Duygular, İşaret Diliyle Kelimeleşti - Son Dakika
Güncel

Duygular, İşaret Diliyle Kelimeleşti

Foça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nün Yenifoça'da açtığı ''İşaret Dili'' kursunu başarıyla tamamlayan kursiyerler, sertifikalarını törenle aldı.

03.09.2014 10:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Foça bölgesinde ilk defa açılan 'İşaret Dili' Kursu ilçe halkı tarafından çok yoğun bir ilgi gördü.

Kurs öğretmeni Duygu Söğütlü eğitmenliğinde 04-29 Ağustos 2014 tarihleri arasında 120 saat olarak planlanan kurs başarıyla tamamlandı ve 18 kursiyer işaret dili sertifikası almaya hak kazandı. Kurs boyunca, haftanın 5 günü, günde 6 saatlik ders programı uygulandı.

Foça Belediyesi Yenifoça Reha Midilli Sosyal Tesisi'nde düzenlenen sertifika töreninde kursiyerler; 'Memleketim', 'Kalbimin Tek Sahibine', 'Haram Geceler', 'Ah İstanbul', 'Kış Masalı', 'Benim Annem' ve 'Sen Yarim İdun' isimli şarkıları, işaret dili ile tercümesi ile izleyenlere aktardı. 'Hayatın Gerçekleri' isimli skeçte, iletişimle engelleri ortadan kaldırmanın mümkün olduğunu anlattı.

Sertifikalar, Foça Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı Kemal Bulut, Foça Belediyesi Başkan Vekili Bahar Öztürk, Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ'ın eşi Derya Demirağ ve Kurs Öğretmeni Duygu Söğütlü tarafından kursiyerlere verildi.

Foça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ekim Ayı başı itibari ile, ''İşaret Dili'' kursu çalışmalarının Foça ve Yenifoça'da devam edeceğini bildirdi.

Kurs Öğretmeni Duygu Söğütlü, törene katılanlara hitaben yaptığı konuşmada;

''İşaret Dili, işitme veya konuşma engellilerin aralarında iletişim kurabilmek için el hareketlerini, yüz mimiklerini ve bir bütün olarak vücut dilini kullanarak oluşturdukları sessiz, görsel bir dildir.

Türk Cumhuriyeti'nde kullanılan Türk İşaret Dili ise kökeni 16. ve 17. yüzyıllarda Osmanlı Devletine uzanır. İlk işitme engelliler okulu Osmanlı döneminde II. Abdülhamit tarafından 1902'de kurulan Yıldız Sağırlar Okulu'dur.
İşitme engellilerin karşılaştığı birçok sorunun temelinde engelsiz insanların onlarla iletişim kuramaması yatıyor. Çünkü aslında onlar engellerini aşabiliyorlar İşaret Dilinde konuşarak. Sadece engelsiz insanlar bu dili bilmediği için karşılıklı iletişim kurulamıyor. Bu durum işitme engellilerin istihdam, eğitim, sağlık, sosyalleşme, ifade ve düşünce özgürlüğü gibi en temel insan haklarına erişimini engelliyor.
Aramızdaki engel ses!!! Bu engeli kaldırmanın ve iletişim kurabilmenin yolu ise işaret dili. İşaret dili ise engelsiz insanlar için bir "yabancı dil". İşaret dili öğrenmek için gereken motivasyon empati kurmaktan, sağduyulu davranmaktan ve engellilerin engelsizler ile iletişim kurmak için harcadığı çabayı karşılıksız bırakmamaktan geçiyor.

Bugün burada, engellerin kaldırılması için her birimizin birer adım attığımızı, bu mutluluğumuzu sizlerle paylaştığımızı ifade etmek isterim.

Foça Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde ve Foça bölgesinde ilk defa açılan Türk İşaret Dili Kursu İlçe Halkı tarafından çok yoğun bir ilgi görmüştür. Böyle kutlu bir amaç uğruna, bütün kursiyerler, tatillerinden feragat ederek büyük bir özveri ile çalışmışlar ve Engelleri kaldırmanın birer nişanı olarak değerlendirilen kurs bitirme sertifikalarını almaya hak kazanmışlardır.

Kursun amacına ulaşmasında emeği geçen başta Foça Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ahmet Kutlu ve Müdür Yardımcısı Kemal Bulut olmak üzere, veda törenini gerçekleştirmekte hiçbir destekten kaçınmayan Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ve eşi Derya Demirağ'a ve Belediye Başkan Vekili Bahar Öztürk'e, özveriyle katılımı aksatmayan kursiyerlerimize, onları teşvik eden ve destekleyen ailelerine ve bu mutlu günümüze katılmakla bizleri onurlandıran değerli misafirlerimize çok teşekkür ederim.'' dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Duygular, İşaret Diliyle Kelimeleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement