Edirne'deki Osmanlı "Meyve-sebze Hali" Gün Yüzüne Çıkarılıyor - Son Dakika
Yerel

Edirne'deki Osmanlı "Meyve-sebze Hali" Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Osmanlı döneminde "meyve-sebze hali" olarak kullanılan Selimiye Camii Meydanı'ndaki Yemiş Kapanı Hanı kalıntılarının ortaya çıkarılması için başlatılan kurtarma kazısı devam ediyor.

26.10.2015 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı döneminde "meyve-sebze hali" olarak kullanılan Selimiye Camii Meydanı'ndaki Yemiş Kapanı Hanı kalıntılarının ortaya çıkarılması için başlatılan kurtarma kazısı devam ediyor.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Müze Müdürü Hasan Karakaya'nın başkanlığında İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamında belediye işçilerinden oluşan 60 kişilik ekibin, Nisan ayından bu yana sürdürdüğü çalışmaları kontrol etti.

Hanın su taşıyıcılarının ve dehlizlerinin belirginleştiği, depolarının gün yüzüne çıktığı kurtarma kazısını inceleyen Vali Şahin, çalışmaların süratle devam ettiğini, bu tempoda ilerlenmesi halinde yıl sonuna kadar bitirmeye gayret edileceğini söyledi.

Gelecek yıl da alanın düzenlenmesine başlanabileceğini ifade eden Vali Şahin, "Buraya çok ihtiyacımız var. Biliyorsunuz iller meydanlarıyla anılır, şu an ilin bir meydanı yok. Bilhassa Selimiye'nin gölgesinde bir meydan olursa daha cezbedici olur.  Bu vesileyle ben çok sevinçliyim.  Edirne'yi yüceltecek bir çalışma olacak" dedi.

Yemiş Kapanı Hanı'nın gün yüzüne çıkarılacak kalıntılarına nasıl bir işlev verileceği ya da Selimiye Meydan Projesi kapsamında ne şekilde sergileneceğine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu karar verecek.

Tarihi han

Osmanlı padişahlarından III. Murad'ın saltanatı döneminde 1590'lı yıllarda, Türk- İslam mimarisinin şaheseri kabul edilen Selimiye Camii'nin Arastası'nın batı tarafında yaptırılan ve 100 odalı olduğu tahmin edilen hanın, zamanla harap hale geldiği ve üzerinin toprakla kapatılarak Selimiye Meydanı'na katıldığı biliniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Edirne'deki Osmanlı 'Meyve-sebze Hali' Gün Yüzüne Çıkarılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement