Edirne Yunan Sınırında 'Mülteci' Protestosu - Son Dakika
Güncel

Edirne Yunan Sınırında 'Mülteci' Protestosu

Edirne Yunan Sınırında \'Mülteci\' Protestosu

Yunan sınırında 'mülteci' protestosu Edirne'nin Yunanistan sınırındaki İpsala Sınır Kapısı önünde toplanan 'Antikapitalistler Grubu', son dönemlerde yaşanan Suriyeli mülteci ölümlerine dikkat çekmek için protesto eylemi düzenledi.

24.01.2016 17:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yunan sınırında 'mülteci' protestosu

Edirne'nin Yunanistan sınırındaki İpsala Sınır Kapısı önünde toplanan 'Antikapitalistler Grubu', son dönemlerde yaşanan Suriyeli mülteci ölümlerine dikkat çekmek için protesto eylemi düzenledi. Yunanistan'dan gelen dernek temsilcilerinin katıldığı protesto eylemine 'sınırlar açılsın, göçmenlere özgürlük' sloganları atıldı.

Mülteciliğin insan hakkı olduğunu ve sınırların açılması gerektiğini savunan Antikapitalistler grubu, Yunanistan'ın Edirne sınırı olan İpsala Gümrüğü önünde toplandı. Türk aktivistlere Yunanistan'dan gelen mülteci dernekleri üyeleri de destek verdi. İpsala Sınır Kapısı önünde 'Irkçılığa hayır, Mültecilik insan hakkıdır' yazılı pankart açan 50 kadar protestocu adına konuşan Hasan Fehmi Özer, Amerika'nın Irak'ı işgal etmesiyle başlayan savaşların tarihin en büyük göç dalgalarına neden olduğunu söyledi. Savaşın doğrudan sorumlusu olan devletlerin mültecileri sınırlarına almadığını ifade eden Özer, 'Amerika'nın Irak'ı işgaliyle başlayan ve bölgedeki devrimlerin bastırılması sonucu derinleşen Ortadoğu'daki savaş ortamı bölgeyi senelerdir yaşanmaz hale getirmiştir. Bunun sonucu canını kurtarmak isteyen başta Suriyeliler olmak üzere binlerce kişi tarihin en büyük göç dalgasını başlattı. Savaşın doğrudan sorumlusu olan devletler ise mülteci sorununa çözümler üretmek bir yan dursun işgalci gibi gördüğü göçmenlerin kendi ülkelerine girmelerini engellemek için küresel çapta asayiş önlemleri almaya çalışıyorö dedi.

"TÜM SINIRLAR AÇILSIN"

Mülteciliğin insan hakkı olduğunu savunan Özer, geçici koruma ve misafir edilmelerinin sorunları geçiştirmek olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; "Bu savaşı üreten ve derinleştirenler sorumluluk almalı ve yurtlarından ettikleri insanlara statü vermelidir. Tüm kamplar boşaltılması ve insanlar eşit koşullarda çalışarak yaşamasının yolları üretilmelidir. İnsanları kaçtıkları yerlere geri göndermek insanlık suçudur. Hukuk dışıdır, tüm sınırlar açılsın. Biz artık mülteci yasası istiyoruz."

Protesto eylemine Yunanistan'dan katılan aktivislerden Yorgos Skiacarlos, sınırların kapalı olduğu için mültecilerin deniz yolunda öldüğünü hatırlatarak, 'Sadece bizim hükümetlerimiz sınırları kapattığı için binlerce çocuk denizde geçmeye çalışırken ölüyor. Biz buna karşı mücadele ediyoruz. Yunanistan'da buna binlerce kişi katılarak mücadeleye devam ediyoruz. Ama inanıyoruz ki binlerce kişiyi temsil ediyoruz. Ölümlere izin vermeyeceğizö şeklinde konuştu.

Eylemcilerde Memet Uludağ ise Avrupa ülkelerinin mültecileri yaratanlar olduğu için şimdi şikayet etmeye hakları olmadığını kaydederek, 'Biliyoruz ki mültecileri yaratanlar sizlersiniz. Akdeniz'de Ege'de ölümlerin sorumlusu sizlersiniz. Geri kabul anlaşmaları sizin inan ticaretinizdir. Bizlere palavra atmayın. Kapattığınız sınırdan geçemeyen mülteciler lastik botlarla denizi aşmaya çalışıyor. Avrupa'nın dört bir yanında irili ufaklı, binceler eylem yapıldı Bunlar devam edecek. Irkçılık nerede olursa bizim gibi insanlar yola çıkmaya devam edecekö dedi

Konuşmaların ardından Türkçe Yunanca, 'sınırlar açılsın, göçmenlre özgürlük', 'yaşasın hakların dayanışması', 'Suriyeliler yalnız değildir' ve 'Dur de, dur de, ırkçılığa dur de' sloganları atan grup daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı. Sivil polis ekipler de eylem boyunca sınır kapısında güvenlik tedbiri aldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Edirne Yunan Sınırında 'Mülteci' Protestosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement