Edirne'de 'Çaya Tek Şeker' Şartı - Son Dakika
Güncel

Edirne'de 'Çaya Tek Şeker' Şartı

Edirne\'de \'Çaya Tek Şeker\' Şartı

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentte çay servisi yapan kıraathane ve çay ocaklarında tek şeker uygulaması ve bulaşık makinesi şartı getirdi.

11.09.2014 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kentte çay servisi yapan kıraathane ve çay ocaklarında tek şeker uygulaması ve bulaşık makinesi şartı getirdi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, kıraathane, çay bahçeleri, kafe, çay ocakları gibi ticari işletmelerde çay ve bazı sıcak içeceklerin yanında verilen şeker sayısını bire düşürdü. Ayrıca leğende bardak yıkama devrinin kapandığını kaydeden Vali Şahin, çay servisi yapan işletmelere bulaşık makinesi ve gazete şartı koydu. Başkanlığını yaptığını İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından karar alındığını ifade eden Vali Şahin şunları söyledi

Tek şeker uygulaması bazıları için sevindirici, bazıları içinse valilik her şeye karışıyor imajı uyandırıyor. Bir vali olarak halkın sağılığını korumak görevim. Şekerin aslında düşünüldüğünde bir zehir olduğunu dikkate alındığında, tek şeker uygulamasının kişi sağlığı yönünden faydalı olduğuna inandığım için bu uygulamaya geçtik. Sadece tek şeker uygulaması konusu değil. Esas konu şekerin ambalajla sunulmasıdır. Çay sunumunda şekerin ambalajlı ve tek olması bir de ilaveten çay bardaklarının bulaşık makinesinde yıkayarak vatandaşa servis edilmesi önemlidir. Halkın sağlığı son derece önemlidir. Sağlık olmadan hiçbir şeyin olmaz. Bundan böyle çay sunumu yapan bütün yerlerde öncelikle ambalajlı tek şekerli servis yapımı sağlanacak ikincisi bu eğer kişi istediğinde o ilgili kişi tekrar kendisine şeker getirip ikinci şekeri verecek. Bu eğer bir zorunluluk varsa çay içen yönünden ikinci ve üçüncü şekerini alabilecek. Bizim hedefimiz tek şekerle ve ambalajla çay servislerinin yapılmasını sağlamaktır.

BULAŞIK MAKİNESİ DE ŞART

Vali Şahin, çay servisi yapılan bardak temizliğinin de çok önemli olduğunu ifade ederek işletmelere belirli bir süre içerisinde bulaşık makinesi temin etmelerini istedi. Şahin, Bir ikincisi de çay bardaklarının temizliği yönünde çalışma yapılacak. Bulaşık makinesiyle temizlendiğinde istenildiği gibi temizlik yapılabilmektedir. Yoksa diğer yandan leğen içerisine çay bardakları doldurularak üzerine de çamaşır suyu dökülerek bunun biraz bekletilip, sonradan durulanarak çay bardaklarıyla servis yapılması hakikaten son derece zararlıdır. Kanseri evine götüren veya kanseri kahvehaneden evine getiren bir insan durumuna sokmaktadır. Bulaşık makinelerinin alımı konusunda çay ocaklarına bir süre tanıyacağız. Bu süre zarfında mutlaka her çay servisi yapan yerlerde bulaşık makinesi ve şekerler ambalajlı olacaktır dedi.

YEREL VE ULUSAL GAZETE DE OLACAK

Kıraathane ve çay ocaklarına gelen kişilerin okuması için 2 yerel, 1 ulusal gazete bulundurulması zorunlu hale getirdiklerini kaydeden Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, uygulamanın denetleneceğini ve uymayanlar hakkında 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu gereğince uyarı, para cezası ve kısa süreli kapatma cezası da uygulayacaklarını belirtti. Uygulama işletmelere ceza öngörürken, çayını iki şekerli içmek isteyenler için ise herhangi bir ceza uygulanmayacak.

ODAYA YAZISI GİTTİ

Kentte yaklaşık 400 üyesi bulunan Edirne Kahveci ve Gazinocular Odası Başkanı Timur Erdoğan, İl Hıfzıssıhha Kurulu toplantısında alınan tek şeker uygulaması kararının kendilerine ulaştığını söyledi. Kıraathane ve çay ocağı işletmelerinin karara uyum sağlayacağını kaydeden Erdoğan, Kahvehane, kıraathane, çay ocağı, kafeterya, park bahçeler gibi yerlerde ağız yoluyla bulaşabilecek hastalıklar açısından hijyen kurallarına uygun şekilde içecek tüketiminin sağlanması amacıyla işyerlerinde bulaşık makinesi kullanılmasına, şeker tüketimini azaltmak için çay, kahve içeceklerde sargılı tek şeker kullanımına geçilmesine dair karar odamıza ulaştı. Ayrıca en az iki yerel, bir ulusal gazete bulundurulması da kararda yer alıyor. Şimdilik karardan herkes memnun, esnafımız uyum sağlayacaktır dedi.

GİRESUN'DA DA YASAKLAMIŞTI

Talatpaşa Mahallesi'nde kıraathane işleten Erdem Turgut, uygulamayı desteklediğini ifade ederek, Vali beyin bu uygulamasını çok beğendik. Bizim kadar halkımızda memnun. Bu sayede çayları tek şekerli vererek maddi olarak kazancımız olacak. Bulaşık makinesi de bende zaten mevcut. Bardakları makinede yıkayıp daha hijyenik olmasını sağladık. Gazeteleri de zaten her gün alıyoruz diye konuştu.

Edirne Valiliği'nden önce 2012 yılında Giresun'da vali olan Dursun Ali Şahin, o dönemde de kentte, şeker sayısı bire düşürmüş, tuzla ilgili de kısıtlamalar getirmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne'de 'Çaya Tek Şeker' Şartı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement