Düşük Fiyat, Nar Ağaçlarını Söktürdü - Son Dakika
Yerel

Düşük Fiyat, Nar Ağaçlarını Söktürdü

Yılda yaklaşık bin 500 ton Hicaz narının üretildiği ve önemli bölümünün ihraç edildiği İncirliova ilçesinde, bu yıl nar fiyatının düşüklüğü nedeniyle bazı üreticiler, nar ağaçlarını kökünden söktü.

20.10.2015 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yılda yaklaşık bin 500 ton Hicaz narının üretildiği ve önemli bölümünün ihraç edildiği İncirliova ilçesinde, bu yıl nar fiyatının düşüklüğü nedeniyle bazı üreticiler, nar ağaçlarını kökünden söktü.

Nar üretiminin yoğun görüldüğü Hacialiobası Mahallesi'ndeki çiftçiler, ürettikleri narın tarlada alıcı bulamaması, gelen alıcıların da narın çürük olduğunu öne sürerek kilosuna 30 kuruş vermesine tepki gösterdi.

İncirliova Ziraat Odası Başkanı Ali Kaykı, narın daha iyi fiyata satılması için soğuk hava deposunda saklanmasının şart olduğunu ancak üreticilerin buna imkanı olmadığından fiyatın 30 kuruşa kadar düştüğünü belirtti.

Düşük fiyat nedeniyle birçok üreticinin nar ağaçlarını söktüğünü söyleyen Kaykı, şöyle devam etti:

"Narı dışarıda fazla bekletemiyoruz. Çünkü çok çabuk bozulabilen bir üründür. Çiftçiler emeğinin karşılığını alamadığı için nar ağaçlarını kökünden çıkarıyor. Motorlu testereyle de odun haline dönüştürerek kış aylarında yakacak olarak kullanacaklar. Biz üretici olarak tarlada 30 kuruşa ürünümüzün kilosunu ancak satabiliyorken aynı ürün market reyonlarında 2 veya 3 liraya satılıyor. Üretici olarak 6 ay yüzüne bakıyoruz ama bir market gibi para kazanamıyoruz."

Kaykı, üreticinin özellikle narın çiçekli döneminde düzenli ilaçlama yapmadığı için bozulduğuna dikkati çekerek, üreticilerin bilinçlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Tarlasındaki nar ağaçlarını kesen üreticilerden Tufan Özkan ise her geçen yıl işinin biraz daha zorlaştığını üründen para kazanamadıkları için başka ürüne yöneleceğini, bu nedenle de nar ağaçlarını kestiğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Düşük Fiyat, Nar Ağaçlarını Söktürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement