E-Ticaret Türkiye'nin Cari Açığını Kapatıyor - Son Dakika
Güncel

E-Ticaret Türkiye'nin Cari Açığını Kapatıyor

Yapılan araştırmalar, Türkiye'de son yıllarda hızlı büyüme kaydeden e-ticaret pazarının yıllık hacminin 12 milyar dolara yaklaştığını ortaya koyuyor.

02.07.2015 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu rakamın 2018 yılına kadar 20 milyar dolar seviyesine ulaşacağı öngörülüyor. Türk e-ticaretinin yükselmesinde yurtdışından Türk üretimi gıda, giyim ve aksesuar ürünlerine talebin artması büyük rol oynuyor.

Farklı ve zengin çeşitlikteki ürünlerin ve hizmetlerin güvenli, hızlı ve ekonomik bir şekilde tüketiciler ile buluşmasında önemli rol oynayan e-ticaret, her geçen gün büyümeyi sürdürüyor. E-ticarette yapılan tüm işlemlerin online ortamda kayıt altında olması ekonomide kayıt dışılığı azalttığı gibi haksız rekabetin de önüne geçiyor. E-ticarette her işlemin şeffaf bir şekilde yapılması, vergisel anlamda devlet gelirlerinin artmasına katkı sağlıyor.

2015 yılında dünya çapında 1 trilyon 700 milyar dolara yükselmesi beklenen e-ticaret hacminin Türkiye'de de son yıllarda ciddi bir büyüme yakaladığı göze çarpıyor. Türkiye'deki e-ticaret hacmi ile ilgili hazırlanan son raporda e-ticaret sektörünün yıllık yüzde 35'lik bir artışla 12 milyar dolar büyüklüğe ulaştığı belirtiliyor.

Araştırmalar, Türkiye'nin toplam perakende harcamalarında yüzde 1.6 paya sahip olan e-ticaretin önümüzdeki yıllarda daha da büyüyeceği ve ekonomi içindeki payını artıracağını söylüyor.

Türkiye ekonomisinin son yıllarda yavaş büyüdüğü bir ortamda, elektronik ticaret hacminin perakende harcamaları içerisindeki payını artırması, e-ticaretin Türkiye'nin cari açığını kapatmada da önemli bir rol üstlenebileceğini gösteriyor.

"E-ticaret cari açığı kapatmada önemli rol oynayacak"

Türkiye'nin cari açığını kapatmada e-ticaret sektörünün önemli bir rol oynayacağını ifade eden buypasa.com Genel Müdürü Gökhan Altıner, "Cari açığı kapatmanın yolu, dışarıdan sermaye girişi sağlamak. Bu noktada e-ticaret sektörüne önemli görev düşüyor. Türk e-ticareti yurt dışına açıldığı takdirde cari açık rakamlarının daha da azalacağını öngörüyoruz" dedi.

Altıner, Türk e-ticaret sektörünün rotasını yurt dışına çevirmesinin cari açığın düşmesi noktasına etkili olacağını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Türk e-ticaret siteleri yurt dışına ürün ve hizmet satışı gerçekleştirdiği takdirde ihraç ettikleri mal ve hizmetlerden elde ettiği gelir, ülkenin yurt dışından ithal ettiği mal ve hizmetlere yaptığı ödemelere yaklaşmasına yardımcı olacak. Bu durum da cari açıktaki makasın kapanmasını sağlayacak.

Türkiye'nin ilk küresel alışveriş platformu buypasa.com olarak Türk e-ticaretini yurt dışına açma, esnafın ve online mağazaların yurt dışına güvenli ve hızlı bir şekilde ürünlerini satması konusunda etkili çözümler sunuyoruz. buypasa.com'a dahil olan bireysel ve kurumsal online mağaza sahiplerinin satış ve karlılık oranlarını artırmalarına katkı sağladığımız gibi yurt dışına açılmaları noktasında destek oluyoruz. Daha güçlü ve cari açığın az olduğu bir ekonomi modeli için önemli bir lokomotif olacak Türk e-ticaret sektörünün gelecek vizyonunda yurt dışına açılmak mutlaka olmalı."

Türkiye'nin dünya e-ticaretindeki payı % 5 - % 10 seviyelerinde

Dünya e-ticaret sektöründe Türkiye'nin pazar payının %5 - %10 olduğunu dile getiren Altıner, "Avrupa'da e-ticaret hacmi 153 milyar Euro seviyesinde. Bunun yüzde %30'luk kısmı Almanya'ya ait. Araştırmalara göre 2018 yılına kadar bu rakamın Avrupa için 172 milyar Euro Almanya içinse 55 milyar Euro'ya yükseleceği tahmin ediliyor.

Dünya e-ticaretinde önemli bir paya sahip olan Amerika'daki e-ticaret hacmi ise 275 milyar dolar seviyesinde. Bu rakamın 2018'ye kadar 281 milyar dolara yükseleceği belirtiliyor. Dünya e-ticaretinde Türkiye'nin pazar payının %5 - %10 civarında olduğunu öngörüyoruz. Bu da yıllık olarak 150-250 milyar dolar arası bir rakama tekabül ediyor. Türkiye'nin bu noktada dünya e-ticaret pazarına en iyi şekilde giriş yapması ve kendine düşen pazar payını değerlendirmesi gerekiyor.

Türkiye'den yurtdışına açılan bir satıcı döviz kuru, döviz farkı ve KDV'siz satıştan dolayı yurt dışı hizmetlerinde %900'e kadar daha fazla kazanç elde edebilecek."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel E-Ticaret Türkiye'nin Cari Açığını Kapatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:37 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,49 liradan, euro ise 34,73 liradan satılmıştı.

  • İran: İsrail saldırısına yönelik acil bir misilleme planımız yok
    09:35 İran: İsrail saldırısına yönelik acil bir misilleme planımız yok

    İran: İsrail saldırısına yönelik acil bir misilleme planımız yok.

  • Down sendromlu milli atlet Emirhan Akçakoca, dünya rekoru kırarak altın madalya kazandı
    09:34 Down sendromlu milli atlet Emirhan Akçakoca, dünya rekoru kırarak altın madalya kazandı

    Antalya'da düzenlenen Trisome Oyunları'nda dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan Emirhan Akçakoca, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ü ziyaret etti. Vali Soytürk, sporcunun uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attığını belirterek gurur duyduğunu ifade etti. Akçakoca ise yeni başarılara imza atmak için çalışacağını söyledi.

  • Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde sonuçlar belli oldu
    09:34 Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde sonuçlar belli oldu

    Erzurum Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversitesi'nin derece aldığı Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde şampiyon Gümüşhane Üniversitesi oldu. Kupa töreninde ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, şampiyon takıma kupasını takdim etti. Şampiyonada 9 kadın ve erkek takımı grup birinciliği için mücadele ediyor.

  • Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi
    09:34 Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi

    Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesine bağlı köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Muhtarların talep ve sorunlarını dinleyen Vali Aydoğdu, çözüm için gerekli talimatları verdi ve vatandaşlara en iyi hizmeti sunma gayretinde olacaklarını belirtti.

  • Bursa'da çim kalıp kesme makinesi çalan zanlı tutuklandı
    09:33 Bursa'da çim kalıp kesme makinesi çalan zanlı tutuklandı

    Bursa'nın Karacabey ilçesinde çim kalıp kesme makinesi çaldığı iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı. İlçeye bağlı Hotanlı Mahallesi'nde gerçekleşen hırsızlık olayının ardından yapılan operasyonla araç sahibi Sinan F'nin yakalandığı belirlendi. Çalınan çim kalıp kesme makinesi ise sahibine teslim edildi.

  • Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı
    09:32 Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ üyesi şahıs yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, DEAŞ terör örgütünün eylem ve faaliyetlerini engellemek amacıyla çalışma yaptı. Operasyon sonucunda 5 şahıs gözaltına alındı ve işlemleri devam ediyor.

  • Çine Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Çalışmalarına Devam Ediyor
    09:32 Çine Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Çalışmalarına Devam Ediyor

    Çine Belediyesi, ilçe genelindeki yollarda yenileme, bakım ve onarım çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Ekipler, doğal gaz çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde yol yenileme çalışmalarına başlarken, bir yandan da parke taşı döşeme, kaldırım ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştiriyor. Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, çalışmaların vatandaşların rahatı ve konforu için yapıldığını belirtti.

  • Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu: 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor'
    09:32 Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu: 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor'

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.


Advertisement