Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü

Rotary Türkiye, Açık Omurga da denilen Spina Bifida hastalığına dikkat çekmek için tüm dünyada eş zamanlı düzenlenen aktiviteler çerçevesinde, Ortaköy'de bir etkinlik düzenliyor.

24.10.2015 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

25 Ekim günü Spina Bifida hastalığına dikkat çekmek için Ortaköy Meydanı'nda buluşuyoruz

Beşiktaş Belediyesi'nin desteğiyle düzenlenen bu günde Chroma's Koro, Şefleri Başak Doğan eşliğinde beden perküsyonu yaparak bir konser verecek. Spina Bifidalı hastaların ve Spina Bifida Derneği uzman hekimlerinin de katılacağı bu günde hastalığa dair bilgilendirme yapılacak. Etkinlikte çeşitli hediyeler ve çocuklar için eğlenceler olacak ve ayrıca, Spina Bifida hastalığına dikkat çeken mesajların bulunduğu 1000 adet çanta dağıtılacak.

Türkiye'de her yıl yaklaşık 5000 bebek, "folik asit" yetersizliği nedeniyle oluşan Spina Bifida rahatsızlığıyla doğuyor. Spina Bifidalı çocukta; bacaklarda felç ve yürüme bozuklukları, idrar ve dışkı kontrolünün kaybı, baş büyümesi (hidrosefali) gibi sorunlar görülüyor. Bu hastalığın tam olarak iyileşmesi mümkün olmamakla birlikte, hastalığı önlemek mümkün. Gebe kalmadan üç ay önce, bir B vitamini olan folik asit alınmaya başlandığında, Spina Bifida gibi sinir sistemi ile ilgili doğumsal kusurlar yüzde 70 oranında önlenebiliyor.

Türkiye Spina Bifida Derneği Temsilcisi Dr. Cem Hakan Yurtsever; "Gebeliklerin hemen hemen yarısı planlanmadan olmaktadır, bu nedenle doğurgan çağdaki tüm kadınların, özellikle gebe kalmayı planlayanların her gün folik asit vitamini kullanması gerekir. Gebelik sırasında da folik asit kullanımına 3. ay sonuna kadar devam edilmelidir. Uzun süreli kullanımının vücuda hiçbir zararlı etkisi yoktur. Sadece bu vitamini kullanarak çocuklarımızın Spina Bifida rahatsızlığı olmadan doğmalarını yüzde 70 oranında önleyebiliriz. Türkiye'de 10 milyon engelli var. Bu kişilerin önemli bir kısmı da Spina Bifida hastası. Kesin tedavisi olmayan bu hastalığa dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek için her yıl 25 Ekim'de dünya genelinde etkinlikler düzenleniyor. Rotary Türkiye, Beşiktaş Belediyesi'nin de desteğiyle ortak bir etkinlik planlamış. Biz de dernek olarak bu etkinliğe destek olmak istedik. Rotary Türkiye, halkımızı bilinçlendirmek için ülke genelinde etkinliklere ve bilgilendirme çalışmalarına 2016 yılında da devam edecek. Kendilerine hassasiyetlerinden ötürü teşekkür ederim" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünya Spina Bifida Farkındalık Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement