Dünyaca Ünlü Uzmandan Mutluluğun 5 Sırrı - Son Dakika
Güncel

Dünyaca Ünlü Uzmandan Mutluluğun 5 Sırrı

Dünyaca Ünlü Uzmandan Mutluluğun 5 Sırrı

İngiliz Paul Rigby, bilimsel araştırmalara göre mutluluğun beş sırrı olduğunu ifade ederek, "Eğer uygulanırsa ve gerçekten istenirse mutlu bir hayat sürmek çok kolay." dedi.

17.11.2015 13:00  Güncelleme: 14:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyaca ünlü yazar ve konuşmacı İngiliz Paul Rigby, bilimsel araştırmalara göre mutluluğun beş sırrı olduğunu ifade ederek, "Eğer uygulanırsa ve gerçekten istenirse mutlu bir hayat sürmek çok kolay" dedi.

Dünyaca ünlü konuşmacı İngiliz Paul Rigby, mutluluğun sırrı ve çalışma hayatında mutlu olmanın yollarıyla ilgili yapılan bilimsel çalışmanın sonuçları hakkında Doğan Haber Ajansı'ndan Aynur Tattersall'ın sorularını yanıtladı.

"MUTLULUĞU SEÇİN"

Yapılan uluslararası son araştırmaların Türkiye'de çalışma ortamında mutluluk seviyesinin yüzde 7 olduğunu gösterdiğini söyleyen Rigby, istenirse mutluluğu yakalamanın hiç de zor olmadığını ifade etti. Harvard profesörü Shawn Achor'un mutluluk bilimi ve insan potansiyeli üzerine 275.000 kişinin katılımıyla yaptığı ve yüzlerce bilimsel araştırmanın sonuçlarından yola çıkarak hazırlanan araştırmanın sonuçlarına dikkati çeken Rigby, bu çalışmadan yola çıkarak hazırlanan Turuncu Kurbağa Spark workshop ile Türkiye'de geniş kitlelere ulaşıyor. Türkiye'de iş dünyası profesyonelleriyle buluşarak mutlu olmanın yollarını anlatan Rigby, istendiği zaman mutluluğun kolayca elde edebileceğine dikkati çekerek, "Mutluluk bir seçimdir. Önce mutlu olmayı seçerek işe başlamalıyız" diyor.

"VERİMLİLİK İÇİN ÖNCE MUTLULUK. İŞE BAĞLILIK MUTLULUK GETİRİR"

Rigby, geniş çevrelerce kabul edilen Çok çalış, başarılı ol, mutlu ol denkleminin aslında tam tersinin geçerli olduğunu, mutlu oldukça insan beynin performansın arttığını ve daha verimli olduğunu ifade ediyor. Bunu kanıtlayan bulguları bir araya getirerek "Mutluluk Avantajdır" (The Happiness Advantage) adlı kitabının öğretileriyle şekillendirdiği Turuncu Kurbağa Spark workshop ile bunu dünyada büyük kitlelere yayan Rigby, Olumsuzluklarla çevrili olduğumuz dünyamızda başarılı ve mutlu olmak için olumlu olanı bulup çıkarmalıyız. İşe bağlılık mutluluk getirir. İnsanlar yaratıcı oldukça, daha verimli çalışır ve daha iyi sonuçlar alır" diye konuştu.

İşte Rigby'e göre mutlu olmanın 5 yolu...

ŞÜKREDİN

Şükran ve minnet duygularının mutluluk üzerinde pozitif etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen Rigby, her gün hayatımızda olan güzellikler için şükretmeyi unutmamız gerektiğini ifade ediyor.

HERGÜN DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN

Rigby, düzenli egzersizin önemine dikkati çekerek, spor yapmanın insana mutluluk hissi veren endorfin (mutluluk) hormonu salgıladığını ve mutluluğun en önemli anahtarlarından birinin her gün düzenli spor yapmak olduğunu söylüyor. Rigby bunun için sadece 30 dakikalık tempolu bir yürüyüşün bile yeterli olduğunu belirtiyor.

MEDİTASYON YAPIN

Her gün düzenli olarak meditasyon yapmanın mutluluk üzerinde büyük öneme sahip olduğunu hatırlatan Rigby, nasıl arabanın zaman zaman servise ihtiyacı oluyorsa insan zihninin de dinlenmeye ve sessizliğe ihtiyacı olduğunu söyleyerek, beyin faaliyetlerinin, her gün 10 dakikalık meditasyonla, endişe ve kaygı odaklı sağ beyinden mutluluk, heyecan ve keyif odaklı sol beyin tarafına geçebileceğine işaret ediyor ve düzenli meditasyonun mutluluğun vazgeçilmezi olduğunu belirtiyor.

HAYATINIZDAKİ GÜZELLİKLERİ DEFTERE YAZIN

Her gün yaşanan gün içinde gerçekleşen pozitif olayları fiziki olarak deftere yazmanın insan psikolojisi üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu söyleyen Rigby, bilgisayarda değil kalemle deftere günlük şeklinde not almanın mutluluk üzerinde büyük rol oynadığını ifade ediyor. Rigby, kişinin yazarak hayatındaki güzellikleri daha net görüp algılayabileceğini ve pozitifi algılayıp seçmeye başlayınca hayatın tamamen değişmeye başladığını belirtiyor.

BİLİNÇLİ OLARAK HERGÜN BİRİSİNE İYİLİK YAPIN

"Başkalarının mutluluğu sizin mutluluğunuzdur" diyen Rigby, Sosyal bir varlık olduğumuzu benimsemek ve yardımseverlik bilincini kazanabilmek için her gün düzenli olarak iyilik yapmayı öneriyor. Bunların çok büyük iyilikler olması gerekmediğini hatırlatan Rigby, yolda ağır bir çanta taşıyan bir yaşlıya yardım etmek, ya da bizi mutlu eden bir olay karşısında karşımızdakine yürekten teşekkür etmek gibi küçük şeylerin bile çok büyük öneme sahip olduğunu söylüyor.

"MUTLULUK AVANTAJI REKABET AVANTAJINDAN ÖNDE"

Rigby'nin son yıllarda mutluluk üzerine Türkiye'de gerçekleştirdiği çalışmaların büyük ilgi gördüğüne dikkati çeken Meander Yönetim Danışmanlığı kurucu üyesi Ozkan Zere, temel amacın bugününü yönetirken geleceği yaratan liderler yaratmak olduğunu söylüyor. "Lider kim" sorusuna; "Lider hepimiz aslında organizasyonda tepelere bakmamak lazım" diyen Zere, herkesin lider olduğunu ve gerçek anlamda yaratılmak istenenin pozitif liderlik olduğunu iddia ediyor. Mutluluk avantajının rekabet avantajından daha ileride olduğunu hatırlatan Zere, "şirketlerde konu yatırımın getirisi ama biz mutluluğun getirisi diyoruz. Siz önce insanların mutlu olmasını sağlarsanız ondan sonra başarı ve finansal sonuçlar gelecek. Bunu her yöneticinin hatırlaması gerekiyor" diyor. - Tattersalllondra


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünyaca Ünlü Uzmandan Mutluluğun 5 Sırrı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • poyraz: mutluluk için 5 vakit namaz kıl. haline şükret. 23 3 Yanıtla
  • İsa demir: Mutluluğun beş sırrı beş vakit namaz kıl agaaaa 18 5 Yanıtla
  • giggs: 5 sırrı açıklıyorum 1. para 2. para 3. para 4. para 5. yine para 14 8 Yanıtla
  • DOĞULU: VALLA BEN 1 NAMAZ 2 HER GÜN SPOR DA BULDUM HUZURU ÇOK ŞÜKÜR SİZDE BAŞLAYIN GÖRECEKSİNİZ EMİNİM. 18 3 Yanıtla
  • Baatin: Mutlulugun kaynagi Yaradana siginmaktan gecer.. Egzersiz namaz, meditasyon dua, cevrene iyilikte bulunmak guzel ahlak.. Islamin icinde herseyi gorebilirsiniz, bakmayi denerseniz.. 18 1 Yanıtla
  • huzur islamda: Dinimiz bunu asirlardir soyluyor zaten sanki kendisi bulmus 15 3 Yanıtla
  • Thule: Yani İslam: iyi ahlak temelleri üzerinde kurulmuş.Tam olarak tatbik edilirse zaten mutlusun. 15 0 Yanıtla
  • HUZUR İSLAMDA: KISACA İSLAMI YAŞA MUTLU OL 15 0 Yanıtla
  • MUTLULUĞUN SIRLARI : Iyi bir aile,egitim,meslek,iş,eş,dost,arkadaş.. 13 1 Yanıtla
  • hacibaba: meditasyon var.ibadet yok.hersey var.kulluk yok.kul olmadiktan sonra nah mutlu olursunuz 9 4 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement