Edirne Çevre Platformu Avukatı: "İğneada'ya Termik Santral Yapılması Hukuku Aykırı" - Son Dakika
Güncel

Edirne Çevre Platformu Avukatı: "İğneada'ya Termik Santral Yapılması Hukuku Aykırı"

Edirne Çevre Platformu Avukatı: "İğneada\'ya Termik Santral Yapılması Hukuku Aykırı"

Çevre Platformu Avukatı: "İğneada'ya termik santral yapılması hukuku aykırı" Trakya Çevre Platformu Avukatı Bülent Kaçar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un 3'üncü nükleer santralinin İğneada'ya yapılması yönündeki kararının hukuken mümkün olmadığını söyledi.

16.10.2015 22:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre Platformu Avukatı: " İğneada'ya termik santral yapılması hukuku aykırı"

Trakya Çevre Platformu Avukatı Bülent Kaçar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un 3'üncü nükleer santralinin İğneada'ya yapılması yönündeki kararının hukuken mümkün olmadığını söyledi.

Kırklareli'nin Dekirköy İlçesi'ne bağlı İğneada'da nükleer santral yapılacağının yönündeki açıklamayı değerlendiren TMMOB ve Trakya Platformu Avukatı Bülent Kaçar, bölgeye böyle bir santralın yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Trakya Çevre Platformu Avukatı Kaçar, 2004 yılında hükümet tarafından Trakya bölgesi için hazırlanan 100 bin ölçekli çevre planının onaylandığını hatırlatarak, "Uygun plan değişikliği yapılmadan o bölgeler enerji üretim yerleri olarak ilan edilmeden, böyle bir projenin planlanması ve devlet katında düşünülmesi ile basına yansıması bir takım dış ülkelerle dış sermaye güçleriyle bir takım anlaşmaya girişilmesi devlet ciddiyetiyle bağdaşmaz" dedi.

Santralin yapılmasının mevcut hükümetin 2004 yılında açıkladığı bölge planının ana amaçlarına aykırı olduğunu anlatan Kaçar, 'Bu hükümetin 2004 yılında aldığı kararla hazırlanan plana göre bu santralin buraya yapılması amaçlarının tersine düşmektedir. Çünkü bölge planının ana amaçlarında tarımsal faaliyetin geliştirilmesi ve doğanın çevrenin korunması yatıyor. Siz bu bölge palanın ana fonksiyonun bozucu bir takım plan değişikleriyle çevre kirliliği çok yüksek, ölümcül projeleri Trakya'ya taşıyamazsınız. Bu Danıştay 6'ncı dairesinin bölge planlamasının hukuksuzluğunu işaret eden ve bu konuda Trakya'nın çevre korumacı, çevre kirliliğinden arındırılmış bir şekilde planlanmasını esas alan yürütmeyi durdurma iptal kararlarına, bu davada verilmiş bilirkişi raporlarına da açıkça aykırıdır. Biz bu yüzden Trakya bölgesinde nükleer ve termik gibi enerji tesislerinin kurulamayacağını hukuken biliyoruz. Bırakın her şeyi bu iktidarın kendi hazırladığı palandır, bu açıklama kendi planlarına da aykırıdır" dedi.

TRAKYA DÜNYANIN EN VERİMLİ TARIM ALANLARINA SAHİPTİR

Trakya'nın, Türkiye ve dünyadaki en verimli tarım alanlarına sahip olduğuna vurgu yapan Kaçar, 'Istranca gibi bir mücevhere sahiptir. Üç ayrı denizle çevrili bir eko sistemden bahsediyoruz. Trakya'da yerin altı her zaman yerin üstünden değerlidir. Bu çerçevede gerek planlama hukuku, gerek yürürlükteki palanlar, gerekse çevre yasası ve bölgenin eko sistemi gözetildiğinde, buraya termik santraller kurmak hukuku katledip bölgenin cinayete kurban gitmesidir" dedi.

DOĞAL DENGE GERİ DÖNMEYECEK GİBİ SARSILIR

İğneada'ya santral yapmanın doğal dengenin geri dönülmeyecek gibi sarsılmasına neden olacağına dikkat çeken Bülent Kaçar, 'Örneğin çok ciddi limanlar, çok ciddi otoyollar gündeme gelir ki bunların hepsi Istranca'ya ulaşmak için İğneada'yı delik deşik etmek zorunda kalan projelerdir. Başka türlü ulaşım mümkün olmaz. Oralara kurulacak her türlü liman oradaki doğal yaşamı longoz ormanlarını su kaynağı olan ıstrancaları katledecektir. Trakya'daki doğa özel bir doğa ve hepimizin içinde yaşadığı bir sistem. Bu verimli tarım alanları 10 binlerce yılda oluştuğuna göre buna sahip çıkmak lazım. Ben şunu soruyorum Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, yani devlet kimin hizmetindedir' Anayasanın 56. maddesi herkes sağlıklı bir yaşama hakkına sahip derken ve bu hakkın gerçekleşmesi devletin ve vatandaşın ödevi derken, böyle bir projeleri gündeme getirmek kime hizmet eder? Çevreyi korumaya hizmet etmez. Siz sermayenin enerji şirketlerinin ihtiyaçlarını taleplerini, karşılamaya çalışıyorsunuz demektir. Trakya bir tarım havzasıdır bir enerji üretim alanı değildir. Hükümetin bu çerçeveye dikkat etmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu

Japonya'da çok yakın zamanda bir nükleer felaket yaşandığını hatırlatan Trakya Çevre Platformu Avukatı Bülent Kaçar, 'Zaten Trakya bölgesini etkileyen Çernobil faciası üzerinden yıllar geçti bunların biz acı sonuçlarını yaşadık ve hala yaşıyoruz. Kanserle yaşıyoruz. Şu an bir çok biolejik çeşitlilik hayvan türleri sadece Çernobilden dolayı Trakya bölgesi çok büyük zarar gördü. Yani bu çerçevede Trakya bölgesi yeni bir nükleer riski bağrında taşıyamaz. Böyle bir risk her zaman vardır aksini kimse söyleyemez. En yakın örneği Japonya'da yaşanmıştır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne Çevre Platformu Avukatı: 'İğneada'ya Termik Santral Yapılması Hukuku Aykırı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement