Dünya Yaşlanma Forumu - Son Dakika
Güncel

Dünya Yaşlanma Forumu

Dünya Yaşlanma Konseyi Kurucusu ve Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, konseye bağlı Aksaçlılar Meclisi'nin kurulacağını belirterek, "Bugün Dünya Yaşlanma Konseyi'ne bağlı 25 kişilik 'Aksaçlılar Meclisi' heyeti seçilecek.

03.10.2015 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Yaşlanma Konseyi Kurucusu ve Başkanı Gerontolog Dr. Kemal Aydın, konseye bağlı Aksaçlılar Meclisi'nin kurulacağını belirterek, "Bugün Dünya Yaşlanma Konseyi'ne bağlı 25 kişilik 'Aksaçlılar Meclisi' heyeti seçilecek. Bu 25 kişilik heyet de 550 kişiyi seçecek. Aksaçlılar Meclisi oluşturulduktan sonra alınan kararları sunmak üzere Cumhurbaşkanımızın huzurunda toplanmak istiyoruz. Sarayda, Aksaçlılar Şurası'nı toplamayı hedefliyoruz" dedi.

Dünya Yaşlanma Konseyi tarafından 2005'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen Küresel Yaşlanma Kurultayı ile kabul edilen İstanbul Küresel Yaşlanma ve Bakım Deklarasyonu'nun 10. yılı ve 25. Uluslararası Yaşlılar Günü kutlamaları çerçevesinde Okmeydanı'ndaki Darülaceze Başkanlığı'nda "Dünya Yaşlanma Forumu" gerçekleştirildi.

Forumun açılışında konuşan Aydın, yaşlanma ve yaşlılığın, 2 ayrı konu olarak dünya gündeminde olduğunu söyledi. Yaşlanmanın anne karnında başlayıp ölüme kadar devam eden bir süreç olduğunu ifade eden Aydın, bu süreç sağlıkla yaşanabilirse insanların uzun ömürlü olacağını vurguladı.

Yaşlanmanın herkesi ilgilendirdiğine dikkati çeken Aydın, Dünya Yaşlanma Konseyi'nin kuruluş, amaçları ve hizmetlerini anlattı. Forum kapsamında yapılan Küresel Yaşlanma Kurultayı kararlarını da Cumhurbaşkanı, Başbakan ve ilgili bakanlara sunulacaklarını belirten Aydın, şu açıklamalarda bulundu:

"Bugün Dünya Yaşlanma Konseyi'ne bağlı 25 kişilik Aksaçlılar Meclisi heyeti seçilecek. Bu 25 kişilik heyet de 550 kişiyi seçecek. Aksaçlılar Meclisi oluşturulduktan sonra alınan kararları sunmak üzere Cumhurbaşkanımızın huzurunda toplanmak istiyoruz. Sarayda Aksaçlılar Şurası'nı toplamayı hedefliyoruz. Amerika'da Beyaz Saray'da bu şura var. Türkiye'de ilk defa Aksaçlılar Şurası'nı beraber yapacağız. 81 ili ve 550 milletvekilini temsilen model bir TBMM olacak. Bu insanlar sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri. Bu kişiler ülkemizin dünyada tanıtılması için görev alacak. Meclis eski bakanlar, milletvekilleri, siyasetçiler, akademisyenler, medya temsilcileri, iş adamları yani Türkiye'ye, hayata iz bırakmış kişilerden oluşacak. Bir nevi parlamento."

Aksaçlılar Meclisi, 55 yaş üzeri yaşlı grubun sesi olmak üzere kurulacak. Bağımsız, siyasi olmayan ve 55 yaş üzeri grubun endişeleri ve sorunları üzerinde çalışmalar yapacak meclis, bilgilendirme ve danışmanlık hizmetleri verecek.

- Yaş Dostu Dünya: 1 Milyon İmza Kampanyası

Aydın, Dünya Yaşlanma Konseyi olarak Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer dünya kuruluşlarıyla birebir çalıştıklarını dile getirerek, dünyadaki gelişmeleri Aksaçlılar Meclisi'ne de aktaracaklarına işaret etti.

Avrupa'da uzun süre kaldığından bahseden Aydın, "Bizim ihtiyar heyetini, Avrupa Aksaçlılar Meclisi olarak topluyor. Bütün dünyaya gönderiyor. Hollanda'da sadece 3 bin kişilik Aksaçlılar Meclisi var. Benzer model, Türk kültüründe de var. Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan'da şu an aktif Aksaçlılar Meclisi var. Yılda bir defa 6 gün toplanırlar, 2050 planlarını yaparlar" diye konuştu.

Forum kapsamında "Yaş Dostu Dünya: 1 Milyon İmza Kampanyası"nı başlattıklarını bildiren Aydın, BM 3. Dünya Yaşlanma Asamblesi'nin Türkiye adaylığı için çalışmalar yürüteceklerini ifade etti. Aydın, "Gelecek seneye kadar dünyayı dolaşacağız ve 1 milyon imzayı toplayıp BM'ye, 'Dünyada 1,5 milyar insan 50-55 yaş üzerinde, 2050'de bu sayı 2 milyar olacak. Gelin 3. Dünya Yaşlanma Asamblesi'ni Türkiye'de toplayalım' diyeceğiz" ifadesini kullandı.

İstanbul'a yeni Darülaceze planı

Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci de Darülaceze'de yaklaşık 550 insanın kaldığını, bunların yaklaşık 200'ünün yatağa bağımlı olduğunu belirterek, merkezlerinde yaş ortalamasının hayli yüksek olduğunu söyledi. Darülaceze'nin dünyada da örnek kuruluş olduğuna dikkati çeken Cebeci, dil, din, ırk, renk, ideoloji ayrımı gözetmeksizin bakıma muhtaç ve kimsesi olmayanların burada kalabildiğini anlattı.

Cebeci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadolu ve Avrupa yakasında 2 Darülaceze Projesi mevcut. İnsanlar sanki bir şehir ya da kasabada kalıyormuş gibi olacak. Hastalık ve yaş durumuna göre, orada kalan insanlar, canı sıkıldığında alışverişine gidebilecek. Kapasitesinin bin kişilik olması planlanan bu merkezlerde, onları bakmaya gelecek kişilerin kalabileceği misafirhaneler de olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine hazırlanan projelerimiz, Anadolu yakasında Akfırat civarında, Avrupa yakasında Yassıören Arnavutköy'de 150 dönümlük alanda kurulacak. Avan projeleri de yapılan projelerimiz, son olarak Cumhurbaşkanı'nın sunulacak. Onayı alındıktan sonra projelerin, 2 sene içerisinde bitmesi planlanıyor."

Açılış konuşmalarının ardından Dünya Yaşlanma Ödülleri verildi.

Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanı Banu Ekinci, Prof. Dr. Saime İnal Savi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, eski Devlet Bakanı Hasan Aksay'ın yanı sıra ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ödül aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünya Yaşlanma Forumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement