Dünya Koah Günü - Son Dakika
Yerel

Dünya Koah Günü

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü: "Ülkemizdeki 3 5 milyona yakın KOAH'lının sadece 300 500 bini hastalığını bilmektedir"

18.11.2014 18:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırşehir Halk Sağlığı Müdürlüğünce, Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalığı'na (KOAH) dikkat çekildi.

Dünya KOAH Günü dolayısıyla, İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, KOAH'ın nefes yollarında iltihaplanmaya bağlı, ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğu belirtildi.

KOAH'ın dünyada önemli halk sağlığı sorunu olmasına karşılık kamuoyu tarafından yeterince bilinmediği ifade edilen açıklamada, "KOAH'ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde yüzde 15-20'dir. Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 hastadan sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Ülkemizdeki 3-5 milyona yakın KOAH'lının sadece 300-500 bini hastalığını bilmektedir. Küresel hastalık yükü çalışması verilerine göre, KOAH yılda 2,9 milyon ölüme neden olmaktadır. Türkiye'de solunum sistemi hastalıkları tüm ölümler içinde en sık görülen dördüncü ölüm nedenidir ve bu ölümlerin yüzde 61,5'i KOAH'a bağlıdır" ifadesi kullanıldı.

Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasının hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirdiğine işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"KOAH gelişimi için dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre daha fazla solunumsal şikayetlere, fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptir. Son yıllarda önemi giderek vurgulanmaya başlayan fiziksel aktivitede azalma da artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir. KOAH önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır." - Kırşehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünya Koah Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement