Ebola, Sağlık Çalışanları İçin Büyük Risk Taşıyor - Son Dakika
Yaşam

Ebola, Sağlık Çalışanları İçin Büyük Risk Taşıyor

Ebola, Sağlık Çalışanları İçin Büyük Risk Taşıyor

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Orta ve Batı Afrika'da başlayan 'Ebola' salgınının, özellikle sağlık personelleri için büyük risk oluşturduğunu söyledi.

23.08.2014 14:24  Güncelleme: 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer: Orta ve Batı Afrika'da başlayan 'Ebola' salgınının, özellikle sağlık personeli için büyük risk oluşturduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına göre Türkiye'de rastlanmayan Ebola Kanamalı Ateşi, hava ve solunum yolunun aksine, hasta kişilerin vücut sıvıları ve salgıları ile doğrudan temas yoluyla bulaşıyor. Son zamanlarda dünyanın dikkatini çeken Ebola Kanamalı Ateşi, ile ilgili açıklamalarda bulunan ESOGÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, bulaşma yolu nedeniyle özellikle sağlık çalışanlarının yüksek risk taşıdığını ifade etti. Çalışanların mutlaka uygun koruyucu giysilerle önlem alması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Usuler, hastaların hayatını kaybettiğinde de özel koruma önlemi alınması gerektiğini vurguladı.

ÖZEL TEDAVİSİ VE KORUYUCU AŞISI YOK

Kuluçka süresi 2-21 arasında değişen Ebola Kanamalı Ateşi'nin belirtilerinden bahseden Prof. Dr. Usluer, "Hastalığın belirtileri arasında; ani başlayan ateş, baş ağrısını takip eden yaygın eklem ve kas ağrıları, halsizlik, ishal, mide bulantısı, mide ağrısı, iştahsızlık, deri döküntüleri ve kanamalar bulunmaktadır" dedi.

Erken dönemde tanısı konulamayan hastalığın özel bir tedavisi ya da koruyucu aşısı olmadığını kaydeden Prof. Dr. Usluer, "Tedavi ve aşı arayışları devam etmektedir. Hastaların mevcut bulgularına göre destekleyici tedaviler uygulanmaktadır. Tedavide esas olan hastaların sıvı ve elektrolit dengesinin, kan basıncı ve oksijen kapasitesinin sağlanması gibi yaşamsal desteğin erken dönemde oluşturulmasıdır" diye konuştu.

Hastaların ölüm oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Usluer, erken destekleyici önlemlerin, yaşam süresini arttırdığını sözlerine ekledi.

BATI AFRİKA SEYAHATİ YÜKSEK RİSK OLUŞTURMUYOR

Riskli bölgelerde seyahat sırasında ateşli hastaların Ebola virüsünü düşünmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Gaye Usluer, "Hastalığın yoğun olduğu Batı Afrika ülkelerine seyahat çok yüksek risk oluşturmamakla beraber, seyahat öncesi bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgilendirme önem taşımaktadır. Riskli bölgelere seyahat sonrasındaki ateşli hastalarda Ebola vürüsü de düşünülmeli, hastalar buna göre izlenmelidir. Konu hakkında gerekli koruma önlemlerini almanın yanı sıra, toplumsal bilgilendirmeyi de yapmalıdır" ifadelerini kullandı. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Ebola, Sağlık Çalışanları İçin Büyük Risk Taşıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement