Dünya Turizm Forumu - Son Dakika
Güncel

Dünya Turizm Forumu

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, "Gelecekte bireysel olarak ülkeler değil ama bölgeler arasında iş birlikleri olabilir.

04.02.2016 15:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya Devlet Bakanı Furkan Çako, "Gelecekte bireysel olarak ülkeler değil ama bölgeler arasında iş birlikleri olabilir. Bölgemizin tanıtımı için bu bölgedeki bakanlarla anlaşmalar yapıyoruz. Bunları yaparken Türkiye gibi bölgesel güçleri de takip ediyoruz" dedi.

Çako, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki Dünya Turizm Forumu kapsamında düzenlenen "Bakanlar Toplantısı"nda değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Çako, şunları kaydetti:

"Biz devlet olarak şimdiye kadar turist çekmek için elimizden geleni yaptık. Altyapıyı iyileştirmeye çalıştık. Diğer balkan ülkelerinde ayrışmak istedik. Koridor oluşturmaya çalışıyoruz ulaşım için. Demiryollarına da katkıda bulunmaya gayret ediyoruz. Denize kıyımız olmasa da Ohrid'de gölümüz var. Burada çalışmalar devam ediyor. Başkentler arasında doğrudan uçuşlarımız var. Türk yatırımcılar sayesinde havalimanlarımızı da geliştiriyoruz."

Çako, turizmde ülkeler arasındaki rekabete vurgu yaparak, "Gelecekte bireysel olarak ülkeler değil ama bölgeler arasında iş birlikleri olabilir. Bölgemizin tanıtımı için bu bölgedeki bakanlarla anlaşmalar yapıyoruz. Bunları yaparken Türkiye gibi bölgesel güçleri de takip ediyoruz. Makedonya zamansız bir ülkedir. Buradaki tur operatörleri gelip görmeliler. Bu bağlamda onlar da deneyimleriyle bize katkı sağlayabilirler" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin deneyimlerinden faydalanıyoruz"

Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Abulfaz Garayev ise ülke olarak böyle bir forumu görmezden gelemeyeceklerini belirterek, Azerbaycan'ın bağımsız olduktan sonraki turizm faaliyetleri hakkında bilgiler verdi.

Türkiye'nin bu sürede kendilerine önemli destekler verdiğini anlatan Garayev, ülkelerinin 9 iklim bölgesine sahip olduğunu hatırlattı. Garayev, turizme katkı amacıyla büyük etkinliklere ev sahipliği yaptıklarını ifade ederek, "Azerbaycan halkı sürekli olarak gereken desteği veriyor. Sadece insanları doyurmak noktasında bile evindeki son hayvanı kesecek kadar fedakar insanlardır. Türkiye ve Azerbaycan en büyük stratejik ortaklardır. Bu iş birliğini tüm dünyadan turist getirmek için de gerçekleştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Garayev, Azerbaycan'ın turizmde önemli hedefleri olduğunu dile getirerek, kendileri için bunun uzun bir süreç olduğunu aktardı.

Azerbaycan'ın yeni bir destinasyon olarak tanıtılması gerektiğini ifade eden Garayev, şöyle devam etti:

"1 Şubat'tan itibaren vize uygulamasına başladık. Hizmetlerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin deneyimlerinden de faydalandık. Festivaller düzenliyoruz. Azerbaycan'ın çok önemli bir geçmişi var. Müslüman ve Hristiyan kültürlerine ait değerleri var. Şu anda 5 uluslararası havalimanına sahibiz. Bölgesel ve ulusal havayolu şirketlerini buralara davet ediyoruz. Azerbaycan'ı turizm haritasına eklemeye gayret ediyoruz."

Gana Kültür ve Turizm Bakanı Elizabeth Ofosu Agyare de Gana'da devletin cazibe merkezlerinin gelişmesinde destekler sağladığını dile getirerek, bakanlıklarının kendi kültürlerini yansıtmaya çalıştığını söyledi. Kültürlerini geliştirirken insanları sürece dahil etmek istediklerini anlatan Agyare, bu sayede turizmin gelişebileceğini kaydetti.

Agyare, Türkiye'nin yardımlarıyla projeler gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, "Yakın zamanda film parkı için çalışıyoruz. Gana'nın dünyanın merkezi olduğuna dair bir projemiz var. Bunun 0 derecelik boylama denk getirilmesi söz konusu. Bir turist dünyanın merkezine geldiğinde Gana'ya dair her şeyi görebilmeli. Bu özellikle istihdam konusunda da önemli bir proje. Gana'da birçok zincir otel açıldı" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Turizm Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement