Ecdat Yadigarı Cami ve Hamamlar Ayağa Kaldırılıyor - Son Dakika
Yerel

Ecdat Yadigarı Cami ve Hamamlar Ayağa Kaldırılıyor

Osmanlı döneminden kalma mimari yapılardan 4 cami ve iki hamamın bulunduğu Bilecik'in eski yerleşim alanında restorasyona başlandı.

10.12.2014 11:54  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bilecik'te, Kurtuluş Savaşı'nda tahrip edilen Osmanlı döneminden kalma 4 cami ve iki hamamın, restorasyonla yeniden ayağa kaldırılması için çalışma başlatıldı.

Bilecik Edebali Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Arif Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin eski yerleşim alanında, tahrip edilen mimari eserlerin aslına uygun restorasyonla korunup gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çalışma başlatıldığını söyledi.

Kurtuluş Savaşı'nda, işgal güçleri tarafından kentteki bazı eserlerin tahrip edildiğini belirten Durmuş, şöyle konuştu:

"Osmanlı döneminde, 15 ve 16'ncı yüzyıllarda inşa edilen Akkaldırım, Emirler, Karacalar ve Osmangazi camileri ile Emirler ve Süleyman Paşa hamamları, sit alanında bulunuyor. Bu yapılar, Kurtuluş Savaşı'nda yakılarak tahrip edilmiş. Emirler Camisi'nin duvarlarındaki ahşaplarda yanık izleri var. Buralar Osmanlı zamanından Cumhuriyet'e kadar yerleşim bölgesiydi. Şimdi restorasyonla bu yapılar yeniden ayağa kaldırılacak. Bilecik'e ziyaretçiler, sadece Şeyh Edebali Türbesi için gelmeyecek. Restorasyon tamamlandığında buraları da görecekler. Gençler, buraları ziyaret ederken 'Ecdadımın yürüdüğü yolda yürüyorum, onların bastığı taşın üzerine ben de basıyorum' diyecek ve güç alacak. Bu coğrafyada yürüyecek gençler, Osmanlı Devleti 600-700 yıl nasıl hüküm sürdüyse Cumhuriyetimizle daha fazlasını yaşayacak."

Söz konusu bölgede, Şeyh Edebali'nin evinin de yer aldığı yönünde rivayet bulunduğunu dile getiren Durmuş, restorasyon sonrası bu alanın tahribata uğramaması için gerekli önlemlerin alınacağını sözlerine ekledi. - Bilecik

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ecdat Yadigarı Cami ve Hamamlar Ayağa Kaldırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement