Düşen Malezya Uçağının Kronolojisi - Son Dakika
Dünya

Düşen Malezya Uçağının Kronolojisi

Ukrayna'nın doğusunda 17 Temmuz 2014'te düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçak, Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere yola çıkmıştı.

28.09.2016 23:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'nın doğusunda 17 Temmuz 2014'te düşürülen Malezya Havayollarına ait MH17 sefer sayılı uçak, Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere yola çıkmıştı.

Yolcu uçağı Ukrayna askerleri ile Kremlin tarafından desteklenen Rusya yanlısı ayrılıkçıların çatıştığı Donbass bölgesinde düşürülmüştü. Olayda 193'ü Hollandalı 298 yolcu yaşamını yitirmişti.

Rusya ve Ukrayna yolcu uçağının düşürülmesi nedeniyle ısrarlı şekilde birbirlerini suçladı.

Kiev yönetimi, ayrılıkçıların Rusya'dan aldıkları füze ile uçağı düşürdüğünü öne sürdü. Moskova ise iddiaları reddetmekle kalmayarak Ukrayna ordusunu itham etti.

Uluslararası kamuoyu soruşturmanın şeffaflıkla yürütülmesini talep etti. Hollandalı adli makamlarsa Rusya'nın ve Rusya yanlısı ayrılıkçıların kazada parmağı olduğuna dair ses kayıtlarının olabileceği ihtimali üzerinde durdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kazadan iki gün sonra olaydan "Ukrayna'daki silahlı çatışmaları" sorumlu tuttu.

Tanıklara göre, ayrılıkçılar ilk aşamada araştırmacıların enkaza ulaşmasını engelledi. Ukraynalı yetkililerse Rusya yanlılarını delilleri yok etmekle suçladı.

Donetsk'i kontrol eden Rusya yanlıları, olaydan 5 gün sonra kara kutuları incelenmek üzere Malezyalı yetkililere teslim etti.

Bunun üzerine Eylül 2014'te konu hakkında bir ön rapor yayınlayan Hollanda Soruşturma Bürosu, uçak mürettebatının hiç bir tehlike sinyali göndermediğini ve herhangi bir teknik arızanın rapor edilmediğini kaydetti.

Bir yıl aradan sonra aynı soruşturma bürosu, yere çakılan Boeing 777'ni Rusya yanlısı ayrılıkçı tarafından ele geçirilen bir alandan fırlatılan Rus yapımı bir BUK füzesinin düşürdüğünü, ancak faillerin belirlenemediğini rapor etti.

Rusya suçlamaları yine reddetti. Rusya'dan Ukrayna'ya hiç bir hava savunma sistemi veya BUK füzesinin gönderilmediğini yineledi.

Temmuz 2015'te Uluslararası Araştırma Ekibi (Hollanda, Avusturya, Ukrayna, Malezya ve Belçika'dan gelen 24 kişi) bir rapor yayınlayarak MH17 ile ilgili bir uluslararası ceza mahkemesi kurulmasını talep etti. Ancak Rusya bunun iyi bir yol olmadığını savunarak MH17 tasarısını veto etti.

Olayda vatandaşlarını yitiren taraflar sorumlulardan hesap sorulması gerektiğine inanıyor. Kurban yakınlarıysa Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde haklarını arıyor.

Yazar:

Etiketler:Gönderildi: 28 Eylül 2016

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya Düşen Malezya Uçağının Kronolojisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    10:30 Ordu Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu Müftülüğü, binin üzerinde üniversite öğrencisinin katıldığı bir iftar programı düzenledi. İl Müftüsü İsmail Çiçek, programda öğrencilere Osmanlı dönemindeki 'diş kirası' geleneğini anlattı ve müftülüğü ziyaret etmelerini istedi. Programa, Vali, milletvekilleri ve belediye başkanı da katıldı.

  • Papa Francis, Paskalya Yortusu kapsamında hapishanedeki 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkayıp öptü
    10:23 Papa Francis, Paskalya Yortusu kapsamında hapishanedeki 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkayıp öptü

    Papa Francis, Roma'daki bir hapishaneyi ziyaret ederek 12 kadın mahkumun ayaklarını yıkadı ve öptü. Ayini tekerlekli sandalye üzerinden gerçekleştiren Papa, kadınlara gülümseyerek ayaklarını yıkadı. Kutsal Perşembe olarak kutlanan bu tören, İsa'nın havarilerine olan alçak gönüllülüğünü yansıtmaktadır.

  • Yunanistan'da 5.7 büyüklüğünde deprem
    10:19 Yunanistan'da 5.7 büyüklüğünde deprem

    Yunanistan'ın güneyinde 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından 2.9 ve 2.1 büyüklüğünde artçı sarsıntılar kaydedildi.

  • Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı
    09:07 Küresel Piyasalar Yılın İlk Çeyreğini Pozitif Seyirle Tamamladı

    Küresel piyasalar yılın ilk çeyreğini pozitif seyirle tamamlarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve Banka'nın enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı kişisel tüketim harcamaları verileri yatırımcıların odağına yerleşti.

  • Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü
    08:00 Halep'te Hava Saldırısında 40 Kişi Öldü

    Suriye'nin Halep kentinde gerçekleşen hava saldırısında 40'a yakın kişi hayatını kaybetti. Suriye hükümeti saldırıyı İsrail'e bağladı. Saldırıda sivillerin yanı sıra 5 Hizbullah üyesinin de öldüğü belirtiliyor. Uluslararası havalimanı yakınındaki silah depolarının hedef alındığı ifade ediliyor. İsrail ise saldırıyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.


Advertisement