Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Açıklaması

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Açıklaması

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Başbakanlık Tanıtma Fonu’ndan 1 milyon 200 bin ödenek istediklerini ancak kendilerine istedikleri yardımın yüzde 10’nun bile gönderilmediğini söyledi.

08.07.2015 11:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan 1 milyon 200 bin ödenek istediklerini ancak kendilerine istedikleri yardımın yüzde 10'nun bile gönderilmediğini söyledi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 20-26 Temmuz 2015 tarihleri arasında 654'üncüsünü düzenleyecekleri Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri öncesi güreşlerin yapılacağı Sarayiçi Er Meydanı bölgesinde incelemelerde bulundu. Gürkan, geçtiğimiz yıl Başbakanlık Tanıtma Fonu Genel Sekreterliği'nden 500 bin TL ödenek istediklerini ancak 75 bin TL alabildiklerini hatırlatarak, "Bu yıl, geçen yıl için dedik ki 'Biz çok kaldık, daha hazırlıklı olalım' diyerek çok kapsamlı bir dosya hazırladık. Tabii ki Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan tamamını istemedik. 1 milyon 200 bin TL'lik bir ödenek talep ettik. Çünkü UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş ve 654 yıldır kesintisiz süren bir organizasyondan Edirne ve Türkiye'yi daha fazla ne tanıtabilir? Biz böyle düşünüyoruz. ve istediğimiz 1 milyon 200 bin TL ödeneğe karşılık Başbakanlık Tanıtma Fonu bize sadece 100 bin TL gönderdi. Yine iyi niyetle dedik ki 'Dosyada eksiklikler mi vardı acaba?' tekrar dosyamızı tamamladık. Tekrar talepte bulunduk ve dosyamızı gönderdik. Şimdi Kırkpınar'ın sonuna kadar bekleyeceğiz. Eğer Kırkpınar'ın sonunda Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun 100 bin TL'de kalırsa ben o 100 bin TL'yi, bugüne kadar nasıl hiçbir katkı olmadan bu işi sürdürdüysek yine sürdürebiliriz inancıyla, Edirnelilere güvenerek, Edirne halkına güvenerek, çünkü ben şunu biliyorum ki ben Saraçlar Caddesi'ne 100 bin Edirneli 1'er lira verir ve biz o 100 bin TL'yi toplarız. Sadakaya da ihtiyacımız yok. Çünkü biz burada sadece Edirne'yi tanıtmıyoruz. Türklüğün ata sporunu tanıtıyoruz. UNESCO Dünya Miras Listesi'ni tanıtıyoruz. O listeye baktığınız Edirne yazmıyor, Edirne-Türkiye yazıyor" ifadelerini kullandı.

"ÖDENEK ARTMAZSA 100 BİN TL'Yİ İADE EDECEĞİZ"

Başbakanlık Tanıtma Fonu'nu, organizasyonları temsil değerlerine göre ödenek planlaması yapmaya davet eden Gürkan, "Yanı başımızda küçücük güreşlere 150 bin TL'ler veren Balkanlar'daki iftar sofralarına 3-4 milyon TL veren Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan en azından biraz daha hakkaniyetli olmasını bekliyoruz, biraz daha insaflı olmasını bekliyoruz, biraz daha hangi organizasyonun bir diğerinden, temsil anlamında daha değerli olduğunu anlamasını bekliyoruz. Eğer bunun dışında bir katkı gelmezse ben bu 100 bin TL'yi tanıtma fonuna iade edeceğim ve bundan sonrada onlardan hiçbir talepte bulunmayacağım" şeklinde konuştu.

"SEL VE SU TAŞKINLARINDA 4 MİLYON TL HASAR OLUŞMUŞTU"

Tarihi Sarayiçi Er Meydanı Stadyumu ve bölgenin, kış döneminde kentte yaşanan sel ve su taşkınlarında en çok etkilenen alanların başında geldiğini hatırlatan Gürkan, Er Meydanı içerisinde bulunan çayırda ve kapalı tesislerde yaklaşık 4 ay boyunca iki buçuk metre suyun kaldığını söyledi. Gürkan, Kırkpınar'ın gerçekleştirildiği bölgede 4 milyon TL'lik maddi hasar oluştuğunu ve tamamın Edirne Belediyesi'nin kendi imkanlarıyla karşılandığını belirtti.

"SAVAŞLAR, KITLIKLAR DURDURAMADI"

654 yıldır kesintisiz devam eden ve UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin bu yıl da doğal afetlerin oluşturduğu büyük maddi zorluklara rağmen şanına yakışır bir şekilde yapılacağını dile getiren Gürkan, "654 yıldır savaşlara, yokluklara, kıtlıklara rağmen hiç durmadan devam eden bir organizasyonu sel gibi fırtına gibi ne kadar büyük bir zarar vermiş olursa olsun doğal afetler nedeniyle de durdurmamız ara vermemiz ya da kesmemiz söz konusu olamazdı. UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Kırkpınar Yağlı Güreşlerimizi yine zamanında, yine Edirne'ye yakışır yine Türk tarihine yakışır, Türk milletine, Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır bir şekilde gerçekleştirmek için Edirne Belediyesi olarak kısıtlı imkanlarımıza rağmen burada meydana gelen yaklaşık 4 milyon TL'lik zararı tamamen kendimiz karşılayarak, hiç kimseden hiçbir şey istemeden Kırkpınar stadyumunu, güreş alanını, sahayı bugünkü haline getirdik" dedi.

VALİ ŞAHİN: "DÜNYADA TEK OLAN BÖYLE BİR MÜSABAKAYA GÖNDERİLEN MEBLAĞ GERÇEKTEN AZDIR"

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de 654 yıldır kesintisiz olarak devam ettirilen ve dünya üzerinde tek olan bu tarihi organizasyon için Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan gönderilen 100 bin TL'lik ödeneğin az olduğunu ve arttırılması için yeniden talepte bulunacaklarını söyledi. Vali Şahin, fon tarafından gönderilen meblağın da geri iadesinin söz konusu olamayacağını kaydetti.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin her yıl olduğu gibi bu yılda bütün görkemiyle gerçekleştirileceğini belirterek, "Geçen yıl bu güreş müsabakalarına bin 800'e yakın güreşçi iştirak etti, bu sene ise bunun 2 binin üzerinde olacağı düşünülmektedir. Kaldı ki bu olimpiyat aynı zaman UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Listesi kapsamında da bulunduğundan önemi bir kat daha artmaktadır. Dünya Olimpiyat Oyunları'ndan sonra en uzun süreli bir olimpiyat, 654 yıldır kesintisiz devam eden bu olimpiyatlara sadece Edirne'de değil tüm Türkiye çapında ilgi son derece fazladır. Böyle bir organizasyonda tabi ki büyük masraflar bulunmaktadır. Bugüne kadar bu masrafları belediyemiz tarafından karşılanmaktaydı. Bir kısmı da Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan gönderiliyordu. Ne var ki geçen yıl talepte bulunduğumuz 500 bin TL karşılığında 75 bin TL'lik bize bir katkı gelmiştir. Bu yıl 1 milyonun üzerinde talepte bulunulmasına rağmen 100 bin TL'lik bir katkı gelmiştir ama tekrar yazışma ve görüşmelerimizde bu meblağın ben arttırılması için uğraşı sarf edeceğim. Tabi ki bir meblağın geri iadesi pek hoş olmayan bir durum olur. Çünkü biz sadece bu meblağı bu yıl değil her yıl talepte bulunduğumuz bir meblağdır. Ama bu derece tarihi olan bu derece kapsamlı olan ve belki de dünyada tek olan böyle bir müsabakaya gönderilen meblağ gerçekten azdır. Biz bunun arttırılması için talepte bulunacağız" ifadelerini kullandı. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te 2 milyon lira değerinde sahte deterjan ele geçirildi
    10:36 Gaziantep'te 2 milyon lira değerinde sahte deterjan ele geçirildi

    Gaziantep'te jandarma ekiplerinin bir iş yerine yaptığı operasyonda piyasa sürülmeye hazır halde ve 2 Milyon 350 bin TL değerinde sahte deterjan ele geçirildi. Operasyon sonucunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde kaçakçılıkla mücadeleye yönelik operasyon kapsamında Oğuzeli ilçesindeki bir iş yerine baskın yapıldı. Baskın sırasında yapılan aramalarda piyasaya sürülmeye hazır halde ve 2 Milyon 350 bin TL değerinde 10 bin 950 kilogram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 adet çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyon sonucunda iş yeri sahibi Y.I. isimli şahıs gözaltına alındı. Yakalanan Y.I. isimli şüpheli şahıs hakkında yasal işlem başlatıldı.

  • İnegöl'deki mobilya fabrikasında çıkan yangın söndürülüyor
    10:34 İnegöl'deki mobilya fabrikasında çıkan yangın söndürülüyor

    Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren bir mobilya fabrikasında çıkan yangının söndürülmesi için çalışma başlatıldı. İtfaiye, polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yangın, ilçenin birçok noktasından görülen yoğun dumanla birlikte etkisini sürdürüyor.

  • Adana'da bir dergi binasında iki kadını bıçaklayan şüpheli tutuklandı
    10:34 Adana'da bir dergi binasında iki kadını bıçaklayan şüpheli tutuklandı

    Adana'nın Seyhan ilçesinde bulunan bir dergi binasına girerek tartıştığı iki kadını bıçaklayan Betül A., tutuklandı. Şüphelinin daha önce de mala zarar verme ve yaralama suçlarından kaydı bulunuyor. Yaralanan kadınlar ise hastaneden taburcu edildi.

  • Kırklareli'nde Jandarma Ekipleri Kaplumbağaları Doğal Yaşam Alanına Bıraktı
    10:34 Kırklareli'nde Jandarma Ekipleri Kaplumbağaları Doğal Yaşam Alanına Bıraktı

    Kırklareli'nde İl Jandarma Komutanlığı HAYDİ ekipleri, Kavaklı beldesi yakınlarında devriye faaliyeti sırasında karayolunda 2 kaplumbağa tespit etti. Ekipler, kaplumbağaları yol üzerinden alarak doğal yaşam alanlarına bıraktı.

  • Kargo firması şubesine operasyon: 120 binden fazla hap ele geçirildi
    10:34 Kargo firması şubesine operasyon: 120 binden fazla hap ele geçirildi

    İzmir'in Bornova ilçesinde bir kargo firmasının şubesine gerçekleştirilen operasyonda, 120 bin 800 yeşil reçeteye tabi uyuşturucu etkili hap ele geçirildi. İzmir Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, il dışından İzmir'e yüklü miktarda yeşil reçeteye tabi hap getirileceği bilgisi üzerine çalışma başlattı. Bir kargo firmasının Bornova ilçesindeki şubesine sevkiyatı gerçekleşeceği bilgisi üzerine bölgeye giden ekipler, sevkiyat esnasında 1 şüpheliyi suçüstü yakaladı. Yapılan incelemede 120 bin 800 adet yeşil reçeteye tabi uyuşturucu etkili hap ele geçirilirken, olayla ilgili gözaltına alınan şüpheli, emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi.

  • Aydın-İzmir Otoyolunda Yağ Dökülmesi Nedeniyle Uzun Araç Kuyruğu Oluştu
    10:34 Aydın-İzmir Otoyolunda Yağ Dökülmesi Nedeniyle Uzun Araç Kuyruğu Oluştu

    Aydın-İzmir otoyolunun bir bölümüne bir kamyondan dökülen yağ nedeniyle trafik kapatıldı. Araçlar Aydın-İzmir karayoluna yönlendirilirken, otoban kavşağından İncirliova girişine kadar uzun araç kuyrukları oluştu. Temizlik çalışmalarının tamamlanmasının ardından otoyolun trafiğe açılacağı belirtildi.


Advertisement