Dünya İnsani Yardım Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya İnsani Yardım Günü

Dünya İnsani Yardım Günü

BMGK, silahlı çatışma bölgelerindeki ''İnsani Yardım Görevlilierinin Korunması'' hakkında özel oturum gerçekleştirdi.

19.08.2014 19:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü dolayısıyla silahlı çatışma bölgelerindeki "İnsani Yardım Görevlilerinin Korunması" hakkında özel bir oturum gerçekleştirirken, son yıllardaki insani yardım görevlisi kayıplarının rekor düzeye çıktığı bildirildi.

BMGK'da uzun süredir tartışma konusu olan çatışma bölgelerindeki yardım görevlilerinin güvenliği, Dünya İnsani Yardım Günü'nde tartışıldı. BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Peter Maurer ve Afganistan'da faaliyet gösteren ICRC İrtibat Bürosu Direktörü Mesud Karokhail herhangi bir sonuç beklentisi olmayan BMGK toplantısında, bilgilendirme amacıyla birer brifing verdi.

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark L. Grant başkanlığında BMGK üyelerine hitap eden konuşmacılar, çatışma bölgelerinde insani yardım görevlilerinin korunmasına ilişkin görüşlerini sundular.

Genel Sekreter Yardımcısı Eliasson, BMGK üyeleri ve diğer uluslararası aktörlerinden, insani yardım görevlilerinin güvenli ve tarafsız bir şekilde işlerini yürütmeleri için yardımcı olunması için gerekli tedbirleri almalarını istedi.

BMGK daha önce, BM'nin Bağdat'taki Irak merkez binasına yönelik saldırının ardından 26 Ağustos 2003'te bir karar tasarısını kabul ederken, 14 Temmuz 2014'te kabul ettiği kararla Suriye'de insani yardım görevlilerine yönelik saldırıları savaş suçu olarak ilan etmişti.

BM Genel Sekreteri Ban'ın mesajı -

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da açıklamasında, "Dünya İnsani Yardım Günü'de hayat kurtarma çabalarında bulunanlara bağlılığımızı yineliyor ve bu asil davaya hizmet eden herkesi saygıyla anıyoruz" dedi.

Geçen yılın, bugüne kadar en fazla diplomatın hayatını kaybettiği dönem olduğunu hatırlatan Genel Sekreter Ban, insani yardım görevlilerinin bazılarının kaçırıldığını, bazılarının da ciddi derecede yaralandığını bildirirken, bunun "bir rezalet" olduğunu ifade etti.

Ban ayrıca, geçen haftalarda, BM ailesi üyesi dahil Güney Sudan ve Gazze'de onlarca insani yardım çalışanının hayatını kaybettiğini kaydetti.

Saldırılar son yıllarda zirveye çıktı -

İnsani yardım çalışanlarına yönelik saldırılar 2013 ve 2014 yıllarında zirveye çıkarak bu konudaki kaygıların artmasına neden oldu.

İnsani Yardım Çalışanları Güvenlik Veri Tabanına göre, 2013'te dünya genelinde insani yardım çalışanlarına yönelik, 248 güvenlik olayı meydana gelirken, 1997'den bu yana yayımlanan veriler içerisinde en yüksek oran olarak gerçekleşti.

2013'te 155 insani yardım görevlisi öldürülürken, 177'sinin ağır şekilde yaralandığı ve 134'ünün de kaçırıldığı kaydedildi. Bu rakamlar içinde en büyük kayıplar arasında, 81 yardım görevlisinin öldürüldüğü Afganistan ilk sırada yer aldı.

Çatışma bölgelerindeki yardım görevlilerinin güvenlik konusunda 2013 yılında Afganistan'dan sonra, Sudan, Güney Sudan, Somali, Suriye ve Pakistan, en riskli bölgeler arasına girdi.

2014'te insani yardım görevlisine yönelik 15 Ağustos itibarıyla 79 saldırı olarak gerçekleşti. Bu ayın başında, Güney Sudan'da 7 sosyal yardım çalışanı öldürülürken, BM  İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) en son raporuna göre, 8 Temmuz-12 Ağustos 2014 arasında, Gazze'de 30 insani yardım çalışanı öldürüldüğü ve 74 insani yardım görevlisinin de yaralandığı bildirildi.

Dünya İnsani Yardım Günü, 19 Agustos 2003'te Irak'ın başkenti Bağdat'taki BM binasına yapılan saldırıda 22 kişinin hayatını kaybetmesi nedeniyle BM Genel Kurulu tarafından kabul edilmişti. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya İnsani Yardım Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement