Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Devam Ediyor - Kuala - Son Dakika
Kültür Sanat

Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Devam Ediyor - Kuala

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ikinci Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da devam ediyor.

24.09.2016 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ikinci Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da devam ediyor.

Dünya İslam Forumu, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ve TASAM ile Türkiye merkezli kadın sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir komitenin işbirliğinde düzenlenen ve 100 ülkeden 5 bin kişinin katıldığı zirve bugün oturum ve etkinliklerle sürdü.

Ak Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu bugün katıldığı oturumda kadınların dünya barışına katkısından ve Türk kadınların 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan FETÖ terör örgütü tarafından düzenlenen darbe girişimininin püskürtülmesindeki rolünden bahsetti.

AA muhabirine konuşan Katırcıoğlu, "Hepinizin bildiği gibi 15 Temmuz'da ülkemiz bir darbe bahanesi ile hem işgal hem de bir iş savaşa sürüklenebilecek bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. O gece kahraman kadınlarımız vardı. Biliyorsunuz yedi yaşından yetmiş yedi yaşına her siyasi görüşten insanlar Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla ülkemizin demokrasisine, bayrağına, devletine, milletine sahip çıktı. ve burada kahraman kadınlarımız vardı. İşt ebu kahraman kadınlarımızı anlattık." dedi.

-Savaşlarda en mağdur kesim kadın ve çocuklar

Kadınların barışı sağlamada büyük rolü olduğunu kaydeden Katırcıoğlu, "Günümüzde savaşlarda en mağdur olanlar kadınlarımız ve çocuklarımızdır. Bu zirvenin kadınların dünya barışındaki rolünü, 15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan terör olayını anlatmamıza bir vesile olduğunu düşünüyorum. Bu zirve bir başlangıç. Bir kadın, bir siyasetçi ve meclisi temsil eden bir kadın vekil olarak bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok çok daha iyi organizasyonlar yaparak yolumuza devam edeceğiz." diye konuştu.

Zirveye katılan diğer bir isim AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca ise, kadınların önlerinin açıldığında çok büyük roller üstlenebileceğini ifade ederek, "1934 yılında Türkiye kadın haklarında seçme seçilme hakkı alabilmişken, kadınların meclisteki oranı 2002 yılına kadar genel ortalaması sadece yüzde 2,7'dir. Son 15 yılda bu oran yüzde 17'lere kadar yükseldi. Yani, siz kadınlara fırsat verdiğinizde, siz önünü açtığınızda eğitim anlamında, iş imkanı anlamında yasal düzenlemelerle ortada inanılmaz farkı görebiliyorsunuz. Mesela Türkiye'de kadınların İŞKUR aracılığıyla işe girme oranı yüzde 51. Bu rakam çok ciddi bir oran. Bu orana dikkat ettiğinizde erkeklere göre çok farklı bir durumda. Bu zirvede kadınların dünya barışında ki önemini, her alanda önleri açıldığı takdirde önemli roller üstlenebileceğini anlatma fırsatı bulduk." dedi.

-15 Temmuz'da kadınlar tankların önündeydi

Dünya barışında da kadınların rolünün büyük olduğunun altını çizen Kaynarca, "15 Temmuz'da Türkiye'de yaşanan darbe girişiminde kadınlar tankları durdurmak isteyenlerin en ön sıralarındaydı. Nene hatunlar, Fatmalar destan yazmıştı. Aynı destanı Türk kadınları 15 Temmuz gecesi tekrar yazdı. Zirve vesilesiyle Türkiye'de 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin detaylarını da insanlara aktarma şansı yakaladık." diye konuştu.

Bu etkinlik çerçevesinde dünya genelinde farklı çalışmalarıyla öne çıkan Müslüman kadınlarla benzer konularda çalışma yapanları bir araya getiriyor. Kadınların deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasını hedefleyen program, kadın merkezli çalışmalar yapan sivil toplum oluşumlarının birbirleriyle etkileşiminin geliştirilmesi ve Müslüman kadınların içinde yaşadığı toplumun yanı sıra, insanlığa örnek olması yönündeki çalışmaları artırmayı da amaçlıyor.? Zirve yarınki oturumlardan sonra kapanış töreni ile sona erecek.

Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Devam Ediyor - Kuala
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Devam Ediyor - Kuala - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement