Dünya İnsani Zirvesi - Emine Erdoğan - Son Dakika
Politika

Dünya İnsani Zirvesi - Emine Erdoğan

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan: Dünya İnsani Zirvesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan: "Üzerinde yaşadığımız yerküre ne yazık ki 21. yüzyılın bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen, insani açıdan büyük krizler yaşıyor.

23.05.2016 17:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan: Dünya İnsani Zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan:

"Üzerinde yaşadığımız yerküre ne yazık ki 21. yüzyılın bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen, insani açıdan büyük krizler yaşıyor. Her şeyden önce 1 milyar civarında insanın açlıkla karşı karşıya olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Yılda 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Buna karşılık, her yıl 1,3 milyar ton gıda israfı yapılıyor. Bu çelişkileri sorgulamalıyız"

"Türkiye çok yönlü bir uluslararası politika izlemektedir. Doğu'ya sırtını dönmeden yönünü Batı'ya çevirmiştir. Çok kutuplu dünyada özellikle Afrika'yı ihmal etmemektedir"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, yerkürenin ne yazık ki 21. yüzyılın bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen, insani açıdan büyük krizler yaşadığını belirterek, "Her şeyden önce 1 milyar civarında insanın açlıkla karşı karşıya olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Yılda 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Buna karşılık, her yıl 1,3 milyar ton gıda israfı yapılıyor. Bu çelişkileri sorgulamalıyız." dedi.

Erdoğan, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında düzenlenen "Kadın ve Çocuk Ekseninde Türkiye İnsani Yardım Perspektifi" başlıklı özel oturumdaki konuşmasına, katılımcıları selamlayarak başladı.

Tarihte bir ilk olan zirvenin ev sahipliğini, İstanbul'da yapmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden Erdoğan, kentin gerek tarihi, gerekse jeopolitik açıdan dünyanın önemli şehirlerinden olduğunu aktardı.

Erdoğan, "Napolyon, 'Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.' demişti. Aynı şekilde Lamartine'in, 'Dünyaya bir kez bakma imkanı olacaksa İstanbul'dan bakmak gerekir.' dediğini hatırlıyoruz. Doğunun, batının, kuzeyin ve güneyin kesiştiği bu müstesna şehirde, tüm dünyayı ilgilendiren insani bir meseleyi konuşmak son derece anlamlıdır." diye konuştu.

Öte yandan, Türkiye'nin uluslararası kuruluşların da tasdik ettiği üzere, dünyanın en cömert ülkesi olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gerek verdiği kalkınma destekleri, gerekse mültecilere açtığı kapılar itibarıyla tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Bu vasıflarla, sizleri burada misafir etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Umuyorum ki insani zirve, daha yaşanabilir bir dünya inşa etmeye vesile olur. Üzerinde yaşadığımız yerküre ne yazık ki 21. yüzyılın bütün gelişmişlik ve medeniyet iddialarına rağmen, insani açıdan büyük krizler yaşıyor. Her şeyden önce 1 milyar civarında insanın açlıkla karşı karşıya olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Yılda 10 milyon insan açlıktan ölüyor. Buna karşılık, her yıl 1,3 milyar ton gıda israfı yapılıyor. Bu çelişkileri sorgulamalıyız. Öte yandan zalim bir devlet başkanının idaresi altında, son 5 yılda 500 binden fazla insan öldü. 6,5 milyon insan yerinden edildi. Çocuklar ve kadınlar canlarını kurtarmak için çaresizce denizlere açıldı. Fakat uluslararası kamuoyu sadece seyretmekle yetindi. Mülteci meselesi tüm dünyanın çözülemez bir sorunu haline geldi. Oysa sorun, temel bir insanlık meselesiydi."

"Savaşların vicdanlarda açtığı yaralar artık kaldırılamaz halde"

Emine Erdoğan, Türkiye'nin 3 milyon Suriyeli ve Iraklıyı topraklarında misafir ettiğini, Lübnan'da yaklaşık 1 milyon, Ürdün'de de 700 bin civarında mültecinin bulunduğunu aktararak, "Türkiye, tamamen kendi öz kaynaklarından 10 milyar dolar harcama yaptı. Sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın bireysel yardımları hesaba katıldığında bu rakam, 20 milyar doları buluyor. Buna karşılık, zengin ülkeler, Suriyeli mültecilerin yalnızca yüzde 1,4'ünü kabul etti. Hümanist söylem lafta kaldı." ifadelerini kullandı.

Savaşların vicdanlarda açtığı yaraların artık kaldırılamaz halde olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Din ve kültür eksenli kutuplaşmalar, bütün medeniyet iddialarını boşa çıkarıyor. İnsanlık artık bu yükleri taşıyamıyor. Düşünebiliyor musunuz, 60 milyon insanın, ülkelerindeki çatışmalar nedeniyle yerini yurdunu terk ettiği bir dünyada yaşıyoruz. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana insanlık böylesine bir sefalet yaşamadı. Bir yandan küresel ısınma, enerji kaynakları ve doğal felaketler, diğer yanda çıkarcı politikalar sebebiyle ekonomik ve siyasal krizlerle boğuşuyoruz. Dünya yönetilemez bir noktaya doğru sürükleniyor. Ne yazık ki tüm bu krizlerin ortasında en büyük mağduriyeti kadınlar ve çocuklar yaşıyor. Savaşın yıkıcı etkisi, sadece patlayan bombalar ve sıkılan kurşunlardan ibaret değil. Savaş sırasında her açıdan istismar edilen kadınlar ve çocuklar, yaşamlarını ağır psikolojik travmalarla sürdürmek zorunda kalıyorlar. İnsan onuruna yakışır bir siyasal ve ekonomik sistem kurmak durumundayız. Umuyorum ki Dünya İnsani Zirvesi, ahlaki ve insani açıdan bir paradigma değişikliği için milat olur. İnsani yardım politikalarının gözden geçirilmesine vesile olur."

"İnsani yardım sadece acil durumlarda gönderilen yardım kolileri değildir"

Erdoğan, insani yardımın, sadece acil durumlarda gönderilen yardım kolileri olmadığına dikkati çekerek, "İnsani yardım, yardım alan tarafın bağımlılığını ortadan kaldıracak, sömürgeci mantıktan uzak, insani ve vicdani bir eylem olmalıdır. İnsan onurunu koruyacak biçimde planlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Osmanlı şehirlerinde dini ve sosyal kurumların ya da büyük meydanların bir köşesinde, adına "sadaka taşı" denen oyuk taşlar bulunduğunu, hayır yapmak isteyen zenginlerin akşam karanlığında kimse görmeden taşın oyuk kısmına bir miktar para bıraktığını anlatan Erdoğan, paraya ihtiyacı olanların da gururları rencide olmadan gidip, buradan sadece ihtiyaçları kadar para aldıklarını söyledi.

Emine Erdoğan, bunun, son derece insani ve zarif bir yardımlaşma usulü olduğunu, 17. yüzyılda İstanbul'a gelen bir Fransız gezginin, hatıratında, para bulunan bir taşa, tam bir hafta boyunca kimsenin dokunmadığını anlattığını vurgulayarak, "Çünkü, verenin ve alanın birbirini görmediği böylesine ahlaki bir sistem, aynı zamanda gelir adaletsizliğini aşmış bir toplumda var edilebiliyordu. Hiçbir çıkar beklemeksizin, insan onurunu gözeterek yapılan bu yardımlar, kuşkusuz yüksek bir toplumsal ahlakın varlığını gösteriyor." şeklinde konuştu.

"Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi"

Türkiye'nin Afrika'ya bakışının da bu tarihsel kodlara dayandığını, devletin ve sivil toplum kuruluşlarının tüm gayretinin, çıkar amaçlı değil, dost ve kardeş ülkelerin kalkınmasına destek olmak hedefiyle gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Afrika'nın sorunlarına Afrika çözümleri' ilkesiyle yapılan yardımlar, balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek şeklindedir. Bu bağlamda mesleki okullar, Afrika'ya yaptığımız kalkınma yatırımlarının ana unsurunu oluşturuyor. Türkiye çok yönlü bir uluslararası politika izlemektedir. Doğu'ya sırtını dönmeden yönünü Batı'ya çevirmiştir. Çok kutuplu dünyada özellikle Afrika'yı ihmal etmemektedir. Eşimin gerek Başbakan olduğu, gerekse Cumhurbaşkanlığı döneminde Afrika'ya çok sayıda ziyaretler gerçekleştirdik. Eşime refakaten katıldığım bu seyahatlerde, kadınların ve çocukların sorunlarına eğilme imkanı buldum. Bir su kuyusunun Afrikalı bir kadının hayatında ne anlama geldiğini bizzat müşahade ettim. Keza, üzerinde yaşadıkları coğrafyanın yeraltı kaynaklarından habersiz Afrikalı yetimlerin çaresizliğini yüreğimde hissettim."

Bu nedenle, Afrikalı kadınların ve çocukların hayatına mütevazı bir katkı olarak bir proje başlattıklarını belirten Erdoğan, Dışişleri Bakanlığının koordinasyonuyla, himayelerinde yürütülen çalışmayla, Afrikalı kadınların el emeği ürünlerini, hak ettiği değerde, kar amacı gütmeksizin Türkiye'de pazarlanacağını dile getirdi.

Emine Erdoğan, buradan elde edilen gelirin, Afrikalı kadınlara ve çocuklara, eğitim ve sağlık yatırımı olarak geri döneceğini vurgulayarak, 25 Mayıs Afrika Günü'nde "Afrika El Sanatları Pazarı ve Kültür Evi" adıyla Ankara'da açacakları merkezin, Afrikalı kadınlarla olan dayanışmalarını artıracağını aktardı.

Kadınlar arasındaki dayanışmanın çok önemli olduğuna inandığını dile getiren Erdoğan, küresel anlamda toplumsal cinsiyet adaleti için iş birliklerinin yapılması gerektiğini söyledi.

Emine Erdoğan, "Ne yazık ki, kadın bedeninin, emeğinin ve iş gücünün sömürüldüğü bir dünyada yaşıyoruz. Kadınların ekonomik, siyasal ve sosyal haklarını kazanma mücadelesi, sadece kadınları değil, tüm insanlığı ilgilendiren bir sorundur. Çünkü olumsuz etkileri herkesi kuşatmaktadır. Meseleyi bir insan meselesi olarak ele aldığımız takdirde, zaten birçok sorunun hallolacağını düşünüyorum." diyerek sözlerini tamamladı.

Dünya İnsani Zirvesi - Emine Erdoğan
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Dünya İnsani Zirvesi - Emine Erdoğan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    10:12 CHP'li Belediye Başkanları Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    CHP'li belediye başkanları ve il yöneticileri, Genel Başkan Özgür Özel'in başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret etti. Özel, Anıtkabir mozelesini çelenk koyup, saygı duruşunda bulunduktan sonra Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. İnönü'nün mezarını da ziyaret eden Özel, çelenk koydu.

  • Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Anıtkabir'i Ziyaret Etti
    10:06 Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün Anıtkabir'i Ziyaret Etti

    Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, 7'inci kez belediye başkanı seçilmesinin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Akgün ve beraberindeki heyet, Atatürk'ün mozolesine çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. Akgün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayarak Cumhuriyet değerlerine olan inancını ifade etti.

  • Afyonkarahisar'da sığınmacıların kaçak iş yerleri kapatıldı
    10:00 Afyonkarahisar'da sığınmacıların kaçak iş yerleri kapatıldı

    Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde faaliyet gösteren sığınmacılara ait işyerlerini kapatmıştır.

  • Husumetlisini öldürdü, yakalanınca 'Öldürme amacım yoktu' dedi
    09:58 Husumetlisini öldürdü, yakalanınca 'Öldürme amacım yoktu' dedi

    Adana'da tartıştığı husumetlisini göğsünden vuran zanlı tutuklandı. Zanlının ifadesinde, 'Öldürme amacım yoktu' dediği öğrenildi. Olay, 14 Nisan'da Seyhan ilçesinde meydana geldi. İzzet E. ile Osman Asma arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. İzzet E., kendini korumak için tabancayla ateş açtığını söyledi. İzzet E., tutuklandı.

  • AK Parti Karabük milletvekilleri Karabük Belediye Başkanı'nı ziyaret etti
    09:48 AK Parti Karabük milletvekilleri Karabük Belediye Başkanı'nı ziyaret etti

    AK Parti Karabük milletvekilleri Cem Şahin ve Durmuş Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya'yı ziyaret etti. Ziyarette, milletvekilleri ve AK Parti Karabük İl Başkanı Ferhat Salt, Çetinkaya'ya yeni görevinde başarılar diledi. Karabük Belediye Başkanı Çetinkaya da ziyaretten memnuniyetini dile getirerek teşekkür etti. Ziyarette, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri ve eski AK Parti Karabük Milletvekili Mehmet Ceylan da bulundu.

  • Afyonkarahisar Belediyesi Sığınmacıların Kaçak İşyerlerini Kapattı
    09:42 Afyonkarahisar Belediyesi Sığınmacıların Kaçak İşyerlerini Kapattı

    Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde faaliyet gösteren sığınmacılara ait işyerlerini denetledi ve kapatma kararı aldı.

  • İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi
    09:25 İbn Haldun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar Anayasa Mahkemesi Üyeliğine Seçildi

    Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan'ın görev süresinin dolmasıyla boşalan üyelik için İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çınar seçildi. Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı
    09:15 Van'ın Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut, seçilen muhtarlarla toplantı yaptı

    Özalp Kaymakamı Rahmi Bulut başkanlığında toplanan muhtarlar, 2024 yılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) mütevelli heyeti seçimini gerçekleştirdi. Yapılan seçimde Tepedam Mahalle Muhtarı Yalçın Özcanlı ve Yorganlı Mahalle Muhtarı Cafer Dayı SYDV mütevelli heyeti başkanlığına seçildi. Kaymakam Bulut, yeni göreve başlayan muhtarlarla başarılar diledi.

  • Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi
    09:05 Kayseri'de yapılan operasyonda 455 adet suç unsuru ele geçirildi

    Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda lav silahı, el bombası, ruhsatsız tabanca, tüfek, fişek, sikke, kılıç, mızrak, ok ucu, taş sütun, İslami Döneme ait miğfer takımı, tarihi eser niteliği taşıyan objeler ve el telsizi gibi toplamda 455 adet suç unsuru ve tarihi eser ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 kişi gözaltına alındı.


Advertisement