Edirne - 500 Yıllık Ödüllü Müze 2 Milyon Liraya Restore Edildi - Son Dakika
Güncel

Edirne - 500 Yıllık Ödüllü Müze 2 Milyon Liraya Restore Edildi

Edirne - 500 Yıllık Ödüllü Müze 2 Milyon Liraya Restore Edildi

500 yıllık ödüllü müze 2 milyon liraya restore edildi EDİRNE'de Trakya Üniversitesi'nin Avrupa Müze ödüllü II. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi, Türk ilaç firması Abdi İbrahim tarafından yaklaşık 2 milyon liraya 1.5 yılda restore edildi.

13.05.2015 17:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

500 yıllık ödüllü müze 2 milyon liraya restore edildi

EDİRNE'de Trakya Üniversitesi'nin Avrupa Müze ödüllü II. Beyazid Külliyesi Sağlık Müzesi, Türk ilaç firması Abdi İbrahim tarafından yaklaşık 2 milyon liraya 1.5 yılda restore edildi. Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, 'Yüzyıllar boyunca hastaları tedavi eden Edirne Darüşşifası'nı iyileştirmek bizim için ayrı bir anlam ve değer taşıyorö dedi.

Trakya Üniversitesi bünyesindeki II. Beyazid Külliyesi, 1.5 yıl süren restoran çalışmalarının ardından yenilendi. Türk ilaç firması Abdi İbrahim tarafından yaklaşık 2 milyon lira harcanarak yapılan restoran çalışmalarının tamamlanmasının ardından sağlık müzesi bahçesinde açılış töreni düzenlendi. Törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ve çok sayıda davetli katıldı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, konuşmasında Osmanlı'nın akıl hastalarını Batı'da tecrit ettiği dönemde tedavi ettiğini ifade ederek, 'İbadethane, tıp araştırma merkezi, imalathane, doktor yetiştiren bir merkezin bir arada. İçerisinde halk tabiriyle ruh ve sinir hastalıkları hastanesi diyelim. Bu hastanede nice doktorlar yetişti. İşte hepiniz bilirsiniz Mazhar Osman da burada doktorluk yapmıştır. Burada başhekimlik yapmış o büyük insan da buradan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne atanmıştır. Hani derler ya, 'Derdini git Mazhar Osman'a anlat' diye. İşte Osmanlı burasını 4 yılda inşa etmiş. Üç Şerefeli Camimiz üç yılda yapılmış ve Osmanlı'nın ilk kubbeli camilerindendir. O camiyi biz 17 yılda onarımını yaptık. Osmanlı'nın güçlü olduğunu görüyoruzö şeklinde konuştu.

26 ODASI BİREBİR YENİLENDİ

500 yıllık Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası'nı çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilediklerini ifade eden Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, 'İçinde doğup büyüdüğümüz toprakların tarihine, kültürüne ve geleceğine sahip çıkmanın bizim en büyük görevimiz olduğuna inanıyoruz. Bu inançla, toplumumuzun kültürel gelişimine katkı sağlamayı da yine bu topraklara olan teşekkür borcumuz olarak görüyoruz. Edirne Darüşşifası'nın 26 odasını birebir o dönemin uygulamalarını yansıtabilmek amacıyla büyük bir titizlik ve emekle kurguladık. Çalışmalar sonucunda tıp tarihimizin değerli hazinelerini gün yüzüne çıkarıp, günümüzün modern ve etkileyici sunum teknikleriyle bugüne ve gelecek kuşaklara aktarıyor olmaktan dolayı bahtiyarız. 15 ve 18. yüzyıllar arasındaki dönemde erkeklerde estetik göğüs ameliyatları yapıldığını, yeniçerilere fıtık ameliyatı yapan kadın cerrahların varlığını göreceksiniz. İngiltere Kraliyet Ailesi'nin de yaptırdığı Türk Usulü Çiçek Aşısı'nın Edirne'den Avrupa'ya nasıl yayıldığını, gülcülüğün ve gülsuyunun memleketinin bilinenin aksine Edirne olduğunu, hastalıklara nasıl tedaviler uygulandığı ve ameliyat teknikleri gibi birçok değerli bilgiyi hem metinlerle hem de canlandırmalarla yerinde öğrenme şansını yakalayacakö dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Abdi İbrahim Başkanı Barut ve beraberindekiler açılış kurdelesi keserek yenilenen müzeyi gezdi.

MÜZENİN TARİHİ

II. Bayezid Külliyesi, Sultan II. Bayezid tarafından 1484-1488 yıllarında darrüşşifa olarak kullanılmak üzere Mimar Hayreddin'e yaptırdı. Tedavi hizmeti ücretsiz verilmekteydi. Geçmişte hastalarının müzik ve su sesiyle tedavi edildikleri mekan, 1997'de sağlık müzesi olarak düzenlendi. 2004 yılında Avrupa Müze ödülü kazandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne - 500 Yıllık Ödüllü Müze 2 Milyon Liraya Restore Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement