Edirne'deki Nehirlerin Debisinin Yükselmesi - Son Dakika
Yerel

Edirne'deki Nehirlerin Debisinin Yükselmesi

Meriç Nehri'nin debisi, hafta sonundan bu yana yükselmeye devam ediyor.

30.03.2015 17:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meriç Nehri'nin debisi, hafta sonundan bu yana yükselmeye devam ediyor.

Bulgaristan'daki sağanakların yol açtığı kar erimeleri sonucu kaynağından hacimli gelen Meriç Nehri, Edirne'deki yatağında taşkın riski seviyesinde akıyor.

Debi, sabahtan bu yana 30 metreküp/saniye artarak 1370 metreküp/saniye seviyesine ulaştı.

Debideki artış nedeniyle eski karakol binası olarak da bilinen nehir kenarındaki Edirne Belediyesinin işlettiği Protokolevi Çay Bahçesi'nin bahçe kısmına kadar çıkan nehir suları, Bosnaköy köyü taraflarında da kısmen tarım arazilerine yayıldı.

Şubat ayında son 31 yılın en yüksek debisine ulaşarak taşan Meriç Nehri, bu ay ikinci kez taşkın seviyesine yükseldi.

Debinin 1400 metreküp/saniye üzerine çıkması durumunda nehir suları Kent Ormanı'ndan sızarak Yunanistan'a da gidilen Lozan Caddesi üzerinde akacak.

Geçen ay Lozan Caddesi'nde yoğun akan taşkın suları nedeniyle Karaağaç Mahallesi ve Pazarkule Sınır Kapısı'na kara ulaşımı durmuştu.

Tunca'daki durum

Tunca Nehri'nin suları da debinin yükselmesiyle Sarayiçi adası ve Edirne Sarayı kalıntılarına yeniden yayılmaya başladı. Adaya geçişin sağlandığı Fatih, Kanuni köprüleri ile Yeniimaret Mahallesi'ni kente bağlayan Saraçhane ve Yalnızgöz köprüleri de kısmen nehir suları dolduğu için trafiğe kapalı tutuluyor.

Karaağaç Mahallesi ve Yunanistan'a giderken kullanılan Tunca Köprüsü'nün giriş ve çıkışına nehir suyu birikmesi nedeniyle özellikle küçük araç sürücüleri geçişte zorlanıyor.

"Bu yıl dördüncü taşkın"

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaptığı açıklamada, Meriç Nehri'nin debisinin artmasını, Edirne'de birleştiği Arda Nehri'nin kaynağındaki yükselmeye bağladı.

Bulgaristan'daki kar erimelerinin Arda Nehri'nin yükselttiğini ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

"Tedrici bir yükselme devam ediyor. Havalar ısındıkça özellikle Smolyan bölgesi dağlarındaki karlar eriyerek Arda'yı oda Edirne'de birleştiği Meriç'i yükseltiyor. Tedbirli şekilde takip ediyoruz. Umarım bu son olur çünkü bu yıl bu dördüncü oldu. Karaağaç yolu Lozan Caddesi'nde yol yapım çalışmalarına başlamıştık ama debilerdeki yükseliş nedeniyle ne yapacağımızı şaşırdık."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'deki Nehirlerin Debisinin Yükselmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement