Selimiye Camisi Meydanı'nda 425 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika
Güncel

Selimiye Camisi Meydanı'nda 425 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Selimiye Camisi Meydanı\'nda 425 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor

Edirne'de Selimiye Camisi Meydanı'nda bulunan 425 yıllık Yemiş Kapanı Hanı'nın tamamen ortaya çıkarılması için yeniden kazı çalışmalarına başlandı.

16.02.2015 16:41  Güncelleme: 09:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Selimiye Camisi Meydanı'nın düzenlenmesi için 2 yıl önce yapılan çalışmalarda, 425 yıl öncesine ait ve zamanla toprak altında kalan kaldığı anlaşılan Yemiş Kapanı Hanı bulunmuştu. Kazı çalışmasında sırasında bulunan Yemiş Kapanı Hanı'nın tamamen ortaya çıkarılması için yeniden kazı çalışmaları başladı. Edirne Belediyesi sorumluluğu alanında bulunan ve Edirne Valiliği'nin de desteğiyle ortak yürütülen proje ile Yemiş Kapanı Hanı'nın, 425 yıl önceki haliyle günümüze kazandırılması hedefleniyor.

SELİMİYE CAMİSİ MEYDANI'NIN DÜZENLENMESİ ÇALIŞMASINDA BULUNMUŞTU

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Selimiye Camisi Meydanı'nın düzenlenmesi için 2 yıl önce yapılan çalışmalarda, 425 yıl önce var olan ve zamanla toprak altında kalan Yemiş Kapanı Hanı bulundu. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ve Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan ile Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük kazı alanına gelerek incelemede bulundu.

DÜZENLEME 4 YIL ÖNCE UNESCO KAPSAMINDA BAŞLATILMIŞTI

UNESCO kapsamında 4 yıl önce reaksiyon çalışması başlatılan Selimiye Camisi bahçe düzenlemesinin çeşitli nedenlerle bir türlü başlatılmadığını belirten Edirne Belediye başkanı Recep Gürkan şunları söyledi:

"Selimiye Camisi proje kapsamında başlatılan ve daha sonra çeşitli nedenlerden dolayı bir türlü ilerlemeyen çalışmalara bugün tekrar başlıyoruz. Edirne Valimizin iyi niyeti, Koruma Kurulumuzun anlayışı ile Müze Müdürlüğümüzün çalışmaları ve özelikle UNESCO alan yönetiminin girişimleri sonucu 4 yıldır kilitlenmiş şekilde bekleyen Selimiye'nin önünde düzenlenmede çözüm sürecine başlama noktasına geldik. Bugün itibarıyla Koruma Yüksek Kurulu'nun aldığı karar kapsamında Selime bahçesi alanında daha önce var olan Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısı çalışmalarına başlıyoruz."

"SELİMİYE CAMİSİ'NİN ÇEVRESİNDEKİ BETONLAŞMAYI DURDURACAĞIZ"

Çevre düzenlemesine de değinen Gürkan, "Bu çalışmayla eş zamanlı olarak Selimiye Camisi bahçesinde 1970 yıllarında yapılan betonlamayı ortadan kaldırıp, yeni bir peyzaj çalışması da başlatarak Selimiye'nin muhteşemliğini ortaya çıkaracak tarihsel ve dini anlamda hem de anıt eseri anlamında dünya çapındaki bu güzelliği biraz daha ortaya çıkaracağız." dedi.

EDİRNE BELEDİYESİ VE VALİLİK ÇALIŞMAYI ORTAK YÜRÜTECEK

Çalışmaları yerinde inceleyen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de, Edirne Belediyesi ve valilik olarak Selimiye'nin Yemiş Kapanı Hanı ve bahçe düzenlemesi çalışmalarının ortaklaşa yürütüleceğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Selimiye Camisi Meydanı'nda 425 Yıllık Tarih Gün Yüzüne Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement