Düzensiz Göçmenlerin Sınır Dışı Edilinceye Kadar Barındırılacağı Geri Gönderme Merkezleri Kurulacak - Son Dakika
Ekonomi

Düzensiz Göçmenlerin Sınır Dışı Edilinceye Kadar Barındırılacağı Geri Gönderme Merkezleri Kurulacak

Düzensiz Göçmenlerin Sınır Dışı Edilinceye Kadar Barındırılacağı Geri Gönderme Merkezleri Kurulacak

Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma"nın uygulanabilmesi için gerekli esaslar belirlendi.

16.04.2014 09:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma"nın uygulanabilmesi için gerekli esaslar belirlendi. Başbakanlık genelgesine göre düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilinceye kadar barındırılacağı geri gönderme merkezlerinin kurulacak ve mevcutların kapasitelerinin artırılacak. AB üyesi ülkeler tarafından gelecek geri kabul taleplerinin sonuçlandırılması için gerekli teknik, idari ve kurumsal alt yapı sağlanacak.

Başbakanlığın geri kabul anlaşması ile ilgili genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede, düzensiz göçle mücadelenin, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada önemli sorunlardan olduğu, bu süreçte en önemli araçlardan birinin geri kabul anlaşmaları olduğu vurgulandı. Türkiye tarafından düzensiz göçe kaynak veya transit olan ülkelerle geri kabul anlaşmaları yapıldığına işaret edilen genelgede bu kapsamda, Avrupa Birliği (AB) ile üyelik müzakereleri sürecinde gerekli adımlar atıldığı kaydedildi. Bu çerçevede, Türkiye ile AB arasında 16 Aralık 2013 tarihinde imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşma"nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayına sunulduğunun belirtildiği genelgede, "Bu Anlaşma ile paralel olarak AB ile vizelerin karşılıklı olarak kaldırılması amacıyla "Vize Serbestisi Diyaloğu' süreci de başlatılmıştır. Bu sürecin başarıya ulaşması için Anlaşmada taahhüt edilen yükümlülüklerimizin eksiksiz olarak ve zamanında yerine getirilmesi büyük önem taşımaktadır" denildi.

-İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN İDARİ KAPASİTESİ ARTIRILDI-

Genelgede, bu kapsamda, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ila kurulan; göç alanına ilişkin politika ve stratejileri uygulamak ve bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamakla görevli olan İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün idari kapasitesinin artırılarak Anlaşmanın uygulanabilmesi için gerekli esaslar belirlendi. Buna göre düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilinceye kadar barındırılacağı geri gönderme merkezlerinin kurulması ve mevcutların kapasitelerinin artırılması, AB üyesi ülkeler tarafından gelecek geri kabul taleplerinin sonuçlandırılması için gerekli teknik, idari ve kurumsal alt yapının sağlanması ve bu kapsamda AB fonlarından yararlanılması, geri kabul anlaşmamızın olmadığı göçe kaynaklık eden ülkelerle ikili anlaşmaların imzalanması ve halen yürürlükte olan ikili geri kabul anlaşmalarının uygulanabilirliklerinin artırılması için Dışişleri Bakanlığı ile birlikte gerekli çalışmaların yapılması uygun görüldü. Ayrıca anlaşma kapsamındaki üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'ye kabul edilmelerinden sınır dışı edilmelerine kadar geçecek sürede yürütülecek iş ve işlemlerin süratle yerine getirilmesi, düzensiz göçle mücadelenin daha etkin yürütülebilmesi için mevcut tedbirlerin gözden geçirilmesi ve gerekli kanuni, hukuki, mali, idari ve teknik her türlü tedbirin alınması uygun bulundu.

Genelgede, düzensiz göçle mücadele konusunda ve anlaşmanın hayata geçirilmesi ile ilgili hazırlık ve uygulama aşamalarında; bütün kamu kurum ve kuruluşları tarafından İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne gerekli hukuki, mali, idari ve teknik her türlü katkı ve desteğin sağlanması istendi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Düzensiz Göçmenlerin Sınır Dışı Edilinceye Kadar Barındırılacağı Geri Gönderme Merkezleri Kurulacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement