Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Dünya İnsani Zirvesi

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Dünya İnsani Zirvesi'ne katılan birçok STK'dan "hepimiz tekiz" mesajını aldığını belirterek, "Çok büyük bir dayanışma ortaya koyduk. Gerçekten en mağdur olanlara umut olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

24.05.2016 19:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, Dünya İnsani Zirvesi'ne katılan birçok STK'dan "hepimiz tekiz" mesajını aldığını belirterek, "Çok büyük bir dayanışma ortaya koyduk. Gerçekten en mağdur olanlara umut olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Dünya İnsani Zirvesi'nin kapanış toplantısında konuşan Ban, gelişmiş ve zengin ülkelerin paylarına düşeni fazlasıyla yerine getirmelerini beklediklerini, ancak toplanan yardımların hem yavaş hem de eksik kaldığını belirterek, "En az 245 milyar dolara ihtiyacımız olduğun söylemiştim. Bu türden bir rakamı BM'nin tek başına idare etmesi mümkün değil. Ancak üyeler burada katkıda bulunursa mümkün hale gelir." diye konuştu.

Ban, BM'nin şu anda toplamaya çalıştığı rakamın küresel yıllık askeri harcamaların sadece yüzde birine tekabül ettiğinin altını çizerek, devletler tarafından silahlanmaya harcanan para azaltıldığı takdirde bu paranın bulunabileceğini kaydetti.

BM'nin finansal kaynaklarının ve imkanlarının yüzde 80'ini insan kaynaklı krizlerin çözülmesine harcandığını ifade eden Ban, "Eğer daha hızlı ve daha bütüncül birtakım adımlar atılabilseydi, siyasi diyalog ve katılımcı diyalog devreye alınabilmiş olsaydı bence bu rakamı çok daha aşağı çekebilirdik. Bu rakamı daha iyi kullanabilirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Ban, " Suriye, Libya, Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti ve daha pek çok yerde henüz sonun başlangıcı denilebilecek bir umut ışığının görülmediğine" dikkati çekerek, küresel siyasi liderlik rolüne ihtiyaç duyduklarını vurguladı.

Ban, zirveye katılan 173 ülke, devlet 55 devlet başkanı ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, "Pek çok STK'dan 'hepimiz tekiz' mesajını aldım. Çok büyük bir dayanışma ortaya koyduk. Gerçekten en mağdur olanlara umut olduğumuzu düşünüyorum. Bu kimseler gerçekten güçlü şekilde taahhütlerini ortaya koydular." ifadelerini kullandı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, G7 ülkelerinin liderlerine de seslenerek, "Onlar dünyanın en zengin gelirine sahip ülkeler. Örnek teşkil etmeliler. İnsani Zirve'nin sonuçlarının uygulanması aşamasında daha fazla katkı sağlayacaklar. Zengin ülke liderinin ve OECD ülkelerinin sürekli katkısını bekliyoruz, G7 liderlerine bunu doğrudan ileteceğim. Bir daha ifade etmek istiyorum. Dünyada hangi örgüt ne kadar kaynağa sahip olursa olsun bu mücadeleyi tek başına yürütemez". diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya İnsani Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement