Edward Snowden'dan CIA'ya Suçlama - Son Dakika
Güncel

Edward Snowden'dan CIA'ya Suçlama

Edward Snowden\'dan CIA\'ya Suçlama

ABD Ulusal Güvenlik Kurumunun küresel dinleme ve izleme programını sızdıran Edward Snowden, CIA'nın işkence raporunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

10.12.2014 22:53  Güncelleme: 08:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Ulusal Güvenlik Kurumunun (NSA) küresel dinleme ve izleme programını sızdıran Edward Snowden, CIA'nın işkence raporunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Snowden, Uluslararası Af Örgütü'nün, Paris'te Dünya İnsan Hakları günü dolayısıyla düzenlediği programda konuştu. Rusya'dan video konferans yoluyla bağlanan Snowden, ABD Senato Meclisi tarafından yayımlanan CIA'nın işkence raporu hakkında açıklamalarda bulundu.

Snowden, CIA'nın rapordaki yöntemlerin "istihbarat sağlamak adına verimli olduğunu" açıklamasına işaret ederek, "Bu açıdan bakarsak hükümet de birgün nufüs artış hızı düştüğü için tecavüzü bir nimet olarak değerlendirebilir" ifadelerini kullandı.

Senato raporunun gerçekleri göstermek adına büyük bir amaca hizmet ettiğini dile getiren Snowden, bu kadar suçlamaya karşın işkence emirlerini verenlere ve bu işin içinde yer alanlara bir şey olmayacağını belirtti.

Snowden, işkenceyi yapanlara ceza yerine ödül verildiğinin altını çizerek "İnsanlar öldü, soğuk odalara çırılçıplak zincirlendi, işkenceye maruz kaldı. Peki bu insanları duvarlara zincirleyenlere ne oldu? CIA, onlara binlerce dolar ikramiye ödedi. İşte bu leke, ABD hükümetinin alnından silinmeyecek ahlaki bir leke olarak kalacaktır. CIA'nın 'verimlilik' bahanesiyle işkence kabul edilemez" diye konuştu.

-"Orange müşterilerinin bilgilerini istihbaratın hizmetine sunuyor"

Snowden, konuşmasında özellikle gelişmiş ülkelerdeki kitlesel izleme ve dinlemeler konusunda da açıklamalarda bulundu. "Kitlesel izlemeler, istihbarat araçlarına sahip her ülkede kullanılıyor. Mesela Fransa'da, Orange (telekomünikasyon şirketi) müşterilerinin bilgilerini istihbarat servisinin hizmetine sunuyor" diyen Snowden, batılı ülkelerde durumun giderek kötüleştiğini ifade etti.

-"Herkes gibi metroya biniyorum"

Geçen yıl Rusya'ya sığınma talebiyle Rusya'ya gelen ve yazın 3 yıllık oturum izni alan Snowden, Rusya'da kendini güvende hissetiğinin de altını çizdi. Snowden, evini ve ABD'yi özlediğini söyleyerek " Moskova'da herkes gibi yaşıyorum, herkes gibi metroya biniyorum ama evimi ve ABD'yi de çok özledim" ifadelerini kullandı.

-CIA işkence raporu

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, CIA'nın 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine uyguladığı işkence içeren gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair rapor yayımlamıştı. Aslı 6 bin sayfa olan raporun 525 sayfalık özeti senatoya sunulurken, raporda, CIA'nın işkence tekniklerini, ABD'nin eski Başkanı George W. Bush'un onayıyla kullandığı belirtiliyor. Rapor, CIA'nın iki psikiyatriste tutukluların psikolojik işkencesi konusunda yardımcı olmak için 80 milyon dolar ödediğini ve başka ülkelerde hapishane açmak için devletlerine milyonlarca dolar verdiğini ortaya koyuyor.

Başta ABD olmak üzere tüm dünyada şok etkisi yaratan raporda, CIA'nın "rektal beslenme, uyku engelleme, haşarat ile eziyet etme, sahte infaz" gibi işkence yöntemleri kullandığı ifade ediliyor.

ABD Başkanı Barack Obama, rapor konusunda CIA'nın faaliyetlerini "verimsiz ve ABD değerlerine aykırı" açıklamalarında bulunmuş, CIA Direktörü John Brenan ise rapordaki kullanılan işkence yöntemlerinin istihbarat sağlamak anlamında verimli olduğunu iddia etmişti. - Arkansas

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Edward Snowden'dan CIA'ya Suçlama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement