Dünyanın İlk "Gelecek Günü" Türkiye'de Kutlandı - Son Dakika
Güncel

Dünyanın İlk "Gelecek Günü" Türkiye'de Kutlandı

Dünyanın İlk "Gelecek Günü" Türkiye\'de Kutlandı

Dünyanın en önemli fütüristleri, Fütüristler Derneği öncülüğünde dünyada ilk kez Türkiye'de kutlanan Gelecek Günü'nde buluştu.

02.03.2013 15:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü'nde dün (1 Mart 2013, Cuma) gerçekleştirilen Gelecek Günü'ne Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış video bağlantısı ile katıldı. BSH, Intel, Kadir Has Üniversitesi ve Unilever'in sponsorluğunda gerçekleşen Gelecek Günü'nün ana konuşmacısı Dünya Fütüristler Birliği Başkanı Timothy C. Mack, dünyanın vazgeçilmez üç kaynağının su, enerji ve gıda olduğunu söyledi. Söz konusu kaynaklara olan talebin inanılmaz hızlı bir şekilde artması nedeniyle iklim değişiklikleri, su, gıda ve enerji sıkıntılarının ortaya çıktığını ifade eden Mack, "Bu sıkıntıları yeni teknolojiler kullanarak, tüketici alışkanlıklarını değiştirerek ve global işbirlikleri ile çözebiliriz" dedi.

Bugün 20 ülkede su ve zirai alan kaynağı konusunda sıkıntı olduğunu ifade eden Mack, yapılan araştırmalara göre 2025 yılında 36'dan fazla ülkenin bu iki sorunla yüz yüze kalacağını belirtti. Nüfus artış hızı, ilaçlar ve kişisel bakım ürünlerinin su kanallarına karışmasının bu sıkıntıları artırdığını vurgulayan Timothy C. Mack, hızlı bir şekilde filtreleme sistemlerinin oluşturulması ve kirli suların arındırılması gerektiğini anlattı. Son 20 yılda Hindistan ve Çin'de yer altı sularının yılda 1-3 metre arasında azaldığına dikkat çeken Mack, 1980'den beri dünyaya düşen yağmurun da yüzde 15 azaldığını söyledi. Susuzluk nedeniyle 70 yıl içinde Brezilya, Arjantin ve Paraguay'da buğday ve soya üretiminin yüzde 40 düşeceğini dile getiren Timothy C. Mack, 2030 itibariyle dünyadaki yeterince beslenmeyen insan sayısının da iki kat artacağını ifade etti.

Timothy C. Mack, 2030 yılında kentsel nüfusun ikiye katlanacağını, İstanbul'un da içinde olduğu dokuz şehirde nüfusun 20 milyonu aşacağını söyledi. 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 70'inden fazlasının kentlerde yaşayacağını belirten Mack, bunun da plansız kentleşme, ekonomik, çevre ve sağlık sorunlarını beraberinde getireceğini vurguladı. Bu sorunların önüne geçmek için gelecekte şehirlerin kendi kendine yetmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Timothy C. Mack, "Dikey tarım alanları kentlerin kendi kendine yetmesi için önemli bir kaynak oluşturacak. Para biriminin 'bilgi' olacağı gelecekte, kamu sağlığı, şehir planlama ve pazarlama stratejileri akıllı teknolojilerle yönetilecek. Sınırların azaldığı, şeffaflığın ve bilgi paylaşımının arttığı, sosyal grupların etkili yaptırım gücüne sahip olduğu yeni bir düzen bizi bekliyor" dedi.

"Geleceği şekillendirmek için hayal etmek gerekir"

Bugün bulunduğumuz noktaya hep birilerinin hayal ve çabalarının gerçeğe dönüşmesi ile geldiğimizin altını çizen Intel Fütüristi ve Baş Teknoloji Elçisi Steve Brown, nasıl bir gelecek istediğinizi hayal etmeden, geleceği değiştirmenin ya da şekillendirmenin mümkün olmadığını söyledi. Intel olarak, insanlara daha rahat, daha iyi bir gelecek sunmak için sadece mühendislere güvenmediklerini belirten Brown, "Tüm çalışmalarımızda mühendislerimizin yaratacağı teknolojileri hayal eden fütüristlerimizin ve bilim-kurgu yazarlarımızın da büyük rolü var. Daha iyi bir geleceğe sahip olmak için hayal kurmak, bunun da ötesinde bu hayalleri paylaşmak büyük önem taşıyor. Bu nedenle dünyanın en önemli fütüristlerini buluşturan etkinliğe misafir olmaktan büyük heyecan duyuyorum" diye konuştu.

BSH Ev Aletleri CEO'su Norbert Klein ise Türkiye'de ilk kez kutlanan ve ilerleyen yıllarda bir bayrama dönüşmesini temenni ettiği '1 Mart Gelecek Günü'nün bir paydaşı, destekleyicisi olmaktan büyük gurur duyduklarını ifade etti. Klein, "İş alanımızda hedefimizi 'geleceği şekillendirmek' olarak belirledik. Bu hedef doğrultusunda geleceği örmeye, şimdiden başlamamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. Markalarımız Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo ile inovasyon, teknoloji ve enerji verimliliği alanlarında geleceğin çözümleri için çalışıyoruz. İnanıyoruz ki her birimizin ortak azmi ve çalışmalarıyla daha iyi bir gelecek mümkün" dedi.

"Olumlu gelecek için çaba sarf eden insanlara ihtiyaç var"

Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkan Yardımcısı Cem Tarık Yüksel, bugün gördüğümüz yoksulluk, savaş ve kıtlık tabloları yerine, geleceğin daha yaşanabilir ve olumlu şekillendirilebilmesi için gelecek için çaba sarf eden insanlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 1 Mart Gelecek Günü'nde geleceği şekillendirmeye katkıda bulunmak, paylaşmak ve düşünmek üzere bir araya gelindiğini hatırlatan Cem Tarık Yüksel, nüfusun, taleplerin, çeşitliliğin arttığı, teknolojinin sadece fonksiyonel değil yaşam kültüründe geniş ölçekli bir değişimi gerçekleştirdiği bir dönem geçirdiğimizi ifade etti. Kaynakların ve dünyanın sunduklarının artık tüketilmesi yerine kullanılması gerektiğini belirten Cem Tarık Yüksel, ekonomilerin farklı alanlarda büyüdüğünü, insanlığın artık rekabet yerine birbirine bağımlı ve paylaşımcı bir yaşama yönelmek zorunda olduğunu vurguladı.

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın ise yeni nesillere daha iyi bir gelecek yaratmak için toplumun her kesiminin hayal gücünü ve deneyimlerini paylaşmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Fütüristler Derneği'nin 2005 yılından bu yana Türkiye'de geleceğin nasıl şekilleneceğine dair gerçekleştirdiği çalışmaları heyecanla izlediklerinin altını çizen Burak Aydın, ilki gerçekleştirilen Gelecek Günü'nün bu çabalarda önemli bir mihenk taşı olacağına inandığını ifade etti. Hızla değişen teknolojinin hayatın her alanını değiştirdiğini ve dönüştürdüğünü kaydeden Aydın, teknoloji olmadan geleceği hayal etmenin mümkün olmadığını vurguladı.

"Fütürist bakış açısına sahip liderler yetiştiriyoruz"

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, gelişen dünyada insanların kendilerine mutlu ve gelişen bir yaşam hazırlamaları için öncelikle geleceklerini tasarlamaları gerektiğini söyledi. Gelecek tasarlamanın sadece insanlar için değil, toplumlar, kurumlar ve devletler için zorunlu bir felsefe olduğunu ifade eden Prof. Dr. Aydın, Kadir Has Üniversitesi olarak bu bilinçle ilerlediklerini ve bu kapsamda olumlu gelecek tasarımını kurgulamak için bir ilki gerçekleştirerek Türkiye'nin tek Fütürizm Okulu'nu açtıklarını belirtti. Fütürizm kavramı ve yaklaşımı ile farkındalık yaratmayı, geliştirmeyi, yaymayı ve kurumların fütürist bakış açısına sahip lider ihtiyacını karşılamayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Mustafa Aydın, geleceği kuracak liderlerin daha yaratıcı, topluma yayılan bilgiyi kurgulayan ve yaratan bireyler olarak yetişmesi için akademik olarak bir platform oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Fütüristler Derneği Başkanı Murat Şahin, Danışma Kurulu Başkanı Ufuk Tarhan ve Onursal Başkanı Alphan Manas ise birlikte gerçekleştirdikleri açılış konuşmasında kitlesel kutlamaların insanların dikkatlerini ve enerjilerini ortak noktaya toplamak için müthiş kuvvetli araçlar olduğunu söyledi. Gelecek Günü'nün tüm dünya insanlarının sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek için düşünmesi, üretmesi ve geleceğe odaklanması için tasarlanmış bir kutlama günü olduğunu ifade eden Şahin, Tarhan ve Manas, sürdürülebilir ve daha iyi bir gelecek için bu yılın temasını "Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Daha da İleri" olarak belirlediklerini söyledi.

Gazeteci – yazar Ece Vahapoğlu'nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen Gelecek Günü'nde İngiltere Manchester Üniversitesi İnovasyon Enstitüsü Kıdemli Araştırmacılarından Doç. Dr. Özcan Sarıtaş ve ekibi tarafından TFD yönetiminin danışmanlığında hazırlanan ve nisan ayında tüm detayları kamuoyuyla paylaşılacak "Türkiye için İnsan 2030 Raporu"nun ilk sonuçları açıklandı. Gelecek Günü'nde ayrıca Ece Vahapoğlu ve Alphan Manas'ın moderatörlüğünde, gazeteci İsmet Berkan, Ufuk Tarhan, Murat Şahin, BSH Kurumsal İletişim Direktörü Burçin Uzunhasan Girit, Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, AGT CEO'su Mehmet Söylemez'in katıldığı "Gelecek Paneli" de düzenlendi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Dünyanın İlk 'Gelecek Günü' Türkiye'de Kutlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Jandarma ekipleri yaralı leyleği koruma altına aldı
    20:50 Jandarma ekipleri yaralı leyleği koruma altına aldı

    Bursa'nın Mudanya ilçesinde devriye atan jandarma ekipleri, sol ayağından yaralı bir leyleği fark ederek hemen koruma altına aldı. Yapılan tedavinin ardından leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.


Advertisement