Efeler Kadın Muhtarları Ağırlıyor - Son Dakika
Yerel

Efeler Kadın Muhtarları Ağırlıyor

Efeler Kadın Muhtarları Ağırlıyor

Türkiye genelindeki kadın muhtarlar, bir dizi programa katılmak üzere Efeler Belediyesi’nin konuğu olarak Aydın’a geldi.

03.12.2016 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye genelindeki kadın muhtarlar, bir dizi programa katılmak üzere Efeler Belediyesi'nin konuğu olarak Aydın'a geldi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu'na üye 60 kadın muhtar, 5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı'nın verilmesinin 82. yıldönümü nedeniyle Aydın'a geldi. Kadınlar ilk olarak Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Kadın Kolları Başkanı Dilek Tez, Aydın Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Aker ve Aydınlı muhtarlar ile birlikte Efeler Belediyesi'ni ziyaret ederek Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan ile bir araya geldi.

Kadınların toplumsal yaşamda önemine değinerek konuşmasına başlayan Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, Kadınlarımızın, ülkemizin toplumsal ve siyaset yaşamı içerisinde tüm kurum ve kuralları ile demokrasimizi geliştirecek her alanda yer almasını arzu ediyorum. Toplumumuzun yarısını kadınlarımız oluşturuyor, diğer yarısını da yine kadınlarımız yetiştiriyor. Böylesine etkin bir yapıya sahip olan önemli bir kesmi, toplumsal yaşamın dışında tutmak demek toplumumuzun yarısından, aklından, fikrinden yararlanamamak demektir. Kadınlarımızın her alanda yer almasını önemsiyor ve bunun çağdaş bir toplum içerisinde olması gereken düzeylere ulaşmasını diliyorum" diye konuşarak tüm kadın muhtarlara böylesine önemli bir günü kutlamak üzere Efeler'e geldiklerinden dolayı teşekkür etti.

Aydın'ın muhtarlar için önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz, "Türkiye'nin ilk kadın muhtarımızın bu ilden seçilmesi Aydın'ı bizim için önemli kılıyor. Belediye Başkanımızın muhtarlarımıza gösterdiği yakın ilgi ve alakadan dolayı tüm muhtarlar adına teşekkür ediyorum" dedi.

Bir süre Başkan Özakcan ile sohbet eden kadınlar, böylesine anlamlı bir günde kendilerini unutmayan Efeler Belediyesi'ne teşekkür ederek günün anısına Özakcan ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirerek belediyeden ayrıldılar. Belediye ziyaretinin ardında ilçedeki Gül Esin Parkı'nı da ziyaret eden kadın muhtarlar parkın içerisindeki Gül Esin'in büstüne çelenk koydu.

3 gün boyunca Efeler Belediyesi'nin konuğu olarak Aydın ve Efeler'in tarihi yerlerini gezip, bir dizi ziyarette bulunacak olan kadınlar son olarak 5 Aralık Pazartesi günü saat: 10.00'da Milli Aydın Bankası Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan panelin ardından Efeler'den ayrılacaklar.

GÜL ESİN KİMDİR?

Gül Esin 32 yaşında muhtar seçilerek Türkiye'ye örnek olmuştur. İlk eşini ve 6 erkek kardeşinden 5'ini Birinci Dünya Savaşı sürecinde kaybeden ilk kadın muhtarımız Karpuzlu- Çine arasına taş döşemeli yol ve bir köprü inşa edilmesine de ön ayak olmuştur. İki yıl süreyle muhtarlık yapan Gül Esin, kahvehanelerde kumar oynamayı yasaklamış, çocukların okula yazdırılması, kadınların sosyal hayata hazırlanması, kız kaçırma olaylarının önlenmesi ve nikah işlerinin düzene sokulması gibi konularda çalışmıştır. 1970 yılında Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesi'ne taşınarak burada 20 yıl yaşayan Esin, 1990 yılında 89 yaşında vefat etmiştir. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Efeler Kadın Muhtarları Ağırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement