Dünyada 8 Ülkenin Toprağı Yok' - Son Dakika
Güncel

Dünyada 8 Ülkenin Toprağı Yok'

Dünyada 8 Ülkenin Toprağı Yok\'

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 206 milyon hektar alanın yabancı ülkelerce başka ülkelerden satın alındığını veya kiralandığını belirterek "Bugün 8 ülkenin dünyada kendi vatanında toprağı yok" dedi.

04.01.2014 12:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 206 milyon hektar alanın yabancı ülkelerce başka ülkelerden satın alındığını veya kiralandığını belirterek "Bugün 8 ülkenin dünyada kendi vatanında toprağı yok" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) eksperleri buluşması Antalya'da yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, Başkan Yrd. Ahmet Genç, TARSİM A.Ş. Genel Müdürü Bülent Bora, Antalya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Dallı ile 81 ilden eksperler katıldı.

1.MİLYAR TON GIDA ÇÖPE GİDİYOR

Gıda güvenliğini tehdit eden unsurlara işaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 900 milyon insanın aç yattığını, 1.2 milyar insanın yetersiz beslendiğini söyledi. 500 milyonu obeziteden yakınan insan olmak üzere 1.5 milyar insanın dengesiz ve aşırı beslenmeden muzdarip olduğunu belirten Mirmahmutoğulları, "Tarım alanları azalıyor. Dünya nüfusu artıyor. 2050 yılındaki nüfusu beslemek için gıda üretiminin yüzde 70 artması gerektiği öngörülüyor. Tarım arazileri küçülmekte. Erozyon, global iklim değişikliği, tüketici alışkanlıklarının değişmesi, fosil kaynakların azalması ve gıdanın bioenerji üretiminde kullanılması gıda güvenliğini tehdit etmekte. Diğer taraftan 1.3 milyar ton gıda her yıl çöpe gitmekte, bunun değeri de 1 trilyon dolar" diye konuştu.

TÜRKİYE AÇISINDAN SIKINTI YOK

Mirmahmutoğulları, dünyada 206 milyon hektar arazinin bir başka ülke tarafından satın alındığını veya kiralanmış durumda olduğunu kaydetti. Mirmahmutoğulları, "Ayrıca yabancı firmalar vasıtasıyla satın alınan veya kapatılan araziler öyle bir acımasız noktaya geldi ki bugün 8 ülkenin dünyada kendi vatanında toprağı yok. ya tamamı satın alınmış ya da kiralanmış durumda. Acımasızlığı görüyor musunuz?" dedi. Mirmahmutoğulları, bu konuda Türkiye açısından ise endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi.

GELİNEN NOKTA YETERLİ DEĞİL

TARSİM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ramazan Kadak, bitkisel ürün sigorta oranının yüzde 10.5, hayvan hayat sigorta oranın da yüzde 6.7 olduğunu açıkladı. Dr. Kadak, "Geldiğimiz noktanın çok iyi bir nokta olduğunu söyleyebiliyorum ama yeterli değil hem Türkiye'ye hem de bize yakışmıyor" dedi.

TARSİM Genel Müdürü Bülent Bora ise 2013 yılında 240 bin saha ziyareti yapıldığını, aktif eksper sayısının 476 olduğunu ve kişi başına 504 saha ziyareti düştüğünü kaydetti. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dünyada 8 Ülkenin Toprağı Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı
    08:06 Bakan Yerlikaya: İnterpol kırmızı bülteniyle aranan 2 suç örgütü lideri İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı
    08:05 İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov, İstanbul'da yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İnterpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve uluslararası seviyede aranan Maxat Rakhishov'un İstanbul'da düzenlenen "Mahzen-23" operasyonuyla yakalandığını duyurdu.

  • İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı
    08:04 İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul'da düzenlenen 'Mahzen-23' Operasyonuyla uluslararası seviyede aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını açıkladı. Operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Başkanlığı koordinesinde gerçekleştirildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    08:02 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre halı üretimi yapılan fabrikada içeride mahsur kalan işçiler olması muhtemel. İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi devam ediyor.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

  • İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı
    07:58 İstanbul'da düzenlenen operasyonla uluslararası suçlular yakalandı

    İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul'da gerçekleştirilen 'Mahzen-23' Operasyonuyla, Interpol kırmızı bülteniyle aranan Talgat Baisaov ve Maxat Rakhishov'un yakalandığını duyurdu. Baisaov, 'Yasa Dışı Örgüt Faaliyetleri ve Kaçakçılık' suçundan, Rakhishov ise 'Dolandırıcılık' suçundan aranıyordu.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement