Dünya İnsani Zirvesi'ne Doğru - Son Dakika
Güncel

Dünya İnsani Zirvesi'ne Doğru

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, gençlerin, adalet, paylaşma duyguları ve dünyayı değiştirebileceklerine olan inançlarıyla sorunların üstesinden gelebileceğini belirterek, "Çünkü sizler bu dünyanın geleceği ve geleceğin liderlerisiniz.

22.05.2016 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, gençlerin, adalet, paylaşma duyguları ve dünyayı değiştirebileceklerine olan inançlarıyla sorunların üstesinden gelebileceğini belirterek, "Çünkü sizler bu dünyanın geleceği ve geleceğin liderlerisiniz. Geleceğe hazırlanırken sadece ailenizi, kendinizi değil insanlığı düşünerek hazırlanın. O zaman bu dünya daha güzel ve yaşanabilir bir yer olacaktır."dedi.

Kınık, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Haliç Kongre Merkezinde, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gençlerle bir araya geldiği toplantıda, gençliğin sadece ömrün bir bölümü değil bir yaşam biçimi ve sitili olduğunu söyledi.

Hayalleri ve "Dünyayı nasıl değiştirebilirim?" deme gücü olan herkesin hangi yaşta olursa olsun genç olduğunu ifade eden Kınık, insanlığın ve toplumların kaderini hep gençlerin değiştirdiğini dile getirdi.

Kınık, kötü gidişatlara gençlerin "dur" diyebileceğinin altını çizerek, şöyle konuştu:

"Tarihte olduğu gibi bugün de gençlere sorunları çözmek noktasında ihtiyaç var. Yaşadığımız dünyada silahlı çatışmalar geçtiğimiz 20 yıla göre iki kat arttı. Doğal ve beşeri afetlerden etkilenen insan sayısı 220 milyona ulaştı. Silah zoruyla evini ve ülkesini terk etmek zorunda kalan mülteci sayısı 65 milyon. Her gün 42 bin 500 insan mülteci oluyor. Bu insanlar evlerini ve yüzyıllardır yaşadıkları topraklarını durduk yere terk etmediler. Bu insanlar bir yaşam kaygısı içindeler, çocuklarına, alilerine daha güvenli bir gelecek sağlamak için farklı bir coğrafyaya tutunmak ve ülkelerini terk etmek zorunda kalıyorlar. İşte böyle sorunlarla boğuştuğumuz bir dünyada sizlerin o saf ve hesapsız yaklaşımınıza dünyanın ihtiyacı var."

"Kızılay, 148 yıllık dev bir kuruluş"

Kınık, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında, 180 ülkeden temsilci ve 6 bin civarında insani yardım paydaşının İstanbul'da iki gün boyunca insanlığın sorunlarını ele alacağını ve bu sorunlar için çözüm yolları arayacağını söyledi.

Kızılay'ın daha adil bir dünya için hizmet verdiğini belirten Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızılay, 148 yıllık dev bir kuruluş. Türkiye'de 700 şubemiz ve 6 bin çalışanımız var. Şimdiye kadar dünyanın 146 ülkesine insani yardım götürdük. Halen götürmeye devam ediyoruz. Afrika boynuzunda 2011'dekine benzeyen bir kuraklık krizi var. Bu bağlamda geçen ay Mogadişu'ya 11 bin tonluk insani yardım malzemesi gönderdik. İki ay önce çatışmalardan dolayı çok büyük sıkıntı yaşayan Yemen'e 10 bin tonluk gıda gönderdik. Önümüzdeki ramazan ayında tekrar Somali'nin kuzey bölgesi ve Etiyopya'ya insani yardım taşıyacak 10 bin tonluk gemimiz yola çıkacak. Bizler eğer başka insanların dertleriyle dertlenebilirsek insanız, insan olarak kalabiliriz. Bir başkası aç yatarken biz tok yatabiliyorsak o anlamda insanlığımızı sorgulamamız gerekiyor."

Kınık, bugün dünyada her gece 980 milyon insanın aç olarak başını yastığa koyduğuna dikkati çekti.

Her yıl 5 yaşına varamadan 3,5 milyon bebeğin açlıktan öldüğünü ancak diğer tarafta dünyada fazla gıda ve enerji tüketmekten hastalanan insanlar bulunduğunu aktaran Kınık, şunları kaydetti:

"Dünyada yılda 4 milyar ton gıda üretiliyor ancak bu gıdanın 1,3 milyar tonu hiç tüketilmeden çöpe atılıyor. İsraf yapıyoruz. Elimizdekileri paylaşmıyoruz. Bu dünyanın bize verdiği nimetler herkese yetecek kadar çok. Siz gençler, bu adalet ve paylaşma duygularınızla bu dünyayı değiştirebileceğinize olan inancınızla bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Çünkü sizler bu dünyanın geleceği ve geleceğin liderlerisiniz. Geleceğe hazırlanırken sadece ailenizi, kendinizi değil insanlığı düşünerek hazırlanın. O zaman bu dünya daha güzel ve yaşanabilir bir yer olacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya İnsani Zirvesi'ne Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi kullanan 3 zanlıdan ikisi yakalandı
    16:23 Karabük Üniversitesi'nde nefret söylemi kullanan 3 zanlıdan ikisi yakalandı

    Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, Karabük Üniversitesi'nde yaşandığı iddia edilen olaylarla ilgili sosyal medyada kullanılan nefret söylemlerine ilişkin haklarında gözaltı kararı verilen 3 zanlıdan ikisi yakalandı. Zanlılar, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik veya aşağılama, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçlamalarıyla karşı karşıya. Yakalanan zanlılar adliyeye sevk edildi, diğer zanlının yakalanması için İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığına talimat gönderildi.

  • Denizli'nin Buldan ilçesinde yangın çıkan minibüs kullanılamaz hale geldi
    16:21 Denizli'nin Buldan ilçesinde yangın çıkan minibüs kullanılamaz hale geldi

    Denizli'nin Buldan ilçesinde, İ.Ö'nün kullandığı 41 AST 887 plakalı minibüs, Sarımahmutlu mevkisinde seyir halindeyken çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale geldi. Yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.

  • Samsun'un Bafra ilçesinde silah ele geçirilen 3 kişi gözaltına alındı
    16:20 Samsun'un Bafra ilçesinde silah ele geçirilen 3 kişi gözaltına alındı

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Bafra Narkotik Büro Amirliği ekipleri, ihbar üzerine Kemalpaşa ve İğdir mahallerinde N.K, V.K. ve A.K'ye ait adreslerde arama yaptı. Aramada 2 ruhsatsız av tüfeği, kurusıkı tabanca ve 5 dolu kartuş ele geçirildi. Zanlılar gözaltına alındı.

  • Kuşadası'nda Aranan 2 Şüpheli Yakalandı
    16:20 Kuşadası'nda Aranan 2 Şüpheli Yakalandı

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde çeşitli suçlardan aranan 2 şüpheli, polis ekipleri tarafından yakalandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, gerçekleştirdikleri çalışmalar sonucunda 'Kasten Yaralama' suçundan aranan bir şahsı ve 'Bina İçinde Muhafaza Altına Alınmış Olan Eşya Hakkında Hırsızlık, Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama, Mala Zarar Verme' suçlarından aranan bir diğer şahsı yakaladı. Her iki şüpheli de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Kütüphane Haftası'nda Malatya'nın Kale ilçesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi
    16:20 Kütüphane Haftası'nda Malatya'nın Kale ilçesinde kitap okuma etkinliği düzenlendi

    Kale İlçe Halk Kütüphanesi, Kale Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Kale Belediyesi Gençlik Merkezi tarafından Kütüphane Haftası dolayısıyla kitap okuma etkinliği düzenlendi. Etkinlikte gençlerin kütüphaneye ilgisi artırılmak ve okuma alışkanlığı kazandırılmak amacıyla 30 dakika boyunca kitap okundu. Programa katılan gençlere ve ilçedeki kurum amirlerine hafta kapsamında kitap hediye edildi.

  • Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: Firari Hükümlü Dahil 4 Kişi Yakalandı
    16:19 Samsun'da Uyuşturucu Operasyonu: Firari Hükümlü Dahil 4 Kişi Yakalandı

    Samsun'un İlkadım ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda, firari hükümlü de dahil olmak üzere 4 kişi yakalandı. Operasyonda, uyuşturucu ve uyuşturucu ticaretinden elde edildiği değerlendirilen para ele geçirildi.

  • Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı
    16:19 Kayseri'de otomobil ile motosiklet çarpıştı: 1 ölü, 3 yaralı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde meydana gelen kazada, otomobil ile motosiklet çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü hayatını kaybederken, bir kadın ve çocuğu da yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi
    16:19 Trabzon'da meyve fidanı aşılama etkinliği düzenlendi

    Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü kampüsünde düzenlenen meyve fidanı aşılama etkinliğine Vali Aziz Yıldırım, Akçaabat Ziraat Odası üyeleri, Affan Kitapçıoğlu Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı. Etkinlik kapsamında meyve fidanı aşılaması teorik ve pratik olarak gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından aşılanan 200 fidan katılımcılara hediye edildi.


Advertisement