Düzce'de Temmuz Ayı Tarım Faaliyetleri Dolu Dolu Geçti - Son Dakika
Yerel

Düzce'de Temmuz Ayı Tarım Faaliyetleri Dolu Dolu Geçti

Düzce\'de Temmuz Ayı Tarım Faaliyetleri Dolu Dolu Geçti

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2016 yılı Temmuz ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

23.08.2016 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2016 yılı Temmuz ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.

İl Müdürü Harun Kaboğlu hayvancılık, tarım, denetimler hakkında bilgiler verdi.

Kabaoğlu bitkisel faaliyetler ile ilgili olarak "Düzce'de hasadı yapılan buğday başta olmak üzere hububat hasadında biçerdöver kontrollerine devam edildi. Bu kapsamda toplam 5 adet Biçerdöver kontrolü ve ilgili kontrol tutanakları düzenlendi. Kontroller sorumlu teknik personeller tarafından yapılarak hasadın sorunsuz yapılması sağlandı" dedi.

Örtü altı tarla okulu düzenlendiğini belirten Kabaoğlu "2016 Yılı Bitki Sağlığı ve Karantina Çalışma Program ve Prensipleri gereğince yürütülen Örtü altı Entegre Mücadelesi kapsamında, bitki koruma çalışmalarını Entegre Mücadele prensipleri doğrultusunda serada uygulamalı olarak anlatmak üzere 5 çiftçinin katılımıyla çiftçi tarla okulu düzenlendi. Mera Islah programında yer alan Kuşaçması ve Yenikaraköy meralarında yapılacak ıslah çalışmaları için ihale düzenlendi. İhaleyi kazanan firma tarafından Ağustos ayında başlanılan çalışmalar 75 gün sürecek olup bu sürede ihata ve diri örtü temizliği yapılacak. Ayrıca Özel İdare desteği ile Merkez İlçe Büyükaçma, Küçükahmetler ve Hacıahmetler Köylerindeki meralarında diri örtü temizliği gerçekleştirildi" dedi.

4 bin 452 hayvan aşılandı

İl Müdürü Kabaoğlu hayvansal ürünler ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi; "2016 yılı Düzce genelinde Aşılama Kampanyası dahilinde 18 köyde 4 bin 157 büyükbaş hayvana şap aşısı, 13 köyde 295 buzağıya Brusella aşısı yapılmış olup hastalıklara karşı hayvanlar koruma altına alındı.

Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış herhangi bulaşıcı hastalığa rastlanmamış ayrıca hayvan pazarındaki hayvan nakil işlemleri de yapıldı.

Düzce'de meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 42 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir."

İhracat yapıldı

Kaboğlu açıklamalarına şöyle devam etti "Düzce'de 268 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takıldı. Düzce'den diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 40 büyükbaş, 102 küçükbaş, 1 milyon 385 bin adet kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden yurt dışına 784 ton Tavukayağı ihracatı yapıldı.

İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 512 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 118 ton kg sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır. Çiğ süt desteklemesi kapsamında 1. Dönem (ocak, şubat, mart) için 104 yetiştiriciye Bin 561 ton süt için toplam 75 bin 700 TL destekleme ile ilgili ödeme icmalleri Bakanlığa gönderildi. Düzce genelinde 46 adet su ürünleri satış yeri denetlenmiş, 4 adet su ürünleri yetiştiren işletme denetimi yapılmıştır. Nitrat izleme programı kapsamında 12 adet su numunesi alınmış olup alınan numunelerde tehlike sınırları üzerinde nitrat bulunmamıştır."

50 bin Sazan yavrusu bırakıldı

Kaboğlu Düzce'de Topuk, Torkul, Kurugöl ve Çamlıpınar göletlerine balıklandırma çalışması kapsamında toplam 50 bin adet sazan yavrusu bırakıldığını ayrıca müdürlükçe, amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 44 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi verildiğini söylerdi.

Denetime devam

373 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirildiğini işaret eden Kabaoğlu, "Temmuz ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 362, yem satışı yapan işyerlerinde 11 olmak üzere toplam 373 adet denetim yapıldı. Alo Gıda 174 hattına gelen 14 şikayet incelenirken şikayetlerden 1 tanesi olumsuz, diğerleri olumlu sonuçlandı. Temmuz ayı içerisinde 7 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 30 bin 916 TL idari para cezası uygulanmıştır. Gıda İhracatı için 71, izleme gibi programlar için 13 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. İzleme gibi nedenlerle alınan numunelerin 2 tanesinin analiz sonucu olumsuz olup, bunların dışındaki analiz sonuçları uygun çıkmıştır. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 37'sine işletme kayıt belgesi verilmiştir. İlgili esnafın başvuruları üzerine 13 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir" dedi.

Kırsal kalkınma ve tarımsal altyapı faaliyetleri hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Harun Kabaoğlu "Ekonomik Yatırım Projeleri tamamlanıyor. 9. ve 10. Etap Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımlarının Desteklenmesi projesi kapsamında 14 proje tamamlanmış olup 4 projeden ikisinin yapımı ve rutin kontrolleri devam etmektedir. Toplamda 6 milyon 719 bin TL hibe ödemesi yapıldı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı kapsamında Düzce genelinde 185 kişinin faydalanabileceği Genç Çiftçi Hibe Desteği Projesi yapmaya hak kazanan 163 hak sahibi ile hibe sözleşmeleri imzalandı. Hibe sözleşmesini imzalamayan 22 genç çiftçi yerine yedek listede yer alan hak sahipleri belirlenerek askıya çıkıldı. Genç Çiftçi Projesinin Desteklenmesi konusunda hibe sözleşmesi imzalayan hak sahiplerinden toplam 144 kişinin katılımı ile 6 eğitim toplantısı gerçekleştirildi" dedi.

Bamya projesi

Bamya Projesinin Düzce'de tuttuğunu işaret eden İl Müdürü "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması kapsamında yürütülen Düzce ili Yeni Bamya Çeşitlerinin Yaygınlaştırılması Projesi için tesis edilen demonstrasyon bahçelerinin kontrolleri yapılmıştır. Bamyaların Temmuz ayı itibarı ile hasatları başlamış olup çiftçiler tarafından bamyaların 12-15 TL/kg arasında satıldığı, yeni bamya çeşitlerinin verimlerinin yüksek olması ve daha lezzetli olduğu için yoğun talep edilmesinden dolayı memnun oldukları görüldü" dedi. - DÜZCE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Düzce'de Temmuz Ayı Tarım Faaliyetleri Dolu Dolu Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement