Davutoğlu'nun Ekibi, Babacan'ın Kalması İçin Kulis Yapıyor - Son Dakika
Ekonomi

Davutoğlu'nun Ekibi, Babacan'ın Kalması İçin Kulis Yapıyor

Davutoğlu\'nun Ekibi, Babacan\'ın Kalması İçin Kulis Yapıyor

Ahmet Davutoğlu'nun yeni hükümette başbakan olma ihtimali güçlenirken, ekibinin açıktan 'Ali Babacan ekonominin başında kalsın' kulisi yapmaya başladığı belirtiliyor.

20.08.2014 10:09  Güncelleme: 10:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni Türkiye’de yeni ekonomi yönetimi merak ediliyor.

Yeni hükümette yer alacak bakanlar konusunda her gün yeni isimler ortaya atılırken, ekonomik istikrar için gerekli olduğu öne sürülen Ali Babacan’ın kabinede kalması için Ahmet Davutoğlu ekibi, açıktan “Babacan ekonominin başında kalsın” kulisi yapmaya başladı.

Partinin görev yeri en çok tartışılan ikinci ismi Numan Kurtulmuş için “Kabine yerine partide ikinci adamlığı tercih ediyor” iddiaları ortaya atıldı.

"İSTİKRAR İÇİN BABACAN ŞART"

Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlığı ve başbakanlığı üstlenmesi durumunda, üç dönemlik bakanların büyük bölümüyle vedalaşacağı iddialarına karşın, Ali Babacan konusunda ilginç bir kulis çalışması yapılıyor.

Ekonomi çevreleri ve dış piyasalar açısından “istikrarlı ve ekonomik alt yapının” temeli olarak ekonomi yönetiminin devam etmesi konusundaki değerlendirmelerin ardından, düne kadar Babacan konusunda eleştiriler değerlendirmeler yapan ve paralel yapı ile ilişkilendirilmeye çalışanlar son günlerde Babacan konusunda farklı bir tutum takınmaya başladı.

ISRARCI OLDULAR

Ak Parti kulislerine yansıyan bilgiye göre, Davutoğlu’nu isteyen ekip, açıktan Babacan’ın görevde kalması için kulis yapıyor. Son olarak TBMM’de aylarca görüşülen Torba Tasarı konusunda farklı düşünen ve kendisine ulaşanları, “Bu konuyla ben ilgilenmiyorum” diyerek geri çeviren Babacan’ın kabinede kalmak için şartları olduğu belirtiliyor. Babacan’ın ekonomi kurumlarının yönetimini kendisinin belirlemesi ve ekibiyle çalışmayı sürdürmesi durumunda bu görevi üstleneceği iddia ediliyor.

KURTULMUŞ’UN TERCİHİ

Kabinede görev alıp almayacağı tartışılan ikinci isim olan Numan Kurtulmuş’la ilgili de farklı görev versiyonları ortaya atılmaya başladı. Kurtulmuş’un Babacan’ın görevden ayrılması durumunda “ekonomik patronu” olabileceği, aksi durumda sadece Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenebileceği belirtiliyordu.

Ancak, son günlerde Kurtulmuş’un kabinede bakan olmak yerine, genel merkezde etkin bir görevi tercih ettiği söyleniyor. Kurtulmuş’un MYK’daki değişiliklikle partinin ikinci adamı konumunda bulunan “Mehmet Ali Şahin’in” yerini tercih ettiği öne sürülüyor. Daha önce Kurtulmuş’un ekibinde bulunan Süleyman Soylu’nun partiye kısa süre önce gelmiş olmasına karşın, Teşkilat Başkanlığı’na getirilmesi de şaşkınlık yaratmıştı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ahmet DAVUTOĞLU: Başbakan olursa bakanların büyük bölümüyle vedalaşacağı belirtiliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Piyasaların beklentisi görevinde kalması ancak durumu belirsiz.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: Bakanlık yerine genel merkezde etkin bir görev tercih ediyor.

