Edirne'deki Asırlık Saray Hamamı Hizmete Açıldı - Son Dakika
Yerel

Edirne'deki Asırlık Saray Hamamı Hizmete Açıldı

Hakan Şahin - Edirne'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü Tarafından Restorasyonu Tamamlanan "Saray Hamamı" Hizmete Açıldı.

24.03.2011 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakan Şahin - Edirne'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan "Saray Hamamı" hizmete açıldı.

Sultan 1. Murat tarafından 1368 tarihinde yaptırılan ve zaman içinde bölgedeki kimi savaşlar nedeniyle zarar gören hamam, restorasyon çalışmaları sonucunda yok olmaktan kurtardı.

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Hayati Binler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıkık harabe vaziyette olan Saray Hamamı'nın 3 yıllık restorasyon çalışması sonucunda tekrar ayağa kaldırıldığını belirti. Saray Hamamı'nın Türk hamam mimarisinin günümüze ulaşan ilk örneklerden birisi olduğunu anlatan Binler,"Hamam kültürümüzü yaşatmak istiyoruz. Hamamın restorasyonu yapılırken de buna çok dikkat edildi. Kurnalar, göbek taşı, kubbeler hamamın eski ihtişamlı görüntüsüne uygun olarak yapıldı" dedi.

Saray Hamamı'nın aydınlık ve ferah yapısı ile mimari incelikler taşıdığını aktaran Binler, Saray Hamamı gibi kentteki Sokullu Hamamı'nında en kısa zamanda restorasyonunun yapılacağını bildirdi.

Saray Hamamı İşletmecisi Kadir Çakay ise hamamda eski Osmanlı geleneklerini yaşatmak istediklerini söyledi. 2006 yılında eski saraylardan günümüze ulaşan Taş Odalar'ı kiralayarak, vatandaşların hizmetine sunduklarını anlatan Çakay, şunları söyledi:

"Taş Odalar'ı otel, restoran, çay bahçesi ve düğün salonu olarak hizmete açmıştık. Şimdide Saray Hamamını kiralayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. İnsanlarımıza temiz ve hijyenik bir ortamda profesyonel bir hizmet vermek istiyoruz. En önemlisi de Edirne'mizde unutulmaya yüz tutmuş bazı geleneklerimizi yaşatmaya çalışıyoruz.

Kadınlar bölümünde Gelin Hamamı, Loğusa Hamamı, Adak Hamamı ve Yas Alma Hamamı, erkekler bölümünde ise Damat Hamamı, Sünnet Hamamı, Cuma Hamamı ve Asker hamamı gibi gelenekler tekrar yaşatılıyor"

Çifte hamam şeklinde düzenlenmiş olan Saray Hamamı'nda erkekler ve kadınlar kısmı bulunuyor. 21 erkek, 18 kadın soyunma odası mevcut. Erkekler bölümünde 2 kurna, halvette 3 kurna, sıcaklık bölümünde 12 kurna olmak üzere toplam 17 kurna bulunuyor. Kadınlar bölümünde ise 3 kurna, 2 adet halvette 6 kurna olmak üzere toplam 9 kurna var."

-SARAY HAMAMI

Edirne'nin fethinden sonra yapılan ilk saray (Saray-ı Atik) döneminden bu yana ayakta kalabilen tek yapı Saray Hamamı'dır. Bu hamam önceleri yalnızca saraya hizmet verirken sonra halka açılmış ve Selimiye Camii'ne vakfedilmiştir.

Bazı tarihçiler bu hamamın ayakta kalabilmesini Selimiye'nin yapımı sırasında kullanılmış olmasına bağlıyor. Hamam, harabe haliyle Balkan Savaşı'ndan beri kapalı olarak koruma altındaydı.

- EDİRNE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'deki Asırlık Saray Hamamı Hizmete Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement