'Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı" (2) - Son Dakika
Güncel

'Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı" (2)

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadına karşı şiddetle mücadelede, bütün kadınların, erkeklerin, kurumların, STK'ların, medya ve konuya duyarlı kesimlerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, "Birlikte çalışmayı kabul etmelidir.

03.03.2015 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, kadına karşı şiddetle mücadelede, bütün kadınların, erkeklerin, kurumların, STK'ların, medya ve konuya duyarlı kesimlerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirterek, "Birlikte çalışmayı kabul etmelidir. Birlikte yol almak için bütün gayreti göstermelidir. Bu belanın altından ancak bu şekilde kalkabileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Bakan İslam, Ankara Büyükşehir Belediyesince 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Sheraton Otel'de düzenlenen Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı'nda yaptığı konuşmada, 8 Mart'ın önemine değinerek, dünya kadınlarının büyük bir çaba sarf ederek emeklerini erkeklerle eşitledikleri bir günün hatırası olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin kadın hakları açısından dünyanın iyi konumda olan ülkelerinden biri olduğunu belirten İslam, özellikle son 13 yılda, AK Parti hükümetleri iktidara geldikten sonra bu iyileşmelerin çok büyük ivme kazandığını vurguladı.

Bakan İslam, kadın lehine yapılan değişiklikleri hatırlatarak, 6284 sayılı kanunun kadına yönelik şiddetin önlenmesi, ailenin korunması ve kadının toplumsal kazanımlarının sağlanması açısından öncü bir yasa olduğunu ifade etti.

Kadına yönelik şiddetin toplumsal şiddetin önemli bir parçası olduğunu belirten İslam, bütün dünyada mücadele edilen bu konuda Türkiye'de de mücadele etmeyi gerektiren çok önemli, vahim hadiselerin olduğunu belirtti.

Bakanlığın kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında yapılan çalışmaları koordine ettiğini ifade eden İslam, "Bir tek bakanlığın bu kadar yaygın bir toplumsal sorunu ortadan kaldırması mümkün değil. Onun için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı özellikle şiddet konusunda mücadelesini sürdürürken başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız olmak üzere ilgili tüm bakanlıkların yardım ve desteğini almaktadır" dedi.

Bakan İslam, "8 Mart günü sizlerle önümüzdeki dönemdeki faaliyetlerimizin neler olacağını daha kapsamlı bir biçimde paylaşacağız. Hem Cumhurbaşkanımızla, hem Başbakanımızla yapacağımız toplantılarda ama şimdiden bu çalışmaların bir ipucu olması mahiyetinde şunu söyleyebilirim, kurumsal çalışmaları biraz daha sıkılaştırabilmek için fiili uygulamaları daha görünür hale getirebilmek için yaptığımız bir dizi çalışma var. İnşallah önümüzdeki dönemde bu çalışmaların sonucunu alacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

-"Topyekun bir seferberlik gerekiyor"

2014'te yapılan 28 Avrupa ülkesini kapsayan araştırma sonuçlarını anımsatan İslam, tüm Avrupa Birliği ülkelerinde kadına yönelik şiddetin üç kadından birini etkilediğini belirtti. İslam, bazı gelişmiş ülkelerde birlikte yaşadığı ya da hiç tanımadığı erkeklerden şiddet gören kadın oranının yüzde 46'lara kadar yükseldiğini söyledi.

Türkiye'de 2008 ve 2014'te yapılan aile içi şiddet araştırmalarına da değinen İslam, "Bu araştırmaların sonucuna bakılırsa kadına yönelik şiddette nispi bir azalma var. Yüzde 39'lardan yüzde 35'lere düşen bir azalma var. Ama ne yazık ki şiddetin en can yakıcı boyutu olan öldürme, cana kastetme sayılarında da nispi bir artış var. Bütün bunlarla mücadele edebilmek için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz" diye konuştu.

Özellikle kadına yönelik şiddetle mücadelenin bir kişinin, bir kurumun, bir bakanlığın yapacağı bir mücadele olmadığının altını çizen İslam, bu mücadele için topyekün bir seferberliğin gerektiğini belirtti.

İslam, "Bütün kadınlar, bütün erkekler, bütün kurumlar, bütün STK'lar, medya ve konuya duyarlı bütün kesimler elini taşın altına koymalıdır. Birlikte çalışmayı kabul etmelidir. Birlikte yol almak için bütün gayreti göstermelidir. Bu belanın altından ancak bu şekilde kalkabileceğimizi düşünüyorum. Hepinizi bizlerle çalışmaya davet ediyorum. Dünya Kadınlar Günü'nüzü kutluyorum. Eziyetsiz, zulümsüz ve şiddetsiz bir dünya diliyorum" diye konuştu.

-"Bizim hanım lokallerine buyurun"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de kadınlara yönelik sürdürdükleri faaliyetlere değindi. Gökçek, hanım lokallerine pek çok hanımın gelmediğini bildiğini ifade ederek, "Hanım lokallerinde her türlü rehabilitasyonu bulabilirsiniz. Rahat edebilirsiniz, bir kere evde eşlerinizle kavgalarınız azalır kesinlikle. Çocuklarla tartışma azalır. Onun için bizim hanım lokallerine buyurun" diye konuştu.

Gökçek'in eşi ve Sosyal Hizmetler Eğitim ve Yardım Vakfı Onursal Başkanı Nevin Gökçek de bir kadının cesaret ve inancıyla yola çıkması halinde başarıya ulaşacağını, kadının merhamet ve güçlü olduğunu söyledi.

Kadının bir gün değil, 365 gün hatırda olması gerektiğini vurgulayan Gökçek, ev ev dolaşarak, çaresiz kadınları güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

-"Bu bir insanlık mücadelesidir"

Türkiye'de yaşanan şiddet olaylarını anımsatan Gökçek, "Özgecan, evine gitmek isterken erkek terörüne maruz kaldı, katledildi. Ülkemizde haksız yere öldürülen kadınlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Buradan çıkaracağımız sonuç, yasak ve cezalarla arzu ettiğimiz neticelere ulaşamayız. Bu bir insanlık mücadelesidir. Kadınlarımızın ötelenmesine, dışlanmasına, tacize ve şiddete maruz kalmasına birlikte engel olmalıyız" diye konuştu.

Gökçek, "Kadına şiddete dur demezsek toplumun bel kemiğini kırmış ve kalbini durdurmuş oluruz. İnsan olduğumuzu unutmayalım. Toplumun, ülkenin mutlu ve huzurlu olması için tek yürek, tek bilek olalım" dedi.

Öte yandan program öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Nevin Gökçek, Sheraton Otel'de BELMEK tarafından açılan el sanatları sergisini gezdi.

Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı'nda ise halk oyunu gösterileri gerçekleştirildi. Ankara ilçelerine ait yöresel kıyafetler, defileyle sergilendi. Erdoğan, defileye katılarak kıyafet tanıtan kadınlarla fotoğraf çektirdi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı' (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement