Dünya Kobi Forumu - Son Dakika
Ekonomi

Dünya Kobi Forumu

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bundan 5 sene önce adı hiç duyulmayan otomobil markası Tesla'nın Almanya'nın en büyük otomobil firmasından bir tanesinin piyasa değerini yakalamış durumda olduğunu belirterek, "İşte KOBİ'ler bu kadar önemli. Eğer gelecek diyorsak, eğer değer üretmek diyorsak, KOBİ'lere çok dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

23.05.2015 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bundan 5 sene önce adı hiç duyulmayan otomobil markası Tesla'nın Almanya'nın en büyük otomobil firmasından bir tanesinin piyasa değerini yakalamış durumda olduğunu belirterek, "İşte KOBİ'ler bu kadar önemli. Eğer gelecek diyorsak, eğer değer üretmek diyorsak, KOBİ'lere çok dikkat etmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası'nın (ICC) katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu merkezinin açılış töreninde konuşan Babacan, Dünya KOBİ Forumu'nun dünyadaki bütün KOBİ'lerin ortak sesi olabilecek bir yapı olduğunu söyledi.

Dünya ekonomisinin büyük şirketlerden ibaret olmadığını belirten Babacan, bazı ülkelerde büyük şirketlerin korunaklı bir yapı içerisinde olduğunu, eğer rekabet ortamı yoksa, korunaklı bir yapı varsa verimsizlik ve rehavet olacağını kaydetti.

Özel sektörün kamudan en büyük farkının verimlilik olduğuna işaret eden Babacan, kaynakları isabetli kullanabilmenin ancak rekabet ortamında olabileceğini dile getirdi.

Büyük şirketlerin önemli olduğunu, ancak dünyanın pek çok ülkesinde KOBİ'lerin üretimin, sanayinin ve ticaretin omurgasını oluşturduğunu vurgulayan Babacan, bugün dünyada teknolojide en ilerde olan firmaların bundan 10-20 yıl önce KOBİ'ler olarak işe başladığını anımsattı.

Bugün pek çok kişinin kullandığı sosyal medya araçlarının aslında 3-5 kişi tarafından kurulduğunu, ancak bunların piyasa değerinin yılların şirketlerinden daha fazla olabildiğini anlatan Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"2 sene önce TOBB Başkanımız ile birlikte San Francisco'da genç 2-3 girişimci ile buluşmuştuk. Akşam yemeği yedik onlarla ve yeni iş modellerinden bahsettiler bize, 'Bir kaç şehirde uygulamaya başladık, iyi de tuttu, acaba Türkiye'de de yapabilir miyiz?' diye. Bugün o şirket 50 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşmış durumda. Bundan 5 sene önce adını hiç duymadığımız otomobil markası Tesla, Almanya'nın en büyük otomobil firmasından bir tanesinin piyasa değerini yakalamış durumda. İşte KOBİ'ler bu kadar önemli. Eğer gelecek diyorsak, eğer değer üretmek diyorsak, KOBİ'lere çok dikkat etmemiz gerekiyor."

"Dünya KOBİ Forumu'nun artık pek çok platformda sandalye kazanmaya çalışması gerek"

Babacan, Türkiye'nin ihracatının yüzde 60'nın KOBİ'ler tarafından yapıldığını söyledi.

Dünyada KOBİ'lerin daha iyi temsil edilmesi için Dünya KOBİ Forumu'nu kurmaya karar verdiklerini belirten Babacan, bu fikirlerinin Dünya Bankası tarafından da kabul gördüğünü kaydetti.

KOBİ'lerin finansa erişim konusu gibi büyük sorunlar yaşadığından bahseden Babacan, bazı düzenlemeler yaparak KOBİ kredilerini bankalar için daha cazip hale getirdiklerini dile getirdi.

KOBİ kredilerine erişimde sıkıntı olduğuna, tüketici kredilerinin Türkiye'de çok arttığına işaret eden Babacan, kredileri dengelemek amacıyla bir takım adımlar attıklarını ifade etti.

1 yıl gibi kısa bir süre içinde bankacılık sektörünün de buna cevap verdiğini vurgulayan Babacan, "Geçen yıl toplam kredi hacmindeki büyümemiz yüzde 16, tüketici kredileri yüzde 7-8, ticari krediler yüzde 20, ama KOBİ kredilerindeki artış tam yüzde 25. Bankalarımız KOBİ'lerimize kredi vermek için özel reklamlar hazırladı. Her bankanın bir KOBİ şarkısı var artık. Bu iyi bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Düzenleyici kurumların artık kendi dar çerçevelerinden bakmadığını, resmin tümünü dikkate alarak hareket ettiğine de dikkati çeken Babacan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Örneğin Merkez Bankamızın ihracatçılarımız için açtığı pencere… Bu çok yenilikçi bir yaklaşımdır. Bugün gerçi kredi faizlerinden şöyle ya da böyle şikayet ediyoruz ama Eximbank şu anda ihracatçılarımıza Hazine'nin borçlanma faizinin tam 1,5 puan altında Türk Lirası kredi kullandırıyor. Yeterki ihracat olsun. Yine Merkez Bankası kanalı ile ihracatçılarımız libor + 0,25, 0,50 gibi çok küçük oranlarda ki Merkez Bankası'ndan çıkışı 0,25'tir, Eximbank kendi giderleri için bunun üzerine 0,25 daha ekliyor, libor + 0,50... Libor dediğimiz zaten yok gibi bir şey, çok düşük."

Dünya KOBİ Forumu'nun artık ilgili pek çok platformda sandalye kazanmaya çalışması gerektiğini de işaret eden Babacan, kadın girişimcilerin özel bir ilgi ve desteğe ihtiyacı olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmalardan sonra Dünya KOBİ Forumu'nun merkezi Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ICC Genel Sekreteri John Danilovich ile iş dünyasından isimlerin katılımı ile gerçekleşti.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Dünya Kobi Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement