Edirne'deki Nehirlerin Debileri Yeniden Yükselişe Geçti - Son Dakika
Güncel

Edirne'deki Nehirlerin Debileri Yeniden Yükselişe Geçti

Meriç nehrini besleyen Arda ve Tunca'nın Bulgaristan'daki havzasındaki yükselişi Edirne'den geçen Meriç'in debisini yükseltti.

10.12.2014 12:22  Güncelleme: 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'deki nehirlerin debileri yeniden yükselişe geçti- Meriç nehrini besleyen Arda ve Tunca'nın Bulgaristan'daki havzasındaki yükselişi Edirne'den geçen Meriç'in debisini yükseltti- Edirne Belediye Başkanı Gürkan: "Bu sorun, Edirne'nin kaderi olmaktan çıkmalı" Edirne'de bir haftadır taşkına neden olan Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerindeki artış devam ediyor.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, tarihindeki en yüksek debi oranına ulaştıktan sonra üç gün önce düşüşe geçen nehirler, Bulgaristan'ın Kırcaali Barajı'ndan kontrollü olarak su salınması ve nehirlerin doğduğu komşu ülkedeki sağanaklar nedeniyle yeniden yükselişe geçti.Nehirlerin yer yer taşması sonucu tarihi Sarayiçi, Edirne Sarayı kalıntıları, Adalet Kasrı, Kırkpınar Güreşleri'nin yapıldığı er meydanı, Tavuk ve Kent ormanları, Balkan Şehitliği su altında kaldı. Nehir sularının kısmen üzerinden akması nedeniyle geçen hafta trafiğe kapatılan Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleriyle Karaağaç Mahallesi'ne alternatif ulaşımın sağlandığı Süvari Köprüsü trafiğe kapalı tutuluyor.Köprü girişinde su birikmesi nedeniyle İl Kriz Masası kararıyla gece Tunca ve Meriç köprüleri de yeniden trafiğe kapatıldı. Köprülerden askeri ve yüksek araçların geçişine izin veriliyor.- Nehirlerin kaynağında yükselme varEdirne'de Meriç'le birleşen Tunca ve Arda nehirlerinin debileri kaynağından yükselerek geliyor. Arda'nın Ivoylovgrad, Tunca'nın Elhova, Meriç'in Harmanlı ve Svilengrad istasyonlarından gelen bilgiler debilerin yükselmeye devam edeceğini gösteriyor.Meriç Nehri'nin debisi son ölçümlerde bin 405 metreküp/saniye, Tunca Nehri'nin ise 327 metreküp/saniye seviyelerine yükseldi. -"Taşkın Edirne'nin kaderi olmamalı" Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Tunca Nehri kenarında belediye ekiplerinin çalışmalarını inceledi, debiler hakkında DSİ yetkililerinden bilgi adlı.Gürkan, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir haftadır Edirne'nin selle mücadele ettiğini söyledi.Taşkını önlemenin yolunun nehir yataklarının temizlenmesinden geçtiğini vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti: "Bu sorun Edirne'nin kaderi olmaktan çıkmalı. Taşkınla mücadele hususu DSİ Bölge Müdürlüğü ve Valiliği de aşan bir husus. Tunca ve Meriç nehirlerinin yataklarının ivedilikle temizlenmesi gerekiyor. Bu konu da DSİ'nin yetkilerini aşıyor. Çünkü 190 kilometreyle sınırımızı oluşturan Meriç'in 12 kilometresi Türkiye sınırları içinde, bu da 4-5 yıl önce temizlendi. Temizlenmeden önce 800 metreküpte taşan nehir bin 500'e kadar taşma sınırına yükseldi. Demek ki temizlik bu anlamda şart. Bu olayı atlattıktan sonra Valimize teklif edeceğim hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan'a da durumu ifade etmek üzere Ankara'ya gitmemiz gerekiyor. Bunu Edirne ve Edirneli için yapacağız."Gürkan, Tunca Köprüsü'nün girişinin çukurda kalması nedeniyle su biriktiğini ve bunu gören vatandaşların Edirne'nin her yanını su bastığını sandığını ifade ederek, "Böyle bir şey yok, Edirne'de şu an mahsur kalmış hiçbir vatandaşımız yok" diye konuştu. .

Edirne\'deki Nehirlerin Debileri Yeniden Yükselişe Geçti
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Edirne'deki Nehirlerin Debileri Yeniden Yükselişe Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.


Advertisement