Dünya Zatürre Günü - Son Dakika
Güncel

Dünya Zatürre Günü

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Ceyhan: "Yılda 1 milyon 200 bin kişi, aşıyla korunulabilir hastalıklar içerisinde en fazla ölüme sebep olan zatürreye bağlı hayatını kaybediyor" "Yetişkinlerde pnömokok aşılaması Türkiye'de sadece yüzde 1 civarındayken, Amerika'da bu oran yüzde 60'larda.

11.11.2014 17:59  Güncelleme: 10:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yılda 1 milyon 200 bin kişinin aşıyla korunulabilir hastalıklar içerisinde en fazla ölüme sebep olan zatürreye bağlı hayatını kaybettiğini belirterek, aşılanmanın önemine işaret etti.

Ceyhan, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) dünya genelinde zatürre hastalığıyla mücadeleye dikkati çekmek amacıyla 12 Kasım'ı "Dünya Zatürre Günü" olarak kabul ettiğini hatırlattı.

Yılda 1 milyon 200 bin kişinin aşıyla korunulabilir hastalıklar içerisinde en fazla ölüme sebep olan zatürreye bağlı hayatını kaybettiğini aktaran Ceyhan, yetişkinlerde pnömokok aşılamasının Türkiye'de sadece yüzde 1 civarındayken, Amerika'da yüzde 60'larda olduğu bilgisini verdi.

Ceyhan, dünya genelinde yapılan aşılamaların her yıl toplamda 25 milyon kişinin hayatını kurtardığına dikkati çekerek, aşılama programlarının dünyanın her yerinde devletlerce çocuklara uygulandığını kaydetti. Çocuk aşılaması daha kolay ilerlerken yetişkin aşılamasında bazı sıkıntıların yaşandığını anlatan Ceyhan, pnömokok aşısının Türkiye'de rutin çocukluk çağı aşı takvimi içerisinde yer aldığını, Sağlık Bakanlığı'nca bir yaşın altında her çocuğa iki aylıktan başlanarak 12. aya kadar 4 doz aşı yapıldığını bildirdi.



"Yetişkin aşılamasında oran yüzde 1'in altında"



Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşıların çocuklarda uygulanma oranı yüzde 95 civarında olsa da yetişkin aşılamasında benzer oranlardan söz etmenin mümkün olmadığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Yetişkinler için dünyanın birçok ülkesinde aşı programları geliştirilse de etkin uygulanamıyor. Yetişkin aşılamaları, dünyada bu işi en iyi yapan İskandinav ülkelerinde bile yüzde 50'leri geçemiyor. Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde grip aşılama oranının yüzde 4, pnömokok aşısında ise oran yüzde 1'in altında. Oysa aşılanmadığında hastalığa yakalanma ve ölüm riski taşıyan çok sayıda kişi bulunuyor. Erişkin aşılaması bilinci, Türkiye'de yerleşmedi. Bugün Türkiye'de uygulanan Genişletilmiş Bağışıklama Programı ile 13 farklı hastalığa karşı çocuklarımızı koruyoruz. Yaptığımız çalışmada, ülkemizde hiç aşı yapmasaydık yılda yaklaşık 14 bin kişiyi aşıyla korunulabilir hastalıklardan kaybediyor olacağımızı bulduk. Aşı yapmasaydık bugün aşı için yapılan harcamaların yüzlerce katı parayı aşıyla önlenebilir hastalıkların tedavisi için harcıyor olacaktık. Bir örnek vermek gerekirse Türkiye'de 2009'a kadar yılda 1500 çocuğu pnömokoka bağlı menenjit nedeniyle kaybediyorduk. Bu oran, aşılamayla çok büyük düşüş gösterdi. Bunun yanında aşılama, zatürre vakalarında ve orta kulak iltihabında da yüzde 40 azalma sağladı." - İstanbul

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement