Edirne Er Meydanı, 6 Aydır Sular Altında - Son Dakika
Güncel

Edirne Er Meydanı, 6 Aydır Sular Altında

Edirne Er Meydanı, 6 Aydır Sular Altında

Edirne'de Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı, Tunca Nehri'nin taşması nedeniyle 6 aydır sular altında bulunuyor.

13.04.2015 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'de Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı, Tunca Nehri'nin taşması nedeniyle 6 aydır sular altında bulunuyor. Kentte Ekim ayından bu yana yaşanan taşkınlar nedeniyle 4 mahalleyi birbirine bağlayan Fatih, Kanuni ve Sarayiçi köprülerinden geçişler yapılamıyor. Taşkın nedeniyle Edirne Sarayı kazı çalışmaları durduruldu. Balkan Şehitliği de ziyaretçilere kapalı.

Edirne'de yaşanan taşkınlar kenti olumsuz etkilemeye devam ediyor. Bulgaristan'ın yüksek yerlerinde yağan karların erimesinin ardından devam eden yağmur yağışları ile birlikte dolan baraj kapaklarını açması sonucu Arda Nehri'nden Türkiye'ye giriş yapan sular Edirne'de Meriç ve Tunca nehirlerinin geçtiği yerlerde taşkın yaşanmasına neden oluyor. Taşkın suları nedeniyle kentte Çavuşbey, Yıldırım, Saraçhane ile Yeniimaret mahallelerini bir birine bağlayan tarihi Sarayiçi, Kanuni, Fatih köprüleri sular altında olduğu için geçişler sağlanamıyor. Geçişler alternatif yollardan yapılırken, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi Er Meydanı da sular altında bulunuyor. Aynı bölgede bulunan Edirne Sarayı kazısı da aylardır yapılamıyor. Yine aynı alanda bulunan sular altında kalan Balkan Şehitliği de ziyaretçilere kapatılmış durumda. 'NEHİR DEBİLERİ 2 KAT DAHA FAZLA AKIYOR'

Edirne DSİ 11'inci Bölge Müdürü Adil Sabancı, nehir debilerinin normalden 2 kat daha fazla aktığını söyledi. Nehir debilerinde düşüş olduğunu fakat ciddi düşüşler olmadığından taşkın sularının bölgede etkili olmaya devam ettiğini anlatan Sabancı, "Normalde ortalama 400 merte küp/saniye akan Meriç Nehri, 850 metre/saniye küp akıyor. Tunca Nehri ise 80 metre/küp saniye akması gerekirken 169 merte/saniye küp akarak normal debisinden 2 kat daha fazla akarak zaman zaman seddeleri patlatıp taşkınların yaşanmasına neden oluyor. Bu arada önümüzdeki günlerde bölgede çiftçilerimizin çeltik (prinç) ekimi başlayacağı için taşkından zarar görüp patlattığı sedde onarımı için ihale düzenledik. İhaleyi alan firmalar onarım çalışmalarına başladı. Böylelikle patlak seddeler onarılıp çeltik ekimi yapan çiftçilerimiz ekim zamanına yetiştirip mağdur olmalarını ordan kaldıracağız" dedi.

Geçtiğimiz Şubat ayında rekor seviyeye çıkan Meriç ve Tunca nehirleri, 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi ile Bosnaköy'e geçişlerin kapanmasına neden olup, binlerce kişiyi mağdur etmişti. Taşkın suları kentte binlerce dekar araziyi sular altında bırakırken çok sayıda ev ve iş zarar görmüş onlarca hayvanın telef olmasına neden olmuştu.

Ali Can ZERAY/ EDİRNE, (DHA)-

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne Er Meydanı, 6 Aydır Sular Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement