Ebedinoğlu: Terör Yüzünden Güneydoğu'dan Sermaye Göçü Var - Son Dakika
Güncel

Ebedinoğlu: Terör Yüzünden Güneydoğu'dan Sermaye Göçü Var

Ebedinoğlu: Terör Yüzünden Güneydoğu\'dan Sermaye Göçü Var

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, son dönemlerde artan terör olayları nedeniyle bölgeden sermaye göçü yaşandığını söyledi.

19.11.2015 12:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, son dönemlerde artan terör olayları nedeniyle bölgeden sermaye göçü yaşandığını söyledi. Ebedinoğlu, "Birçok girişimci evini, işyerini satıp, batıya gidiyor. Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu sadece, bu insanların batıya göç etmesi sorunu değil, aynı zamanda istihdam sorununu da beraberinde getirecektir. Sosyal bir patlamayla karşı karşıyayız" dedi.

Bölgedeki esnafın, yıllardır yaşanan olaylar nedeniyle sürekli sıkıntı içinde olduğunu ve olayların bütün hayatlarını olumsuz yönde etkilediğini anlatan Ebedinoğlu, DESOB olarak esnafın ev sahibi olması için Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile  görüşme yaptıklarını söyledi. TESK Genel Başkanlığı ve TOKİ ile görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Ebedinoğlu şunları söylerdi:

"Öncelikle evi olmayan esnafın konut sahibi olabilmeleri için ön çalışma başlatıldı. Esnafımız 3 farklı seçeneklerle konut sahibi olabilecekler. Şuan bu konuyla ilgili ön talep formu hazırlıyoruz. Gelen talepleri, Diyarbakır Valiliği aracılığıyla TOKİ'ye göndereceğiz. Hedefimiz 2016 yılının ilk ayında projenin hayata geçmesidir. Bu projemiz sadece Diyarbakır ile sınırlı değildir. Bölgenin bir çok ilinde hayata geçecek. Hükümetin kurulmasının ardından Başbakan ile bu konuyla ilgili görüşeceğiz."

'BÜYÜK TEHLİKE BEKLİYOR'

Çatışmalı ortamın bölgenin ekonomisini etkilediği gibi, insanların para kazanmasını da çok zorlaştırdığına dikkat çeken Ebedinoğlu, şöyle konuştu:

"İmkanı olan ve ciddi sermaye sahipleri, bölgede yaşanan olaylardan dolayı batıya göç etti ve hala bir çok esnafımız iş yerlerini kapatıp, batıya göç ediyor. Bölgede sermaye göçü olduğu gibi, kalifiye elaman ve beyin göçü de yaşanıyor. Bizi büyük bir tehlike bekliyor. Bu tehlikenin boyuta da yaşanan olaylardan dolayıdır. Bir çok işyeri kapandığı gibi, çoğu işyeri de işçi çakırdı. Sadece Diyarbakır'da 100 bine yakın genç esnafımızın yanında çalışmaktadır. Şu an bu 100 bin gencin işsiz kalabileceği riskiyle karşı karşıyayız. Devletin bu konuyla ilgili mutlaka tedbirler alması gerekiyor."

EMLAK DEĞERLERİ DÜŞTÜ

Bölgedeki emlak değerinde yüzde 20'lik bir düşüş yaşandığını, birçok girişimcinin evini, işyerini satıp batıya gittiğini vurgulayan Ebedinoğlu kaygılarını şöyle dile getirdi:

"Bu durum bizi kaygılandırıyor. Bu sadece insanların batıya göç etmesi sorunu değil, aynı zamanda istihdam sorununu da beraberinde getirecektir. Sosyal bir patlamayla karşı karşıyayız. Hükümet kurulur kurulmaz bir an önce çözüm sürecine geri dönülmesi gerektiği gibi, ekonomik tedbirlerin de alınması gerekiyor. Çünkü bölgenin, şu anda yaşanan çatışmalarla büyük bir risk altında olduğunu hepimiz görüyoruz." - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ebedinoğlu: Terör Yüzünden Güneydoğu'dan Sermaye Göçü Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement