Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği Projesi" - Son Dakika
Yerel

Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği Projesi"

Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği Projesi"

Belediye Başkanı Gürkan: "Edirne'ye, ecdada yakışır, vatanın birlik ve bütünlüğünü temsil edecek tarzda bir şehitlik yapılacak"

03.07.2014 16:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'ye, ecdada yakışır, vatanın birlik ve bütünlüğünü temsil edecek tarzda bir şehitlik yapılacağını söyledi.

Gürkan, belediye meclis salonunda düzenlenen toplantıda, şehitlikler konusunda en çok öne çıkan kentin Çanakkale olduğunu söyledi.

Çanakkale Savaşları'ndan hayatını kaybeden 250 bin şehidin Çanakkale'deki topraklarda yattığını belirten Gürkan, "Tarihsel misyonuna bakıldığında bugüne kadar Edirne'de ortaya çıkarılamamış çok çeşitli savaşlar olmuştur. Hatta savaşlar Traklar döneminden bugüne devam ettiği için Çanakkale ve Türkiye'deki ve hatta dünyadaki birçok şehirden daha fazla şehitliğin olması gereken kentin Edirne olduğunu görürsünüz" diye konuştu.

Gürkan, Edirne'ye şehitlik kurulması konusunda, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin önemli katkısı olduğunu vurguladı.

Edirne'de Osmanlı dönemi ne ait bir askeri hastane olduğunu, hastanenin çeşitli ihmaller ve doğal tahribatlar nedeniyle sadece bir duvarının ayakta kaldığını ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

"Bu askeri hastane Yemen'den Galiçya'ya, Sina'dan Balkanlar'a kadar bütün savaşlarda yaralanmış ecdadımızın tedavi edildiği ya da tedavi edilmeye çalışıldığı bir askeri hastanedir. Tabii bu savaşlar döneminde buraya tedavi olması için getirilen yaralı askerimizin burada vefat ettiği de bir gerçektir. Askeri hastanenin yakınında toplamda 64 dönüme yakın alanda, derneğimizin de çabalarıyla askeri hastanede tedavisi devam ederken vefat etmiş tüm şehitlerimizin gömülü olduğu bir mezarlık tespit edildi."

Gürkan, yasa gereği arazinin mülkiyetini aldıklarını, iki ay önce önce de Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan tescil talep ettiklerini dile getirdi.

Kurulun projeyi onayladığını aktaran Gürkan, "64 dönümlük arazide Edirne'ye, ecdada yakışır, vatanın birlik ve bütünlüğünü temsil edecek tarzda bir şehitlik yapılacak. Şehitliği, gelecek yıl 26 Mart'ta, Çanakkale Savaşları'nın 100. yıl dönümünde bitirmeyi hedefliyoruz" dedi.

-"5 bin 3 şehidin kimliği tespit edildi"

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi de 64 dönümlük arazide yatan 5 bin 3 şehidin kimliğini tespit ettiklerini söyledi.

Milli Savunma Bakanlığının arşivinden yardım aldıklarını belirten Çiftçi, "Şehitlerimizin il, ilçe, köy ve bucaklarına kadar kimliklerini tespit ettik. 5 bin 3 kahramanımızın anısına Edirne Belediyesinin de destekleriyle derneğimizin bünyesinde düzenleme ve tertip komitesi kurduk. Bu komisyon Edirne Askeri Hastanesi Şehitliğini Allah izin verirse yapacak" diye konuştu.

Çiftçi, şehitlikte 800 metrekare alanı kaplayan abide ve kaidenin olacağını, arazinin kalan kısmında ise şehitlerin adını yaşatacak fidanlar dikileceğini vurguladı.

Şehitliğin, defin ve isim yazısı olarak Çanakkale'den sonra Türkiye'nin ikinci büyük şehitliği olacağını ifade eden Çiftçi, projenin tamamlanmasının ardından kimliği tespit edilen şehitlerin köy muhtarlıklarına yazı göndererek, davette bulunacaklarını kaydetti.

Toplantının ardından dernek üyeleri, gazetecilere, şehitliğin yapılacağı alanı tanıttı. Dernek üyeleri arazide yatan şehitler için dua da okudu. - Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne Askeri Hastanesi Şehitliği Projesi' - Son Dakika


Advertisement