Dwelle: Gül "Çankaya Defterini" Kapatıyor - Son Dakika
Dünya

Dwelle: Gül "Çankaya Defterini" Kapatıyor

Görev süresi 28 Ağustos'ta dolacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde gösterdiği performansı yabancı medya kuruluşlarınca da değerlendiriliyor.

10.08.2014 18:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Görev süresi 28 Ağustos'ta dolacak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'nde gösterdiği performansı yabancı medya kuruluşlarınca da değerlendiriliyor. Deutsche Welle "Gül 'Çankaya defteri'ni kapatıyor" başlığı ile verdiği analizde "Çankaya'ya veda eden Abdullah Gül, bazılarınca yetkilerini yeterince kullanmamakla eleştirilirken, bazılarınca istikrara katkı yapmakla övülüyor" diyor.

Analizde TBMM'nin seçtiği son cumhurbaşkanı olarak Türk siyasi tarihine geçecek Gül'ün, 7 yıldır sürdürdüğü görevi boyunca "küçük görüş farklılıkları" olsa da, hükümetle uyum içinde çalıştığı belirtiliyor ve "AK Parti iktidarının çıkardığı 886 yasadan sadece 4'ünü veto eden Gül'ün, muhalefet tarafından "Çankaya noteri' olarak tanımlandığı"na dikkat çekiliyor.

Uzmanların, Abdullah Gül'ün, kendi önüne gelen hiçbir yasayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermediğine işaret edilen haberde "Anayasal fren ve denge mekanizmalarını meclis, hükümet karşısında işletmedi. Gül, böyle davranarak insan hakları ihlallerine de zemin hazırladı", Gezi olayları sırasında "sokaklarda ölen insanlar varken Bakanlar Kurulu'nu toplama yetkisini kullanmadı" eleştirilerine yer veriliyor.

Analizde "Görevi süresince "daha mülayim, daha sempatik, halka daha yakın' bir mizaç sergileyen Gül'ün, iktidarla arasında "küçük farklılıklar' olduğunu gösteren en açık örnek Gezi eylemleri oldu" deniliyor ve olaylar sırasında "Başbakan Erdoğan, eylemlerin hükümete karşı bir darbe girişimi olduğunu savunurken, Cumhurbaşkanı Gül'ün, tansiyonu düşürecek mesajlar vermeye çalıştığı" kaydediliyor.

Bu arada, 17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturması kapsamında bakanlar ve çocukları hakkında rüşvet iddiaları gündeme geldiği, Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği öne sürülen telefon kayıtları da internet ortamında yayınlandığı, MİT soruşturması, dershanelerle ilgili yasal düzenlemeyle başlayan hükümet-cemaat arasındaki kavga alevlendiğinde de, Türkiye'de Twitter ve Facebook yasağı gündeme geldiği belirtiliyor.

Ancak Gül'ün, Twitter yasağını "umarım bu uygulama uzun sürmez" mesajıyla deldiğine dikkat çekilen analizde "Sosyal medya yasaklarını delen Gül'ün bu süreçte iktidar partisinin Meclis'ten geçirdiği internet yasasını onaylaması toplumda tam bir hayal kırıklığı yarattı. Gül, yasayı onayladıktan sonra Twitter'dan yaptığı açıklamada "yasayla ilgili kaygıların yeni bir yasal düzenlemeyle giderileceğini'belirtti" deniliyor.

-"HİZMETE DEVAM EDECEĞİM"-

Abdullah Gül, cumhurbaşkanı olarak "en çok gezen isim" olarak da Türk siyasi tarihine geçtiği belirtilirken Türkiye'nin bütün illerini ziyaret eden Gül'ün yurtdışı gezileri de, hep gündemde olduğuna dikkat çekiliyor. Analizde şöyle devam ediliyor:

"Gül'ün, cumhurbaşkanlığını bıraktıktan sonra ne yapacağı tartışılırken "Hizmete devam edeceğim' mesajı vermesi de Ankara kulislerini hareketlendirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturması halinde Gül'ün ne yapacağı sorusu gündemdeki yerini koruyor. Siyaset kulislerinde Gül'ün AKP'nin başına geçip, yeni başbakan olacağı ihtimali üzerinde durulsa da, Erdoğan ile Gül arasında büyük çatışma çıkacağı söylentisi de kulaktan kulağa yayılıyor. Yeni bir parti kuracağı iddialarını da yazılı bir açıklamayla yalanlayan Gül'ün "hizmete devam edeceğim' sözleriyle kastının ne olduğunu da zaman gösterecek."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya Dwelle: Gül 'Çankaya Defterini' Kapatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement