Dünyaca Ünlü Sultandağı Kirazında Bu Yıl Rekolte Yükseldi, Satış Fiyatları Düştü - Son Dakika
Ekonomi

Dünyaca Ünlü Sultandağı Kirazında Bu Yıl Rekolte Yükseldi, Satış Fiyatları Düştü

Dünyaca Ünlü Sultandağı Kirazında Bu Yıl Rekolte Yükseldi, Satış Fiyatları Düştü

Türkiye’nin önemli kiraz üretimi merkezleri arasından gösterilen Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesindeki kiraz üreticileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da kiraz alım fiyatlarının düşük olmasından der yakınarak, kirazın rekoltesinin yüksek olmasına rağmen para kazanamadıklarını belirttiler.

27.06.2016 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin önemli kiraz üretimi merkezleri arasından gösterilen Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesindeki kiraz üreticileri, her yıl olduğu gibi bu yıl da kiraz alım fiyatlarının düşük olmasından der yakınarak, kirazın rekoltesinin yüksek olmasına rağmen para kazanamadıklarını belirttiler.

İlçede üretilen ve İngiltere Kraliyet ailesinin dahi sofrasına giden TADİKİ marka Sultandağı kirazının üretimini gerçekleştiren çiftçiler her yıl olduğu gibi bu yıl da ihracatlık kirazın alım fiyatlarından şikayet ederek bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini ifade ettiler. Tarlada üretilen kirazın satışa geldiği zaman toptancılar tarafından çok düşük fiyatlardan alındığını ifade eden üreticiler, kimsenin üreticiyi düşünmediğini öne sürdüler. Üretilen kirazın maliyetini kimsenin düşünmediğini dile getiren üreticiler, gübre, ilaç, işçi ve diğer giderlerden dolayı üreticinin para kazanamadığını kaydettiler.

Toptancılardan şikayetçi olan üreticiler, toptancıların oluşturdukları sistem ile tekelleştiklerini ve sayıları 10'nu dahi bulmayan toptancıların belirledikleri fiyatın dışında satış yapamadıklarından dert yakındılar.

KİRAZDA BU YIL ÜRETİM BEKLENTİSİ 25-30 BİN ARASI

Sultandağı Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Gazi Savaş, ilçede üretimi gerçekleştirilen kirazın rekoltesi ve durumu hakkında bilgiler vererek şunları söyledi:

"Bu yıl Sultandağı bölgesinde kira rekoltesi oldukça yüksek. Geçen yıla göre verim yüksek fakat istenilen kalibreyi (kirazın boyutu) çiftçimiz elde edemedi. Rekolte yönünden artış var ama ihracatlık kirazımız bu yıl biraz daha düşük bu bölgede. Geçtiğimiz yıl doğal afetlerden dolayı nisan, mayıs ve haziran aylarındaki yağıştan dolayı düşük verim oldu. Bu yıl verim oldukça yüksek geçen yıla göre bu sene kirazda üretim beklentimiz 20-30 bin ton arası. Bunun bir kısmı ihracata gidecek. Sultandağı bölgemiz Türkiye genelinde ihracatlık kirazın yüzde 8-10'luk bir kısmını tek başına karşılayan bir bölge. Avrupa olsun, Rusya olsun, Irak olsun bu tür pazarlarda kirazımız oldukça rağbet görüyor."

İHRACATLIK KİRAZ 2,5-3 TL ARASINDA TOPLANIYOR

İhracatlık kiraz alım fiyatının bu yıl oldukça düştüğünü de sözlerine ekleyen Savaş, "İhracatlık kirazın alımı sezonun başında tabi biraz yüksek açılıyor. Bu yıl kilogramda alım fiyatı 6 TL'de açıldı. Ancak sezon ilerledikçe fiyatlar taban yapıyor yani burada şu anda 2,5-3 TL civarında. Bölgemiz bu yıl üretilecek kirazların yüzde 10'nu ihracata gider. Geçen sene biraz daha düşüktü ihracatlık yüzde 5 civarındaydı" diye konuştu.

ÜRETİCİ BÖLGEYE LABORATUVAR VE GÜMRÜKLEME MERKEZİ İSTİYOR

Öte yandan, laboratuvar ve gümrükleme merkezi olmadığı için ilçede üretimi gerçekleştirilen kirazın toplanarak ihraç edilmek üzere Bursa ve Manisa gibi kentlere gönderildiği ve ihracatın başka illerden yapıldığı için Afyonkarahisar envanterinde görünmediğini belirtildi. Buna da bir çözüm bulunması gerektiğini aktaran kiraz üreticileri bir birlik çatısı altında üreticilerin bir araya getirilmesi gerektiğini söylediler. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Dünyaca Ünlü Sultandağı Kirazında Bu Yıl Rekolte Yükseldi, Satış Fiyatları Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu
    13:18 Dardanel, Çanakkale'de Hatıra Ormanı Oluşturdu

    Dardanel, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile yaptığı protokol kapsamında, Kalabaklı ve Çanakalan köylerinde 10 bin kızılçam fidanıyla 'Dardanel 40. Yıl Hatıra Ormanı' oluşturdu. Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, törende yaptığı konuşmada, şirketin 40 yıldır üretim yaparak Türkiye'nin ekonomisine katkı sağladığını ve Çanakkale'de birçok kişinin yaşamına dokunduğunu belirtti. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise Dardanel'in önemli bir marka olduğunu vurgulayarak, şirketin sosyal sorumluluk projelerinde öncü olduğunu ifade etti.

  • BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi
    13:15 BIST 100 Endeksi İlk Yarıda Yükseldi

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,54 değer kazanarak 8.852,28 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 3,13, holding endeksi yüzde 1,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,28 ile bilişim, en çok kaybettiren ise yüzde 5,06 ile spor oldu. Küresel piyasalarda, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) negatif faiz dönemine son vermesiyle fiyatlamalar zorlaşmaya devam ederken, yarın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı para politikası kararları öncesi yoğun makroekonomik veri takvimi yatırımcıların odağında bulunuyor.

  • Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı
    13:03 Adıyaman'da deprem sonrası sigortalı çalışan sayısı arttı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Adıyaman'da deprem öncesi 73 bin olan sigortalı çalışan sayısının depremde 34 bine düştüğünü, şimdi ise 82 bine yükseldiğini kaydetti. Bakan Işıkhan, depremden en çok etkilenen illerden birisi olan Adıyaman'da yaraların hızla sarıldığını ve kentin ayağa kalktığını vurguladı.

  • Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az
    12:57 Karadeniz'de Bereketli Balık Sezonu: Fiyatlar Düşük, Talep Az

    Karadeniz'de sezonun en bereketli dönemi yaşanırken, balık fiyatlarının Ramazan öncesine göre daha ucuz olmasına rağmen vatandaşların balığa ilgisi azaldı. Balıkçılar, istavritin kilosunun 40-50 TL olduğunu belirtirken, satışların durgun olduğunu ve balığın tercih edilmediğini ifade etti.

  • Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı
    12:54 Mezitli Belediyesi, Küçük Sanayi Esnafını Bir Araya Getirmek İçin İmar Planları Hazırladı

    Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ilçe geneline dağılmış olan küçük sanayi esnafını sektörel bazda ortak çalışma alanlarında bir araya getirmek amacıyla yeni imar planları hazırladıklarını belirtti.

  • Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı
    12:33 Depremler nedeniyle işten çıkarılan işçi kıdem tazminatı kazandı

    Gaziantep'te yaşanan depremler nedeniyle işine 3 gün gidemeyen ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarılan bir işçi, hukuk mücadelesi sonucunda kazandı. İşçinin evinde hasar tespit çalışmalarının yapılmadığı ve ulaşım imkanının kısıtlı olduğu belirlendi. Mahkeme, işçinin işe gidememesinin mücbir sebep olduğunu ve iş akdinin haksız yere sonlandırıldığını kabul ederek, işçinin kıdem tazminatını ödenmesine hükmetti.

  • Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor
    12:26 Gebze'de Ramazan ayında ekmek fırınları denetleniyor

    Gebze Belediyesi Zabıta Müdürlüğüne bağlı ekipler, Ramazan ayında ilçe genelinde üretim yapan ekmek fırınlarını denetliyor. Denetimlerde hijyen kuralları, fiyat tarifesi ve ekmek gramajı gibi konular inceleniyor.


Advertisement