TOPLUCA İSTİFA EDECEKLER

Ahmet Davutoğlu’nun genel başkanlık ve başbakanlık görevini üstlenmesi durumunda, kabinede yaşanacak geniş çaplı revizyonun benzer bir versiyonu da genel merkez de yaşanacak. Gül’den yana görüş açıklayan üç dönemlik genel başkan yardımcılarının büyük bölümünün görevden ayrılacağı belirtiliyor. Kabinenin açıklanmasının ardından yapılacak ilk MYK toplantısında, Davutoğlu’na yakın bazı genel başkan yardımcılarının söz alarak, “İstifalarımızı verelim, siz kendiniz uygun gördüğünüz isimleri görevlendirin, çalışma arkadaşlarınızı belirleyin” diyeceği ifade ediliyor. Partilerde gelenek haline gelen bu uygulamadan sonra istifalar verilecek. Davutoğlu da MKYK üyeleri içerisinde uygun gördüğü isimleri, genel başkan yardımcısı olarak atayacak.

BİR UMUT YÜKSELDİ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın yeni kabinede yer alacağı beklentisi borsayı dün 79 bin puanın üstüne sıçrattı. Jeopolitik gerginlikler ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından yeni kabinenin nasıl oluşacağına dair belirsizlikler önceki gün borsayı 76 bin puan seviyesine kadar geri çekmişti.Dün Ankara kulislerinde yankılanan Babacan’ın yeni kabinede yer alacağı beklentisi borsanın yükseliş için günlerdir aradığı doping oldu.

BİST 100 endeksinde gün boyu ‘Ali Babacan rallisi’ yaşanırken endeks günü yüzde 2.5 artışla 79 bin 275 puandan kapadı. Yükselişte banka hisseleri öncü oldu. Bankacılık endeksi günü yüzde 3.65 artışla 48 bin 589 puandan kapadı. Borsanın yükselişinde Babacan dopinginin yanı sıra Rusya- Ukrayna gerginliğinin azalması da rol oynadı. Dünya borsalarının çoğu Ukrayna ve Ortadoğu’da düşen tansiyonun etkisiyle günü kazançla kapadı.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Davutoğlu'nun Ekibi, Babacan'ın Kalması İçin Kulis Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü
    11:35 Manisa'da su kullanım bedeli düşürüldü

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, hanelerde kullanılan şebeke suyunun ilk 2 tonunu 1 liradan fiyatlandırma kararı aldı. Ayrıca, sonraki kullanım kademelerinde yüzde 30 indirim yapılacak ve aboneliklerde kartlı su sayacı zorunluluğu kaldırılacak.

  • Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor
    11:28 Yapay Zeka Destekli Teknolojilerle Rüzgar Santrallerinde Canlıların Korunması Sağlanıyor

    Yapay zeka destekli teknolojilerle, rüzgar santrallerinin çalışması esnasında santrale yaklaşan kuş, yarasa gibi canlıların hareket kayıtları tutularak, tekrarlanan durumlarda santralin devre dışı bırakılması ile olası güç kayıpları ve hasarlar engelleniyor, canlı ekosistemi korunuyor.

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi
    11:04 Uğur Gülen Türkiye Sigorta Birliği Başkanlığına yeniden seçildi

    Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanlığına Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen yeniden seçildi. Gülen, sektörün sürdürülebilirliğini sağlamak ve sigortalılık oranlarını artırmak için çalışacaklarını belirtti. Sigorta sektöründe yaşanan zorluklara rağmen prim üretimi 2023'te 483 milyar liraya ulaştı ve sektörün aktif büyüklüğü 1,4 trilyon lirayı aştı. Gülen, 2024 beklentileri arasında 740 milyar lira civarında prim üretimi ve 1,3 trilyon liraya yakın bir fon büyüklüğü hedeflediklerini ifade etti.


Advertisement