Dünyanın En Küçük Mayın Avcıları Kamboçya'da İş Başında - Son Dakika
Dünya

Dünyanın En Küçük Mayın Avcıları Kamboçya'da İş Başında

Dünyanın En Küçük Mayın Avcıları Kamboçya\'da İş Başında

Kamboçya'da yıllar süren iç savaştan kalma kara mayınlarını ve infilak etmeden toprağa gömülmüş diğer patlayıcıları bulup temizlemek için eğitilen sıçanlar, 90 dönümlük bir arazideki görevlerini tamamladı.

19.06.2016 09:44  Güncelleme: 10:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkezi Belçika'da bulunan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde mayınlı bölgeleri temizlemek için "Afrika Dev Keseli Sıçanları"nı eğiten sivil toplum kuruluşu APOPO, geçen yıl işbaşı yapan sıçanların Siem Reap eyaletindeki ilk mayın tarlalarını temizlediğini, bölgenin yeniden yerleşime ve tarıma açılmasını sağladığını açıkladı.

DENEME AŞAMASINDA AMA SONUÇLAR BAŞARILI

Kamboçya Mayın Eylem Merkezi (CMAC) Genel Müdürü Heng Ratana, "HeroRats (KahramanSıçanlar)" programının hala deneme safhasında olduğunu belirterek "Program, şimdiyle kadar son derece başarılı sonuçlar verdi. Sıçanlar, mayın tarlalarındaki patlayıcıları bulmak için yetkililere büyük katkı sağladı." ifadesini kullandı.



KAHRAMAN SIÇANLAR

APOPO, dünyanın en fazla mayın tarlasına sahip ülkelerinden biri olan Kamboçya'daki Kahraman Sıçanlar Programı'nı geçen yıl nisan ayında başlatmıştı.

SIÇANLARDA ÖDÜLLÜ PEKİŞTİREÇ KULLANILIYOR

Mayın avcısı sıçanlar, "klik-ödül" sistemiyle eğitiliyor. Klik sesi, koşullu pekiştirici olarak kullanılıyor. Ödül olarak da sıçanlara, çok sevdikleri muz ve fıstık veriliyor. Sıçanlara, TNT'yi kokladıktan sonra klik sesi dinletiliyor, ardından da ödül dağıtılıyor. Böylece sıçanlara, klik sesinin ardından ödülün geleceği öğretiliyor. Zaman içinde ödüller, bir çukuru koklamak, TNT ya da C4 gibi patlayıcıların kokularını ayırt etmek ve toprağı kazarak mayını ortaya çıkarmak gibi görevlerin ardından hazırlanıyor.

MAYINA BASSALAR DA PATLAMAYA SEBEP OLMUYORLAR

Yaklaşık 1,5 kilogram ağırlığındaki sıçanlar, mayının üzerine bassalar dahi patlamaya neden olmuyor. Eğitilen sıçanlar, 20 dakika içinde 200 metre karelik bir alanı tarayabiliyor. Aynı alanı bir insan, metal dedektörü kullanarak 1 ila 4 günde tarıyor.

KAMBOÇYA'DA MİLYONLARCA MAYIN

Dünyanın en fazla mayın bulunan ülkelerinden biri olan Kamboçya'da 2 bin kilometre karelik alanın temizlenmesi gerekiyor. 1970'lerde Vietnam Savaşı ve ardından da Kızıl Kmer rejiminin zulmüne tanıklık eden Kamboçya'da toprak altında milyonlarca mayın bulunduğu sanılıyor.

1979'DAN BU YANA 20 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kamboçya'da 1979'dan bu yana toprak altına gömülü mayın ve diğer patlayıcılara basan 20 bin kişi yaşamını yitirdi, 9 bin kişi de uzuvlarını kaybederek sakat kaldı. Mayın temizleme çalışmalarının başlamasıyla bu rakam, önemli ölçüde azaldı. 2015'in ilk altı ayında mayınlara basan 11 kişi öldü, 43 kişi de yaralandı. Yaralananlardan 12'si uzuvlarını kaybetti.

APOPO 1997'DE KURULDU

"Anti-Personel Mayınları Bulmak için Ürün Geliştirme-APOPO", Belçikalı Bart Weetjens tarafından 1997'de kuruldu. Çocukken sıçan besleyen ve onlara çeşitli numaralar öğreten Weetjens, Antwerp Üniversitesinden mezun olduktan sonra kara mayınlarının bulunup yok edilmesi için proje geliştirmeye başladı.

GÜÇLÜ KOKU ALMA YETENEĞİNE SAHİP VE KOLAY EĞİTİLİYOR

Weetjens, güçlü koku alma yeteneğine sahip ve kolay eğitilebilen sıçanların mayınların bulunmasında daha az masraflı ve etkili bir biçimde kullanılabileceğini ortaya çıkardı. 2000'de merkezini Tanzanya'nın Morogora kentine taşıyan APOPO, Sokoine Tarım Üniversitesi ve Tanzanya ordusuyla ortaklaşa çalışarak ülkedeki mayınların temizlenmesine katkıda bulundu.

MOZAMBİK'TE 8 BİN METREKARELİK ALANI TARIMA KAZANDIRDI

APOPO'nun 2004'te Uluslararası Mayın Temizleme Standartları tarafından da resmen kabul edilen "Kahraman sıçanları", Tanzanya'nın ardından Mozambik'te 8 bin 500 kilometre karelik bir alanı temizleyerek tarıma kazandırdı.


Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Dünyanın En Küçük Mayın Avcıları Kamboçya'da İş Başında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • lütfü: yalan haber montaj var ben inanmadım 0 0 Yanıtla
  • Neco: Bizdede var,ama iki ayaklı ve mayın bulur değil.devletin kesesinden çalabileceği adamları bulur.ödulleri ise milyon dolarlar. 0 0 Yanıtla
  • Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı
    17:43 Madagaskar'ı vuran kasırgada can kaybı 18'e çıktı

    Hint Okyanusundaki ada ülkesi Madagaskar'ı vuran Gamane Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı 18'e yükseldi. Kasırga nedeniyle 3 kişi yaralandı, 4 kişi kayboldu ve 20 binden fazla kişi yerinden oldu. Ülkenin farklı bölgelerinde şiddetli yağış sele yol açtı.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı
    17:19 İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında 212 okul hedef alındı

    Birleşmiş Milletler ile ortaklaşa gerçekleştirilen bir incelemeye göre, İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanlarında bölgedeki 212 okul doğrudan hedef alındı. Uydu görüntüleri, saldırıların başladığı tarihten bu yana en az 53 okulun tamamen yıkıldığını gösteriyor.


Advertisement