Dünyanın Ilıman İklimdeki En Büyük Geofit Bahçesi Açıldı - Son Dakika
Güncel

Dünyanın Ilıman İklimdeki En Büyük Geofit Bahçesi Açıldı

Dünyanın Ilıman İklimdeki En Büyük Geofit Bahçesi Açıldı

Dünya’nın ılıman iklim kuşağındaki en büyük ve Türkiye’nin tek Geofit Bahçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekeri’in katıldığı bir törenle Yalova’da hizmete girdi.

19.12.2014 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya'nın ılıman iklim kuşağındaki en büyük ve Türkiye'nin tek Geofit Bahçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Ekeri'in katıldığı bir törenle Yalova'da hizmete girdi.

2012 yılında temeli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından atılan ve toplamda 20 bin metre kare alan üzerine kurulan dünyanın ılıman iklim kuşağındaki en büyük, Türkiye'nin ise ilk ve tek Geofit Bahçesi Yalova'da törenle açıldı. Türkiye Geofit Bahçesi adı verilen bahçenin açılışına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de katıldı. Yalova'ya gelişinde ilk olarak Yalova Valiliğini ziyaret eden Bakan Eker burada Valilik protokol mensuplarınca karşılandı. Ardından Valiliğin anı defterini imzalayan Bakan Eker, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ile bir süre makamında sohbet etti. Ardından cuma namazını Merkez Camisinde kılan Bakan Eker Altan Kültür Merkezinde kendisi için düzenlenen yemeğe de katıldı.

Yemeğin ardından Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü içerisinde 2012 yılında temelinin bizzat kendisinin tarafından attığı Geofit Bahçesinin açılış törenine katılan Eker burada çiçeklerle karşılandı. Törenin açılış konuşmasını yapan TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Durak, "Sürdürülebilir bir kalkınmanın motoru AR-GE çalışmalarıdır. Ülkemizde AR-GE'ye ayrılan pay son yıllarda yüzde 1'lere yükseldi. 2023 yılında bu payın yüzde 3'e çıkartılması hedefleniyor. Bugün biyolojik çeşitliliğin korunması adına tarihi bir gün yaşıyoruz" dedi.

Yalova Valisi Selim Cebiroğlu ise kısa bir konuşma yaparak Dünya'nın ılıman iklim kuşağındaki en büyük, Türkiye'nin ise ilk ve tek Geofit Bahçesini ülkemize ve Yalova'ya kazandıran herkese teşekkür etti.

Vali Cebiroğlu'nun ardından kürsüye gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise konuşmasının ilk bölümünde Geofit bahçesi ile ilgili bilgiler verdi. Eker, "Bizim ekoloji perspektifimizi de, tabiat anlayışımızı da, Tabiatı koruma anlayışımızı da ortaya koyan güzel bir proje için bugün Yalova'dayız. Biz bununla kalmadık. 3 tane tohumun ve tabiatın korunması ile ilgili 3 çok önemli projeyi hayata geçirdik. Hepsinin tasavvuru da hamdolsun bize ait. Projelendirilmesi de bize ait. Temelini atıp tamamlamak da bize nasip oldu. Bunlardan birisi Dünya'nın 3'ncü Tohum Gen Bankasını Ankara'da kurduk. Türkiye Coğrafyasında bulunan 117 bin tohum çeşidini burada saklıyoruz. 2010 yılında hizmete açtık. Yine Ilıman iklimi kuşağında yer alan en büyük Geofit Bahçesini de Yalova'da açıyoruz. 350 bin kilometre mesafe kat edilerek ülkemizdeki Geofitleri topladılar. 10 milyon TL'nin üzerinde yatırım yapıldı. Burası bu konu ile ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapacak gerek üniversite öğrenci ve öğretim üyeleri, bilim insanları gerekse endüstri ile ilgili araştırıcılara açık olacak" dedi.

Tarımsal kalkınma adına çiftçilere yapılan desteklerin bundan 10 yıl öncesine oranla 5 kat arttığını dile getiren Bakan Eker konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Biz tarımı sadece kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın, gaz, bez tuz ihtiyaçlarını giderebilmeleri için onlara yapılan yardımlardan ibaret bir sektör olarak hiç düşünmedik. Biz tarıma hep stratejik baktık. Hem ülkesel, hem bölgesel, hem küresel anlamda Türkiye'nin bu sahadaki önemli bir ebedi servet alanını nasıl geliştirir, nasıl zenginleştirir ve nasıl Dünya'nın önemli ülkeleri arasına yerleştiririz diye düşündük. Türkiye için eskiden beri Dünya'da tarımsal anlamda kendi kendisine yeten 7 ülkeden birisi deniyordu. Onun da hiç bir ölçüsü ve ayarı yoktu ya. Ama Türkiye'nin ilk tarım çerçeve kanunu Cumhuriyetin 83'ncü yılında bizim tarafımızdan çıkartıldı. Bu kanunu ilk kez 2006 yılında biz çıkardık. Çerçeve tarım kanunu ile Türkiye'nin de tarımsal stratejisinin de, hedefinin de ufkunun da orada çizgileri çizildi. ve o strateji ile biz meselelere yaklaştık. AR-GE Politikamızda, araştırma geliştirmeye ayırdığımız desteklerde, gen kaynaklarının korunması da, üreticilere ayrılan desteklerin 5 kat arttırılması da hep bu stratejinin bir parçası oldu. Bugün 12 sene öncesine göre Türkiye'de çiftçi devletten eskisine göre 5 kat daha fazla destek alıyor. 1 milyar 800 milyon liraydı Türkiye'nin bütün çiftçilerinin 2002 yılında aldıkları destek. Dün Tarım Bakanlığı'nın bütçesi görüşüldü, 2015'de 10 milyar TL. Bu sadece nakit karşılıksız hibe destek. Diğer sübvansiyonları, kredi faiz sübvansiyonları bunun içerisinde değil. Şu anda Türkiye'nin tarım sektörü 61 milyar dolarlık hasılası ile ki biz bunu 23 milyar dolardan devralmıştık. 3 kat büyüttük Türkiye'nin tarımsal hasılasını. Artık 10 sene önce olduğu gibi Avrupa'nın 4'ncüsü değil. Avrupa'nın en büyük tarım sektörüne sahip ülkeyiz".

Konuşmanın ardından emeği geçenlere plaketlerini takdim eden Bakan Eker'e ise Yalova Valisi Selim Cebiroğlu bir sürpriz yaptı. Geofit Bahçesinde geliştirilen ve "Eker" adı verilen bir tür soğanlı bitkinin fotoğrafı bakan Mehdi Eker'e takdim edildi.

Ardından Geofit Bahçesinin açılışını gerçekleştiren Bakan Mehdi Eker protokol mensupları ile birlikte bahçeyi gezerek bitkiler hakkında bilgiler aldı.

10 milyon TL'nin üzerinde bir yatırımın yapıldığı Geofit Bahçesinde 450 m2 Geofit Sergileme alanı, 500 m2 Alpin Sera, Bin 118 m2 Çoğaltma ve Yetiştirme seraları, 500 m2 idari bina, 17 bin 400 m2 açık Geofit Bahçesi, 2 bin 600 m2 kapalı ülan yer alıyor. - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Dünyanın Ilıman İklimdeki En Büyük Geofit Bahçesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement