Düzeltme<br/>"Perakende Ticaret Tasarısı Komisyon'da" Başlıklı Haberimizin 10. Paragrafında... - Son Dakika
Politika

Düzeltme<br/>"Perakende Ticaret Tasarısı Komisyon'da" Başlıklı Haberimizin 10. Paragrafında...

Perakende Ticaret Tasarısı Komisyon'da AK Parti'li Külünk, sektör temsilcileriyle tartıştı AVM Yatırımcıları Derneği temsilcisinin "AVM'ler yabancı fonlarla yapılıyor.

11.12.2014 19:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde milletvekilleri, sektör temsilcileriyle tartıştı. AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk, AVM Yatırımcıları Derneği temsilcisi avukat Mustafa Güneş'in, "AVM'ler yabancı fonlarla yapılıyor. Yabancı sermaye gelmesin denebilir" sözünün üstü örtülü tehdit olduğunu belirtti.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'ndaki görüşmelerde, sektör temsilcilerine de söz verildi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tasarının bir an evvel yasalaşmasını istediklerini vurgulayarak, "Tasarı mükemmel olmasa da göç yolda düzülür mantığıyla bir an evvel Genel Kurul'a inmesini talep ediyoruz. Yarına kalırsa çok geç olur" diye konuştu.

Hipermarketlerle ve AVM'lerle sorunları olmadığının altını çizen Palandöken, "Onların yanında korunmamız değil, şartlarımızın eşitlenmesi bile bizi mutlu edecek. Esnafın zanaatkarın özelliği kendi yemediğini başkasına yedirmemesi, giymediğini başkasına giydirmemesi. Biz onlarla baş ederiz" dedi.

AVM Yatırımcıları Derneği temsilcisi avukat Mustafa Güneş, AVM'lerin yıllık cirosunun 75 milyar lira olduğunu, bunun yüzde 30'unun pazar günü cirosu olduğunu kaydetti. AVM'lerin pazar günü kapatılması teklifinin milli gelirde ciddi kayba neden olacağını savunan Güneş, kapanış saatinin de 20.00'ye çekilmesi halinde tek vardiyaya geçilmesinin ve 120 bin kişinin işsiz kalmasının söz konusu olabileceğini dile getirdi.

Komisyon Başkanı Halil Mazıcıoğlu'nun "Kiralar Türk Lirası olursa yabancı yatırımcı kaçar mı?" sorusunu yanıtlayan Güneş, AVM'lerin döviz cinsinden kredi borçlanmasıyla yapıldığı için Türk Lirası olarak kiraya verilemeyeceğini ifade etti.

Organize Perakendeciler Derneği temsilcisi Kaan Ünver ise bünyelerindeki zincir mağazalarda modern, çağdaş ve hijyenik hizmet verildiğini, kadın istihdamı yapıldığını söylemesine AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk tepki gösterdi.

Külünk, "Siz çağdaş oldunuz, dışınızdakiler ilkel oldu öyle mi? Filin züccaciye dükkanına girdiği gibi dağıtıyorsunuz ortalığı. Kaç aylık çek veriyorsunuz? Alacağını tahsil etmek için peşinizde inim inim inleyenleri söylesenize. Biz bakkallarla büyüdük, Çarşamba Pazarı'nda büyüdük. Allah'a çok şükür sıhhatliyim" dedi.

TESK Genel Başkanı Palandöken, tartışmaya, "Zincir marketlere girince 'müşteri yanılma merkezi' yazıyor. Alışverişinizi dikkatli yapın. Bakkalda ne yazar? Müşteri velinimettir" sözleriyle katıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de hijyen ve doğallığın sadece AVM'lerde geçerli olacağı ifadesine katılmadığını belirterek, "Ben hala korumam olmadan markete gidip alışveriş yapıyorum. Yufkayı AVM'lerden almıyorum, esnaftan alıyorum. Marketlerden alışveriş yapıyorum, hepsi kaliteli. Bire bir ilişki kurarak alışveriş yapmanın hazzını orada duyuyorsunuz" dedi.

AVM Yatırımcıları Derneği temsilcisi Güneş, başka bir soru üzerine, AVM yatırımlarının yabancı fonlarla yapıldığını anlatarak, "Yabancı sermaye gelmesin denebilir" dedi.

Güneş'e tepki gösteren AK Parti'li Külünk, "Üstü örtülü tehdit var. Burası parlamento. Bu ülkedeki esnafın, bakkalın, berberin, kasabın, Almanya'dakiler, İngiltere'dekiler kadar değeri yok mu? Bizim meselemiz bu ikisi arasındaki korelasyonu sağlama meselesi. Yoksa yabancı sermaye kararını AK Parti verdi ve gereğini yapmaktadır" dedi.

Tasarının görüşülmesine devam ediliyor. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Düzeltme<br/>'Perakende Ticaret Tasarısı Komisyon'da' Başlıklı Haberimizin 10. Paragrafında... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement