Edirne'nin 'Cadılar Bayramı' - Son Dakika
Güncel

Edirne'nin 'Cadılar Bayramı'

Edirne\'nin \'Cadılar Bayramı\'

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Çamlıca Köyü'nde, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan ve 'Edirne'nin Cadılar Bayramı' olarak bilinen 'Bocuk' Gecesi'nde, çeşitli kıyafetler giyen yüzleri boyalı çocuk ve gençler evlerin camlarına vurarak çıkanları korkuttu.

11.01.2015 10:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne'nin Keşan İlçesi'ne bağlı Çamlıca Köyü'nde, Orta Çağ'dan kalma bir gelenek olan ve 'Edirne'nin Cadılar Bayramı' olarak bilinen 'Bocuk' Gecesi'nde, çeşitli kıyafetler giyen yüzleri boyalı çocuk ve gençler evlerin camlarına vurarak çıkanları korkuttu.

Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği (KORUDER) tarafından bu yıl 10'uncusu düzenlenen 'Bocuk Gecesi', Çamlıca Belediyesi Kültür Evi bahçesinde yapıldı. Geceye, Trakya Üniversitesi (TÜ) Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve Keşan Meslek Yüksekokulu öğrencileri ile çok sayıda kişi katıldı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Keşan Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Özcan, 'Bocuk'un eski bir gelenek olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Çocukluğumuzdan hayal meyal hatırlardık. Kabak pişirilir, mısır kaynatılır, bunlar konu komşuya dağıtılırdı. İnsanoğlunun kültüründe iyilik ve kötülük vardır. İyilikleri kötülerden korumak için her zaman insanoğlu değişik inançlar çemberinde birbirine benzer ritüel dediğimiz bir takım hareketlerde bulunmuşlar. Bu günün coğrafyasına gelene kadar 'Bocuk' denilen olay her ne kadar değişime uğramış olsa da en az 8-10 bin yıllık bir Sümer geleneğidir. Sümerler, insanoğlunun medeniyetinin başladığı yerdir. Kış bereketsiz bir dönem. 'Bocuk' geceleri bölgemizin en soğuk günlerine tekabül eder. Dolayısıyla kışın bu soğuğu bereketsizliği görünmez kötülükleri getirir. İnsanlar bunlardan kendilerini korumak için bu ritüel dediğimiz ve şimdi gelenek haline gelmiş olayları vurgularlar."

Daha sonra ise etkinlikte emeği geçenlere plaket takdim edildi. Gecede, katılımcılara kış aylarına özgü kabak tatlısı dağıtıldı. Etkinlik, 'Bocuk' dansının yapılmasının ardından yüzlerini boyayan ve beyazlara bürünen çocuk ve gençlerin bazı evlerin camlarına vurarak, bakanları korkutması ile devam etti. Kortej oluşturan gençler meşaleler yakarak Depo Mevkii'ne yürüdü ve burada yakılan ateşin etrafında korku hikayeleri anlattı.

"BOCUK GECESİ"

'Bocuk Gecesi', Orta Çağdan kalma bir gelenek. Balkanlar'daki Hıristiyanların 'Bojic' adetleriyle ilişkisi bulunmuyor. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası olan 'Bocuk' gecesinde, her evde mutlaka kabak pişiriliyor.

Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yeniliyor. İnanışa göre, Bocuk verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmıyor. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılıyor. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılıyor. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını Bocuk geliyor diye korkutur. Gecede 'Bocuk' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılıyor. 'Bocuk' gecesi kışın en sert gecesinin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor. - Keşanedirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne'nin 'Cadılar Bayramı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tabela iddiaları yalanlandı
    07:38 Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili tabela iddiaları yalanlandı

    31 Mart seçimleri sonrasında akaryakıt fiyatlarının artarak 3 haneli rakamlara çıkacağı iddiasıyla dağıtım şirketlerinin yeni tabela talebinde bulunduğu haberleri yalanlandı. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yapılan açıklamada, akaryakıt dağıtım şirketlerinin böyle bir talepte bulunmadığı belirtildi. Kamuoyunu manipüle etmek amacıyla üretilen dezenformasyonlara itibar edilmemesi gerektiği vurgulandı.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını
    07:20 Küçükçekmece'de fabrika yangını

    Küçükçekmece Mehmet Akif Mahallesi Bahariye Caddesi'nde bulunan bir fabrikada bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İddiaya göre içeride mahsur kalan işçiler olabilir. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ediyor.

  • Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var
    07:00 Küçükçekmece'de fabrika yangını! Mahsur kalan işçiler var

    İstanbul Küçükçekmece'de iplik üretimi yapılan bir fabrikada yangın çıktı. Çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi bölgeye sevk edilirken, fabrikada mahsur kalan işçiler olduğu iddia ediliyor.


Advertisement