Dünya Liderleri İnsanlık İçin Paris'te Yürüyecek - Son Dakika
Güncel

Dünya Liderleri İnsanlık İçin Paris'te Yürüyecek

Paris'te bugün teröre karşı düzenlenecek dayanışma yürüyüşüne Avrupa ve dünyadan liderlerin yanı sıra Başbakan Davutoğlu da katılacak.

11.01.2015 08:17  Güncelleme: 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa'da 3'ü terörist, 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırıları bugün Paris'in sembol meydanlarından Republique (Cumhuriyet) Meydanı'nda düzenlenecek yürüyüş ile protesto edilecek. Tüm dünya liderleri bir araya gelerek bu yürüyüşe katılşacak ve bir ilke imza atılacak.

DAVUTOĞLU'NA FRANSA'DAN DAVET

Başbakan Ahmet Davutoğlu da bugün Paris'te yapılacak yürüyüşe katılacak isimlerden. Davutoğlu'nun, Fransa'nın daveti üzerine bu yürüyüşe katılacağını açıklayan Başbakanlık kaynakları, saldırının başından beri Türkiye'nin Fransa hükümeti ile yakın işbirliği içinde olduğunu ve her türlü desteğin verileceğini ilettiğini kaydederek "Terörün en çok zarar verdiği ülkelerden biri olan Türkiye'nin, bu zor gününde Fransa'nın yanında olduğunu göstermesi bakımından da Davutoğlu'nun yürüyüşe katılması önem arz ediyor." dediler.

MAHÇUPYAN: TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR JEST YAPMIŞ OLACAK

Başbakanlık Başdanışmanı Etyen Mahçupyan da Davutoğlu'nun katılımına ilişkin "Çok doğal, olması gereken bir tepki. Bu kararın gerekçesi de çok evrensel bir gerekçe. Açıklamaya muhtaç bir şey de değil. Sonuçta birlikte yaşayacağımız bir dünyanın eşiğindeyiz. Dolayısıyla bu tür kültürleri karşı karşıya getirme ihtimali olan olaylara özellikle sorumlulukla yaklaşmak lazım. Bence Türkiye çok önemli bir jest yapmış olacak."

TSİ 16.00'DA BAŞLAYACAK

Yürüyüşün yerel saatle 14.00'da (TSİ 16.00) başlaması planlanıyor.

BİNLERCE POLİS VE ASKER GÖREV YAPACAK

Fransa Parlamentosu tarafından organize edilen yürüyüşle ilgili olarak Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, tüm Fransa halkını ve Fransa halkının yanında olan ülkeleri yürüyüşe çağırmıştı. Ülke liderlerini de bizzat davet etmişti. Yürüyüşe, Davutoğlu'nun yanı sıra en az 2 ülkeden devlet başkanı ve 8 ülkeden başbakan ile pek çok bakan katılacak.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, 1 milyondan fazla kişinin katılmasının beklendiği yürüyüşte, güvenlik için 2 bin 200 polis, bin 350 askerin görev yapacağını açıkladı.

ULAŞIM ÜCRETSİZ

Yürüyüş dolayısıyla Paris'te toplu taşıma ücretsiz olacak. Yürüyüşe davet edilmeyen aşırı sağcı milliyetçi parti Ulusal Cephe (FN) ise alternatif bir yürüyüş yapacağını duyurdu.

DAVUTOĞLU'NUN YANI SIRA YÜRÜYÜŞE KATILACAK DÜNYA LİDERLERİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel,
İngiltere Başbakanı David Cameron,
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy,
İtalya Başbakanı Matteo Renzi,
Hollanda Başbakanı Mark Rutte,
Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt,
Belçika Başbakanı Charles Michel,
Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb,
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu,
Portekiz Başbakanı Pedro Passos Coelho,
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko,
Macaristan Başbakanı Viktor Orban,
İsveç Başbakanı Stefan Löfven,
Lüksemburg Başbakanı Xavier Bettel,
Polonya Başbakanı Ewa Kopacz,
Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka,
Norveç Başbakanı Erna Solberg,
İsviçre Cumhurbaşkanı Simonetta Sommaruga,
Nijerya Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou,
Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita,
Kosova Cumhurbaşbakanı Atifete Jahjaga,
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk,
AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker,
AB Yüksek Temsilcisi Federica Morgherini,
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz,
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland,
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg.

DAVUTOĞLU: TERÖRE KARŞI DAYANIŞMA İLKESİNİ GÖSTERECEĞİZ

Başbakan Davutoğlu, Paris'te meydana gelen terör saldırısına karşı düzenlenen "Terörü Telin ve Fransız Halkıyla Dayanışma Yürüyüşü"ne katılmak üzere gideceği Fransa seyahati öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulundu.



Davutoğlu, "Bizim zaten daha önceden planlanmış bir Almanya ziyaretimiz vardı, bu akşam Almanya'ya geçecektik. Bu vesileyle önce Fransa'ya gideceğiz. Bu dayanışma yürüyüşüne bizzat katılarak daha önce üzerinde durduğumuz teröre karşı dayanışma ilkesini Paris'te de göstermiş olacağız." dedi.

"EN GÜÇLÜ CEVABI VERECEĞİZ"

Türkiye'nin her türlü terör saldırısına karşı en net tavrı alan ve en aktif dayanışmayı gösteren ülkelerden birisi olduğunu belirten Davutoğlu, "Terörden çok can kaybetmiş, terör saldırılarında çok vatandaşını kaybetmiş bir ülke olarak bundan farklı bir tutum takınmamız söz konusu değildir. Ayrıca bu anma merasimine çok sayıda Avrupalı ve dünyadan liderler de katılacak. Bu vesileyle ortak olarak terör saldırıları konusundaki tutumumuz bir kez dünyaya gösterilmiş olacak. Bu çerçevede terörün dini, etnik ve mezhebi kimliği olamaz, terör kim tarafından yapılırsa yapılsın, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın bir insanlık suçudur. Nitekim bu terör saldırısında hayatını kaybedenler arasında Ahmet Merabet adında bir Müslüman polis de bulunmaktadır. Dolayısıyla bu saldırıyı genelde İslam dünyasına daha özelde de Avrupa'daki Müslümanlara yönelik bir karşı kampanyaya dönüştürmek isteyen çevrelere karşı da oradaki mevcudiyetimiz, en güçlü mesajı vermek olacaktır. Bu mevcudiyetle hem teröre karşı dayanışmamızı göstereceğiz hem de Müslüman-Hristiyan ayrımı, Avrupalı-Asyalı-Afrikalı ayrımı olmaksızın herkesin omuz omuza verdiği bu günde herhangi bir şekilde bu saldırıyı istismar ederek, Müslümanlara dönük bir kampanya başlatılmasına karşı en güçlü mesajı vermiş olacağız" ifadelerini kullandı.

FRANSA'DAN ALMANYA'YA GEÇECEK

Bu ziyaretin ardından Almanya'ya geçeceğini dile getiren Davutoğlu, "Sayın Merkel'in davetlisi olarak daha önceden planlamış olan ikili ziyareti gerçekleştireceğiz. Yarın bu ziyaretler çerçevesinde Sayın Merkel'le görüşeğiz. Ayrıca Almanya'daki vatandaşlarımızın katıldığı geniş katılımlı bir toplantıda vatandaşlarımızla birlikte olacağız. Almanya'daki Türk sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğiz. Körber Vakfı'nda bir konuşma yapacağım ve Alman basınının temsilcileriyle ayrı bir ortamda bir araya geleceğiz" dedi.

Türkiye-Almanya ilişkilerinin "Tarihi derinliğe haiz çok güçlü ilişkiler" olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Almanya bugün de en önemli ticaret ortağımızdır. Son 10 ayda 31 milyar doları aşan bir ticaret hacmine ulaştık. Geçen sene 38 milyar doları bulmuştuk. Alman yatırımları da Türkiye'de 8 milyar doları aştı. Bunun getirdiği çok güçlü bir alt yapı var. Ayrıca vatandaşlarımızın Almanya'daki mevcudiyeti de Türk-Alman dostluğunun en önemli nişanelerinden biridir" diue konuştu.

SEÇİMLERE KATILMA ÇAĞRISI

Başbakan Davutoğlu, 2015 genel seçimleri öncesi Almanya'da bulunan Türk vatandaşlara seçimlere katılma çağrısında bulunacaklarına dikkat çekti. Almanya'daki vatandaşların daha önce Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullandığını hatırlatan Davutoğlu, "Ortaya çıkmış olan bazı aksaklıkları da göz önünde bulundurarak, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bütün ilgili kurumlar vatandaşlarımızın daha yoğun katılımı için zaten bir takım tedbirler alıyorlar. Bu çerçevede de vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz" dedi.

BAKANLAR KURULU SALI GÜNÜ TOPLANACAK

Bu hafta ayrıca Perşembe günü Brüksel'e Avrupa Birliği (AB) resmi görüşmeler yapmak üzere gideceğini açıklayan Davutoğlu, "Dolayısıyla önümüzdeki günlerde çok yoğun bir Avrupa programımız olacak. Avrupa Birliği ziyaretimde Sayın Juncker ve Sayın Tusk ile görüşmeler yapacağız. Ayrıca Türkiye-Avrupa Birliği'nin geldiği düzey konusunda da yine orada hem sivil toplum kuruluşları hem de ilgili birimlerle detaylı görüşme yapma imkanı bulacağız. Daha sonra önümüzdeki hafta içerisinde İsviçre ve İngiltere ziyaretlerimiz söz konusu olacak. Almanya ziyaretinden yarın akşam ülkemize dönerek Salı günü Bakanlar Kurulu'nu toplayacağız. Çarşamba günü bazı toplantılar sonrasında da Perşembe günü Brüksel'e hareket edeceğiz" açıklamalarında bulundu.

Dünya Liderleri İnsanlık İçin Paris\'te Yürüyecek
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Dünya Liderleri İnsanlık İçin Paris'te Yürüyecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (57)

  • ORTADOĞU: DÜNYA LİDERLERİ İNSANLIK İÇİN, PARİSTE DEĞİL, ORTADOĞUDA YÜRÜMELİDİR. ! 17 2 Yanıtla
  • ergun sp MG: dünya katilleri kolkola ' 16 2 Yanıtla
  • emin: dünya liderleri türkiye'deki pkk terörü için neden yürümedi. 15 2 Yanıtla
  • basgitarcı: filistin için nerde bu dünya liderleri. . şimdi bu yorumda ne sakınca varki yayınlanmıyor . . en az 4 5 tane yazımı yayınlamadınız. . 16 0 Yanıtla
  • karabiber: Sayin davutoglu turkiye 40 yildir pkk ile ugrasiyor bizim yerimize bu cografyada bu pkk ile baska ulke olsaydi coktan dagilmis yikilmisti on binlerce sehit verdik hangi dunya lideri geldide yuruyus yapti protesto yapti bakin ben askerim sirnak gulyazida bizim ucaklarin vurdugu 34 kisi teroristiken kacakci oluverdi ve hollsndafan almanyadan fransadan oralari teftise geldiler bizim hukumet bile geldi birifing aldi soruyorum simdi size onca mehmetcik polis ogretmen sehit olmusken analar aglamisken ve en son diyarbakirda astsb kafasina kursun sikilmisken ve halada diyarbakirda polise roketle saldirilirken siz ve diger dunya liderleri neden diyarbakirda yurumediniz vicdaniniz rahatmi 13 2 Yanıtla
  • Ugur: Gavatlara bak lider miş... Ulan dünyanın başka ülkelerinde hergün binlerce insan ölüyor seziniz çıkmıyorrdu... 13 1 Yanıtla
  • İNSANLIK İÇİNMİŞ: IRAKTA, SURİYEDE ÖLENLER HAYVANMIYDI, AMERİKA VE FRANSA ELİ İLE 3 MİLYON İNSAN ÖLÜRKEN İNSANLIK NEREDEYDİ 13 1 Yanıtla
  • hasan hasan: ırakta libyada cezayirde öldürdükleriniz içinde gelsin 14 0 Yanıtla
  • Ac: Yazık gerçekten yazık! Bunların hangisi Irak için Suriye için Filistin için Türkiye için Mısır için toplanıp yürüyüş Yaptılar. Biz Müslümanlar ezilmişliğimizi okadar belli ediyoruzki adamlarda bizleri zevkle eziyorlar!! 13 1 Yanıtla
  • ARZU: Bu şerefsiz batı ülkemizde yıllarca binlerce askerimiz polisimiz masum insanlarımız teröre şehit kurban verdik. Bizi desteklerdilermi? Tam tersi teröre, teröristlere yardım ve yataklık yaptılar. Ben Başbakan olsaydım o yürüyüşe katılmazdım. Ve bütün müslüman ülkeleri birleşşe ABD ve Avrupa hiçbir şey yapamaz. . . 9 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement