Düşük Rekolte Beklentisi Patateste Fiyatı Artırdı" - Son Dakika
Ekonomi

Düşük Rekolte Beklentisi Patateste Fiyatı Artırdı"

Düşük Rekolte Beklentisi Patateste Fiyatı Artırdı"

Patateste 3 yıldır devam eden arz-talep dengesizliği geçtiğimiz yılların aksine bu yıl yüksek fiyat olarak piyasaya yansıdı.

15.04.2015 09:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SEDAT ALP

İZMİR - Patateste 3 yıldır devam eden arz-talep dengesizliği geçtiğimiz yılların aksine bu yıl yüksek fiyat olarak piyasaya yansıdı. 3 yıl önce kilogramı 20 kuruşa kadar düşen ve ürünü tarlada çürüdüğü için, üretim alanları daralan patates, geçtiğimiz yıl yaşanan aşırı sıcaklardan sonra bu kış da yağışlı ve sert geçen hava şartlarının kurbanı oldu. Tüm bu olumsuzluklar ile ürünün fiyatı 5 TL'ye kadar çıktı.

Yağış olmaması durumunda önümüzde hafta Adana'da başlayacak sezonun ilk hasadı ile piyasaya girecek patatesin fiyatları bir miktar geriletmesi bekleniyor. Ancak, Adana ve ardından hasada başlayacak Ödemiş'te bu yıl yağışlı ve soğuk geçen kış mevsiminin patates rekoltesini düşürdüğü, bu nedenle tüketicinin ancak 8'inci aydan itibaren ucuz patates yiyebileceği belirtiliyor. Türkiye'de patates hasadı ilk Adana'da başlıyor. Onu sırasıyla Ödemiş, İnegöl, Tokatlı, Sandıklı ve Kapadokya bölgeleri takip ediyor.

Türkiye'de geçen yıl 4.2 milyon ton patates üretildi. Bunun 1 milyon tonu direkt tarladan pazara sevk edildi. 500 bin ton cips ve dondurulmuş patates sanayisinde işlem gördü, 500 bin tonu tohum olarak ayrıldı. 200 bin ton ürün depolama kaybı olarak kabul edildiğinde 2 milyon ton patates de Türkiye'nin kışlık ihtiyacı için depolandı.

Nevşehir ve Niğde'deki depolardan şu anda kilogramı 2 TL-2.5 TL arasında çıkan patates, nakliye, hal rüsumu, tüccar yani aracı, pazarcı ya da market karı derken tüketiciye kilogramı 4,5 TL ile 5 TL arasında fiyatla ulaşıyor.

Çukurova'da tatmin edici rekolte yok

AYT Tarım Yönetim Kurulu Üyesi ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Yıldırım da, kış aylarında don olmasının Çukurova bölgesinde üründe yüzde 40'lara varan verim kaybına yol açtığını, Adana'da başlayacak hasadın da piyasaya tatmin edici miktarda ürün arzını sağlayamayacağı beklentisinin piyasada fiyat artışı olarak karşılık bulduğunu belirterek, şunları söyledi: "Üreticinin Nevşehir'de 2-2.5 TL'ye sattığı patates markette 5 TL'yi buluyor bu dalgalanmanın en önemli nedeni Çukurova'da kışın yaşanan hava şartları oldu. Halen yağmur yağıyor ve sıkıntı var. Üretici hoşnut değil. Dekarda 4-5 ton alınırken bu yıl 1.5- 2 ton alınıyor. Yaklaşık 500 bin ton üretimin olduğu Çukurova'da 200 bin ton gibi bir kayıp beklentisi piyasada panik havası yarattı. Hasatlar arttıkça fiyatlar geriler ama tüketici için üzülerek söyleyeyim ki 7'nci, 8'inci aya kadar ucuz patates yiyemeyecek. Ödemiş, Afyon'da da olumsuz şartlar vardı. Reyhanlı'da aşırı yağış nedeniyle tohumlar çürüdü. Bütün üretim merkezlerinde ocak, şubat, mart çok yağışlı ve soğuk geçti, ürünü don vurdu. Bu patatesin çok reaksiyon gösterdiği bir durum. Bu nedenle açık fazla. Tatmin edecek tonajlarda ürün yok."

Nevşehir'in büyük üreticilerinden Ali Köybaşı da, Ödemiş'in ikinci üründe düşük rekoltede üretim yapmasının, piyasada fiyat artışı ile dengelendiğini belirterek, "Türkiye'de günlük patates tüketimi 7 bin ton civarında. Ödemiş'te üretim düştüğü için piyasaya günlük 3 bin ton ürün verilebiliyor. Adana'da da hasat 10 gün gecikince piyasada fiyat arttı. Fiyatın yükselmesi talebi düşürmeseydi Türkiye'de 30 bin ton patates açığı oluşacaktı. Şu anda Nevşehir'de ayın 19'una kadar yetecek miktarda patates var. Ondan sonra Adana'da hasat başlayacak. Fiyat 10 Mayıs'a kadar üreticiden 2.5 TL civarında devam eder. Daha sonra 1.5 TL'ye düşer. Patatesin fiyatı bu şekilde yükselmeseydi Türkiye'de patates 10 gün boyunca karaborsada satılacaktı" dedi.

İran'dan kaçak patates giriyor

Türkiye'ye İran'dan kaçak yollardan patates sokulduğunu belirten Köybaşı, "Şu anda kaçak yollarla İran- Van kapısından kaçak patates giriyor. Türkiye'de hastalıktan ari olduğu bakanlık sertifikası ile tescilli ürünler ancak tohumluk olarak kullanılabilirken, İran'dan kaçak gelen patatesi tohum olarak kullanacak üreticiler de çıkacaktır. Kontrol dışı olan ve hastalık taşıma riski büyük olan bu patates tohum olarak kullanıldığında Türkiye'nin topraklarına hastalık bulaştıracaktır" diye konuştu.

3 yıl önce tarlada çürüyünce patates üretimi azaldı

Sürde Tarım Gıda Üretim ve Pazarlama Ltd. Şti. sahibi Ali Kaynak, geçmişten gelen üretim fazlalığı nedeniyle 3 yıl önce fiyatı 20 kuruşa kadar düştüğü için zarar eden çok sayıda üreticinin ürünü ekmekten vazgeçmesi sonucunda patates ekim alanlarının üçte bir oranında azaldığını söyledi. Geçen yıl yine üretim az olunca eylül ayından itibaren fiyatların artmaya başladığını anımsatan Kaynak, patates fiyatını arttıran süreci şöyle özetledi: "Bu yıl da geçen yıldan fazla üretim yapılmadı. Bu yıl hem ekim azdı hem de Sivas'ta tohumluk üretimi az oldu. Depoda da mal kalmayınca kasımdan aralığa kadar kilogram fiyatı 70 kuruş ile 1 TL arasında değişti. Aralık ayında Ödemiş'te ikinci mahsul üretimi de aşırı soğuk ve dondan yüzde 40 düştü. Aralık- ocakta beklenen miktarda taze patates çıkmayınca depoda mal yetmez oldu."

Kaynak: Dunya.com

Son Dakika Ekonomi Düşük Rekolte Beklentisi Patateste Fiyatı Artırdı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı
    15:19 Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan maddi destek miktarını yüzde 110 arttırdıklarını söyledi. Halk Kart desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin banka kartına aylık yüklenen miktar ile temel ihtiyaçlarının karşılaması sağlanıyor.

  • Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı
    15:07 Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Batman Havalimanında Mart ayında 45 bin 466 yolcunun havayolunu kullandığını açıkladı. Ayrıca, Mart ayında Batman Havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 322, yük trafiği ise 479 ton olarak gerçekleşti. Ocak ve Mart aylarında ise toplamda Batman Havalimanında 151 bin 998 yolcu, 986 uçak ve bin 620 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer gemisi 180 yolcu getirdi
    15:06 Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer gemisi 180 yolcu getirdi

    Bahamalar bayraklı Star Legend isimli kruvaziyer gemisi, Kuşadası Limanı'ndan Bodrum'a gelerek 180 yolcu getirdi. Yolcular ilçe merkezini gezdi ve alışveriş yaptıktan sonra gemi, akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket etti.

  • Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti
    15:06 Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti

    Marmaris Ticaret Odası yönetimi, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas'a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, kapı vizesi uygulaması ve vize başvuru süreçlerinde yaşanan sorunlar ele alındı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Ayhan, sorunların çözülmesi konusunda destek istediklerini belirtti ve Marmaris ile Rodos arasında ticaretin geliştirilmesine hazır olduklarını ifade etti.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında bilgi verildi. Proje, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.


Advertisement