Dünyanın En Büyük Mülteci Kampına Ramazan Yardımı - Son Dakika
Güncel

Dünyanın En Büyük Mülteci Kampına Ramazan Yardımı

Konya merkezli RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, dünyanın en büyük mülteci kampı olan ve insani krizin büyüdüğü Dadaab'da, ramazan boyunca 17 bin 500 kişiye her gün iftar veriyor.

23.06.2016 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya merkezli RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği, dünyanın en büyük mülteci kampı olan ve insani krizin büyüdüğü Dadaab'da, ramazan boyunca 17 bin 500 kişiye her gün iftar veriyor.

Kenya'nın Somali sınırındaki, 600 binden fazla mültecinin barındığı Dadaab Kampı'nda, 4 yıldır aralıksız faaliyet gösteren yardım kuruluşlarından RİDA Derneği, kampta yaşanan sıkıntılar nedeniyle ramazan ayında yardımlarını yoğunlaştırdı.

Dadaab'da yaptıkları çalışmalar hakkında AA muhabirine konuşan RİDA Uluslararası Yetim ve Muhtaçlara Yardım Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kalender, kampta 2012 yılında başladıkları çalışmalarına şu anda 6 ayrı bölgede 8 medrese ve aşevi ile devam ettiklerini, ramazan boyunca günde 17 bin 500 kişiye iftar yemeği verdiklerini söyledi.

Kenya hükümetinin Dadaab Kampı'nı kapatma karar alması nedeniyle bölgedeki yaşam koşullarının daha da kötüleştiğini vurgulayan Kalender, "Kenya hükümeti, kampta yapılan yardımları önce azalttı, sonra da tamamen kesti. Kampın birçok bölgesinde sular, devlet tarafından kesildi. Kampta yaşayan Somalili Müslümanlara ölmeleri veya kampı terketmeleri seçenekleri sunuluyor. Özellikle bu sene kamptaki mülteciler açlık sıkıntısı çekiyor, çok zor şartlarda oruç tutuyorlar. Bu nedenle ramazanda yardımlarımızı arttırmaya gayret ediyoruz. Türkiye halkından Dadaab Kampı'na daha fazla yardım etmelerini istiyoruz." diye konuştu.

"3 bin 300 yetime eğitim veriyoruz"

Kalender, Hristiyan misyoner kuruluşlarının kampta yoğun faaliyet yürüttüklerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler tarafından kampta yüzlerce okul açıldı. Daha sonra bu okullar, Hristiyan misyoner kuruluşlarına ve kiliselere devredildi. Dernek olarak kamptaki 8 medresemizde 3 bin 300 yetime eğitim veriyoruz. Bu medreselerde yetim çocuklara İslami ilimlerin yanında ilkokul dersleri de veriliyor. Dadaab Kampı'nda RİDA Derneği'nin medreseleri haricinde, İslami ilimler öğreten başka bir kurum veya okul bulunmuyor. Bizim de imkanlarımız kısıtlı olduğu için bu medreselere sadece yetimleri toplayabildik. Bu yetimlere sene boyunca her gün kendi ailelerine de yetecek kadar yemek veriyoruz."

Dernek adına kampta ramazan çalışmalarını koordine eden Selim Ceylan da başta yetimler olmak üzere, 17 bin 500 mülteciye günlük iftar verdiklerini, ancak kampın nüfusuna bakıldığına bu rakamın çok yetersiz anlattı.

500 yetime bayramlık alındı

Bölgeye mutlaka daha fazla yardımın ulaştırılması gerektiğine dikkati çeken Ceylan, şunları kaydetti:

"İftarlık yemek dağıttığımızı duyan binlerce mülteci, bizim olduğumuz bölgeye geliyor. Demir parmaklıkların arkasından yemek almak için çaresizce bakan, ancak alamayan yüzlerce Müslüman kardeşimizi görmek bizi derinden etkiliyor. Konya'dan Vefa Derneği'nin de katkılarıyla bin adet gıda paketi dağıtacağız. Ayrıca 500 yetim için bayramlık elbise aldık. İnşallah bayramdan önce bunları yetimlere teslim edeceğiz. Gıda ve giyecek yardımlarının yanı sıra 2 bin Kur'an-ı Kerim dağıtacağız."

Kenya yönetimi, 6 Mayıs'ta 600 binden fazla mültecinin barındığı Dadaab Kampı'nı kapatma kararı aldığını duyurmuş, insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler, Kenya'nın aldığı bu kararı gözden geçirmesini istemişti.

Somali sınırında yer alan Garissa eyaletinde 1992 yılında kurulan ve dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab'da, çoğunluğu Somalili Müslümanlar olmak üzere Tanzanya, Sudan ve Etiyopyalı mülteciler yaşıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dünyanın En Büyük Mülteci Kampına Ramazan Yardımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gölpazarı'nda Çıkan Orman Yangını Kontrol Altına Alındı
    11:04 Gölpazarı'nda Çıkan Orman Yangını Kontrol Altına Alındı

    Bilecik'in Gölpazarı ilçesinde bir tarlada yakılan meyve dallarından sıçrayan ateş sonucu çıkan orman yangını, itfaiye ekiplerinin yoğun çalışmasıyla kontrol altına alındı. Gölpazarı Kaymakamlığı, yangınların ciddi sonuçlara yol açabileceğini belirterek vatandaşlara ateş yakmama konusunda uyarıda bulundu.

  • Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi
    11:04 Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi

    Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden seçildi. Gülen, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışacaklarını belirtti. Sigorta sektöründe yaşanan zorluklara rağmen prim üretimi 2023'te 483 milyar liraya ulaştı ve sektörün aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lirayı aştı. Gülen, 2024 beklentileri arasında 740 milyar lira civarında prim üretimi ve 1,3 trilyon liraya yakın bir fon büyüklüğü hedeflediklerini ifade etti.

  • İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi
    11:04 İzmir'de kargo firmasına operasyon: 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi

    İzmir'in Bornova ilçesinde bir kargo firmasına düzenlenen operasyonda 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi, 1 şüpheli gözaltına alındı. Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kente kargo aracılığıyla uyuşturucu getirileceği bilgisine üzerine çalışma başlattı. Bornova ilçesindeki bir kargo firmasını takibe alan ekipler, belirtilen iş yerinde önlem aldı. Bir şüphelinin otomobille gelip sentetik eczaların bulunduğu koliyi alması üzerine polis, zanlıyı yakaladı. Kolilerde 120 bin 800 sentetik ecza ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelinin polisteki işlemleri sürüyor.

  • Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı
    11:03 Ressam Orhan Umut'un 'Gece Görüşü' sergisi DG Art Gallery & Projects'de açıldı

    Küratörlüğünü Zeynep Öztürk'ün üstlendiği ressam Orhan Umut'un 50 eserinden oluşan 'Gece Görüşü' sergisi, DG Art Gallery & Projects'de ziyaretçilere açıldı. Serginin adı, gece temalı resimlerden esinlenilerek konuldu. Sergi, 11 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

  • Eskişehir'de 163 Bin TL Değerinde Hırsızlık Yapan 2 Şüpheli Yakalandı
    11:02 Eskişehir'de 163 Bin TL Değerinde Hırsızlık Yapan 2 Şüpheli Yakalandı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, farklı ilçelerde gerçekleştirilen 3 ayrı hırsızlık olayının şüphelileri olan S.C. ve Z.F. isimli şahıslar yakalanarak adliyeye sevk edildi. Toplam değeri 163 bin TL olan hırsızlık olaylarına ilişkin olarak başlatılan çalışmalarda şüphelilerin kimlik bilgileri tespit edildi.

  • Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi
    11:01 Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü Gözlemciye Tepki Gösterdi

    Bilecik 1. Amatör Lig Play-Off Ligi'nde mücadele eden Osmaneli Gençlerbirliği Spor Kulübü, geçtiğimiz hafta oynanan ve yarıda kalan maçın gözlemcisine ateş püskürerek, 'Gözlemci mi, kabadayı mı belli değil' açıklaması yaptı.


Advertisement