Ebso, İEF Heyetlerini Ağırladı - Son Dakika
Yerel

Ebso, İEF Heyetlerini Ağırladı

Ebso, İEF Heyetlerini Ağırladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 85. İzmir Enternasyonal Fuarı katılımcısı ülke heyetlerini ağırladı.

28.08.2016 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 85. İzmir Enternasyonal Fuarı katılımcısı ülke heyetlerini ağırladı. Sri Lanka, Irak, Rwanda, Kosova, Sudan, Malezya, Gambiya ve KKTC' den gelen bakan, büyükelçi ve üst düzey yöneticilerden oluşan heyet ziyaretlerinde Türkiye, Ege Bölgesi ve İzmir ile ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konuları ele alındı.

85. İzmir Enternasyonal Fuarı katılımcısı ülke heyetlerini ağırladı. Sri Lanka, Irak, Rwanda, Kosova, Sudan, Malezya, Gambiya ve KKTC' den gelen bakan, büyükelçi ve üst düzey yöneticilerden oluşan heyet, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar'ı ziyaret etti. 1980'li yıllardan sonra kesintisiz dünyanın ilk 20 ekonomisinden biri olmayı başaran Türkiye'nin sahip olduğu jeopolitik konumu ile her daim küresel güçlerin odağında olduğunu ifade eden Yorgancılar, "Ülkemizin içinde bulunduğu süreç açısından cumhuriyetimizin kuruluş aşamasında, ekonomik büyüme ve kalkınma atağına geçilmesinde öncü bir örnek olan İEF, bugünde ülkemizin, kentimizin ekonomisine, tanıtımına katkı için iyi bir fırsattır. Heyetlerin gelişi kentimiz için, yarınlarımız için umut verici" dedi.

"Kazanan Türkiye oldu"

Yorgancılar, İzmir'in bir fuarlar ve kongreler kenti olarak çağdaş ve modern cumhuriyetimizin uluslararası arenadaki simgesi olma misyonunu 85 yıldır gururla sürdürdüğüne dikkat çekti. Yorgancılar, "Oldukça tehlikeli ve kanlı bir oyun ile karşı karşıya kaldığımız 15 Temmuz gecesini geride bırakalı bir ayı geçti. Tarihe tanıklık ettiğimiz bu menfur olayda; başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimiz olmak üzere, liderlerimizin dik duruşu, polisimizin mücadelesi, darbeye karşı duran askerlerimizin kararlı tutumu, sivil toplum kuruluşlarımızın, medyamızın darbe karşıtı yayınları, halkımızın darbe karşısında kudretli Türk milletine yakışır şekildeki direnci ile kazanan Türkiye oldu. Ancak, gördüğümüz kadarıyla bu kanlı tuzaklar bitmedi ve bitirilmek de istenmiyor" diye konuştu.

Bakan Juamili: "Hedef 16 milyar dolar"

Irak Kalkınma Bakanı S. Al Juamili ziyarette, Irak ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri eski düzeyine getirmek istediklerini söyledi. Bakan Juamili "Irak ve Türkiye arasındaki ekonomik rakamları yukarı çekmeliyiz. Şu anda Türkiye'nin Irak'a 8-9 milyar dolar ihracatı var. Bu rakamı tekrar 15-16 milyar dolar seviyelerine çıkarabiliriz. Türk müteahhitler ve inşaat firmaları Irak'ın yeniden inşa edilmesinde önemli projelere imza atıyorlar. Stadyum, hastane ve önemli kamu binaları gibi önemli inşaat işlerini Türk firmaları gerçekleştiriyor. DAEŞ tehdidi iki ülke arasındaki ticari ilişkileri sekteye uğrattı. En kısa zamanda bu tehdidi ortadan kaldırarak ekonomik ve ticari ilişkilerimize ivme kazandırıp eski seviyelerine çekmeliyiz" ifadelerine yer verdi.

Sri Lanka'dan yatırım çağrısı

Sri Lanka Yatırım Ajansı Başkanı I. Malwatte ise ülkesinin gelişen bir pazar olduğunu söyledi. Özel sektörün yatırım yapmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yaptıklarını anlatan Malwatte, Türk işadamlarını Sri Lanka'ya davet ettiklerini belirterek, yenilebilir enerji, hazır giyim, kauçuk, otomotiv yan sanayi ve turizm sektörlerinin işbirliği imkanı sunduğunu kaydetti.

"Fırsatlara odaklanalım"

Rwanda Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza de İzmir ve Ruanda arasındaki ticari fırsatlara dikkat çekmek istediğini dile getirdi. Büyükelçi Nkurunziza şöyle konuştu: "Özellikle son 3-4 yıl içerisinde Türkiye ile Ruanda arasında ekonomik ve siyasi ilişkilerde büyük aşama kat edildi. İki ülke arasında ulaştırma, enerji, turizm, tarım, hayvancılık, askeri ve eğitim alanı başta olmak üzere pek çok alanda işbirliği yapmaya hazırız. İzmir' deki sanayici ve işadamlarını Rwanda'ya yatırıma çağırıyorum."

Büyük projelere davet

Kosova Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Avni Kastrati, ziyarette işbirliği ve yatırım fırsatlarından bahsetti. Kastrati, "İEF bizim için çok değerli. Böyle fuarlar Kosova'da stratejik yatırımların yapılması için çok önemli fırsatlar sunuyor. Kosova'da çok büyük projeler başlatıyoruz. İsteğimiz, bu projeler başta olmak üzere Türkiye'nin ülkemizdeki yatırımlarının artırarak devam etmesidir" dedi.

"Sudan'ı keşfetme sırası sizde"

Sudan Sanayi Bakanı Mohamed Yousif Ali de, Sudan'ın maden, mermer, yağlı tohumlar, tekstil ve özellikle pamuk üretiminde işbirliğine duyduğu ihtiyacı ifade etti. Bakan Ali, "Bu sektörler başta olmak üzere yatırımcılarla işbirliğine hazırız. Çin ve Hindistan ülkemizi keşfetti ve bir çok yatırımlar gerçekleştiriyor. Sizleri de ülkemize yatırıma bekliyoruz" dedi. Malezya MATRADE ( Dış Tic. Geliştirme Kurumu) CEO'su Dato' Dzulkıflı Mahmud yatırım ve ortak işbirliği imkanlarını yerinde görmek için İzmir'e geldiklerini belirtirken, "İEF'e 21 firma temsilcisi ile birlikte katıldık. Burada olmaktan ve konuğunuz olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

"OSB deneyimini paylaşmanızı isteriz"

Gambiya Ticaret Bakanı Abdoulie Jobe ise sanayi yatırımlarını özendirmek istediklerini belirterek, "Bu konuda organize sanayi bölgeleri güzel bir model oluşturuyor. Sizin birçok OSB kurduğunu biliyoruz. Bu konudaki bilgi birikimi ve deneyimlerinizden istifade etmek bizleri ziyadesiyle memnun edecektir" ifadelerine yer verdi.

"Yavru vatan ile yapacak çok iş var"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da 85. İEF kapsamında EBSO'yu ziyaret eden konuklar arasında yer aldı. Bakan Atun, 41 yıldır aralıksız olarak İEF'e katıldıklarını, birçok firmanın katılım konusunda çekince belirtmesine rağmen İEF'e katılma çağrısı yaptığını ve İzmir'de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bakan Atun, ada üzerindeki siyasi haklarından asla vazgeçmeyeceklerini ve Rumlarla olan ticari ilişkilerini geliştirmek istediklerini kaydetti. Atun, kapalı Maraş bölgesini anlaşma olması durumunda Güney Kıbrıs'a verilebileceğini bunun sonucunda da Kuzeydeki limanların ve hava alanının uluslararası uçuş ve ticarete açılabileceğini belirtti. Atun, Rumların Maraş'ı tekrar yapılandırması halinde, KKTC ekonomisine girdi sağlayacağını ifade etti. Öte yandan Bakan Atun, KKTC'ye güneş enerjisi ile ilgili yatırım talebini EBSO Başkanı Yorgancılar'a iletti. Yorgancılar da bu tip projelerin yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi konusunda Yavru Vatan KKTC ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ebso, İEF Heyetlerini Ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement