Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Dünya İnsani Zirvesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir defa bütün gelişmiş ülkeler başka olmak üzere, az önce Genel Sekreterin ifade ettiği gibi, G7 ülkelerinin, Sayın Şansölye dışında burada olmayışı, bana göre de üzüntü vericidir.

24.05.2016 18:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir defa bütün gelişmiş ülkeler başka olmak üzere, az önce Genel Sekreterin ifade ettiği gibi, G7 ülkelerinin, Sayın Şansölye dışında burada olmayışı, bana göre de üzüntü vericidir. Bunu G7 ülkelerinin yakın takibe alması gerekir." dedi.

Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesinde düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Türkiye iki gün boyunca büyük bir zirveye ev sahipliği yaptı. Dünya İstanbul'daydı. Dünyanın problemleri dinlenildi. Nasıl bir yol çizildi, zirvenin devamı olacak mı?" sorusu üzerine, zirvenin, BM'nin koordinasyonunda yapıldığını hatırlattı.

"Bizler şu anda bu işin dertlisi olarak, Türkiye olarak bu işin takipçisi olmaya devam edeceğiz." diyen Erdoğan, Türkiye'nin, dünyadaki donör ülkeler arasında ilk 3'ün içinde yer aldığını, bunların Amerika, İngiltere ve Türkiye olduğunu söyledi.

Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milli gelire oranla baktığımız zaman Türkiye dünyadaki donör ülkeler arasında birinci sırada yer alıyor. Biz bu süreci aynı kararlılıkla bundan sonra da devam ettireceğiz. BM'nin bunu sürekli gündeminde tutması bize şunu sağlayacaktır. Bir defa bütün gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, az önce Genel Sekreterin ifade ettiği gibi, G7 ülkelerinin, Sayın Şansölye dışında, burada olmayışı, bana göre de üzüntü vericidir. Bunu G7 ülkelerinin yakın takibe alması gerekir. Bu kadar imkan, güç var. Bu imkanı, bu gücü en azından düşüncelerinizle 'ne gibi katkılarda bulunuruz?' Bunları buralarda ortaya koymak suretiyle diğer ülkeleri de teşvik etmek, herhalde gelişmiş ülkelerin en önemli görevleri arasında olsa gerek."

"Turistik seyahat değil, tespit için gidiyorum"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ülkelerini dolaşırken gördüğü hal ve tablo karşısında, "vicdan" dediğini anlatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçen ay 3 Avrupa ülkesini dolaştım. Şimdi önümüzdeki hafta 3 Afrika ülkesine gidiyorum, oraları dolaşacağım. Ama sadece bir turistik seyahat yapmak için değil, bugüne kadar oralarda neler yaptık, onların şu anki durumu nedir, onları yerinde görmek için gidiyorum, Bundan sonra yine oralarda neler yapacağız? Onları yerinde tespit etmek için gidiyorum. Basit bir turistik seyahat olsun diye değil. Çünkü elimizdeki gücümüzün, imkanımızın en az gelişmiş ülkeler noktasında bizim de el atmamızı, tutup onları da kaldırmamızı, onların da süratle kalkınmasına vesile olmamızı gerektiriyor. Bu bizim insani görevimizdir. Bundan sonraki süreçte de Türkiye olarak bunu devam ettireceğiz. Temennim odur ki BM de bunun yakın takipçisi olacaktır, başta Güvenlik Konseyi... Güvenlik Konseyinden de öte gidiyorum, daimi üyeler."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement